G4Media.ro

Verdictul definitv în dosarul ”Ferma Băneasa”, pe 27 noiembrie / Remus Truică,…

Verdictul definitv în dosarul ”Ferma Băneasa”, pe 27 noiembrie / Remus Truică, Paul al României, consultantul Tal Silberstein și miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, acuzați de un prejudiciu de 145 de milioane de euro

Completul de apel de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a finalizat procesul ”Ferma Băneasa” și a rămas în pronunțare, potrivit portalului ÎCCJ. Verdictul definitiv va fi pe 27 noiembrie 2020.

În sala de judecată, procurorul DNA a cerut pedepse orientate spre maximum, ceea ce înseamnă că inculpații riscă până la 15 ani de detenție pentru trafic de influență și grup infracțional organizat, plus un spor de pedeapsă, dacă li se aplică codul penal dinainte de 2014 sau 10 ani de închisoare, daca li se aplică noul cod, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Potrivit acelorași surse, instanța ar urma să stabilească care este legea penală cea mai favorabilă pentru inculpați, potrivit unui principiu de drept.

Completul de judecată este format din magistrații Florentina Dragomir (președinte), Ioana Ilie și Ionuț Matei.

În iunie 2019, la fond, la Curtea de Apel Brașov, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 4 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani cu suspendare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa şi a Pădurii Fundu Sacului din Snagov.

CA Brașov i-a achitat însă pe israelienii Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein și Moshe Agavi. Și consultantul politic al fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, jurnalistul Dan Andronic, a fost achitat.

În schimb, Curtea de Apel Brașov a dispus confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12,5 milioane de euro de la omul de afaceri Remus Truică, Paul al României şi de la firma condusă de Truică, Reciplia SRL, în spatele căreia s-ar afla un holding controlat de miliardarul israelian, Beny Steinmetz, potrivit deciziei CA Braşov.

Judecătorii brașoveni au dispus confiscarea a peste 37 de hectare aflate în proprietatea companiei Reciplia şi a altor 8 hectare ajunse în proprietatea firmei Mercure Commerce International. Compania Reciplia a fost condamnată ca persoană juridică la o amendă penală de 200.000 de lei.

În plus, magistrații din Brașov au dispus confiscarea echivalentului în bani a 38 de hectare înstrăinate de Reciplia şi Remus Truică, în valoare de aproape 8,5 milioane de euro. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea a 4 milioane de euro, bani aflaţi sub sechestru în conturile lui Paul al României.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Instanţa brașoveană a dispus ridicarea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi, acţiuni şi imobile aflate în proprietatea unor inculpaţi pentru care s-a dispus achitarea, cum ar fi Dan Andronic.

Acesta avea sechestru pe mai multe conturi, imobile din Răcari (judeţul Dâmboviţa), jumătate de apartament din Sinaia şi pe acţiuni la companiile sale de consultanţă, D.A. Communication şi First Communication, şi la editura Evenimentul şi Capital.

CA Brașov a ridicat și sechestrul asupra unor terenuri deţinute de Remus Truică cu fosta lui soţie, Irina.

Despre ce e vorba în dosar. Gruparea – despre care procurorii DNA Braşov susţin că ar fi condusă de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz – ar fi pus mâna ilegal, împreună cu Remus Truică şi Paul al României, pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi pe 47 de hectare de pădure la Snagov.

Începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă (avocat la Ţuca Zbârcea şi asociaţii . n.r.), Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici. Inculpaţii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, arăta DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii susţin că fiul bastardului regelui Carol, Paul Lambrino sau Paul al României (şi-a trecut această titulatură în cartea de identitate), a revendicat ilegal averea bunicului său.

Ilegal întrucât nu avea recunoscută calitatea de moştenitor (abia în 2012 i-a fost recunoscută această calitate) şi a revendicat proprietăţi precum Ferma Regală de la Băneasa, ce aparţineau Domeniilor Coroanei. Aceste domenii nu erau în proprietatea Casei regale, ci erau proprietăţi ale Statului român, date în folosinţă Casei regale.

În 2006, Paul Al României şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia condusă de Truică şi controlată de holdingul lui Steinmetz. Gruparea ar fi reuşit apoi să dobândească terenurile prin corupţie şi protecţie la nivel înalt.

Ar fi încercat să pună mâna chiar pe castelul Peleş şi să ceară despăgubiri pentru domeniul regal de la Balcic

Mai mult, gruparea ar fi atentat la întreaga avere a Casei Regale. „Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, între care actele adiţionale la acesta din datele de 20.03.2007, (vizând respectiv 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), 04.04.2007 (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic), 04.10.2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare -cumpărare, înţelegeri”, arată DNA.

Paul Lambrino s-a judecat cu Casa Regală a României pentru a fi recunoscut drept prinţ moştenitor şi pentru a dobândi o parte din averea Casei Regale. În februarie 2012, Instanţa Supremă a recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunocut ca fiu al regelui Carol al II-lea. ICCJ i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ce priveşte averea regelui exilat (nu averea Casei regale). Potrivit Casei regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul al României la Familia regală.

Cine sunt inculpaţii

Remus Truică – om de afaceri, fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase

Paul al României – nepot bastrad al regelui Carol al II-lea

Robert Roşu – avocat la „Ţuca, Zbârcea şi asociaţii”

Benjamin Steinmetz – om de afaceri israelian. A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Steinmetz a fost vizat de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director din compania miliardarului.

În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari).

Steinmetz este suspectat că ar fi apelat la compania de detectivi internaționali, Black Cube, în cazul fostei șefe DNA. Vezi aici detalii.

Tal Silberstein – fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al preşedintelui României, Traian Băsescu.

Andrei Marcovici – fost consilier la Cancelaria premierului Tăriceanu. Procurorii susţineau despre el: „considerat „omul lui Tal”, persoana cu care se discuta în lipsa acestuia sau care transmitea dispoziţiile inculpatului Tal Silberstein; fiind consilier al primului ministru, a contribuit la întărirea convingerii inculpatului Al României Paul în influenţa reală a grupului în lumea politică”.

Dan Andronic – fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al preşedintelui României, Traian Băsescu, actual director EVZ.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Foto: Remus Truică. Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ori le da cu suspendare si ei vor ramane in tara si isi vor piti averile pentru a nu avea statul ce recupera, ori vor parasi tara toti subit cu o zi inainte de a se da sentinte cu executare. Am mai vazut filmul asta deja!

  • andronic ,truica butic plus niste bolovani nu vor pati nimic , sint absolut nevinovati cred ca este cazul sa ne cerem scuze si sa le oferim despagubiri imense .

 2. Renunțare la probele SRI-CCR-cunoaștem-povestea. Regretele eterne ale inculpaților, care oricum sunt „integrați în societate”. Plus scrierea unor opere de inestimabilă valoare culturală de către inculpații care au demonstrat „reale semne de îndreptare”. Achitare. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Amânarea aplicării pedepsei. Suspendarea executării. Nerecuperarea prejudiciului.

  Cunoaștem placa de dinainte că se repetă la nesfârșit. Pupici!

 3. Chiar nu v-ați lămurit!!!!
  Magistratii sunt în coniventă cu infractorii. Firesc, sunt inamovili și nu răspund de absolut nimic; ….. deși beneficiază de beneficii nemeritate din impozitele celor ce ”contribuie”.

 4. “Dăcât” 145.000.000 €

  Te doare bila, practic o autostrada mai scurta.

 5. N-ati invatat reteta? In decembrie avem alegeri, nu da nimeni verdict la sfarsit de noiembrie. Atunci o sa se dea doar amanare.

 6. SCAPA TOTI !

 7. 1000 în 100 verdictul e: se rejudecă de la 0, faptele nu există, prejudiciul moral nu este important, făptuitorii sunt la a enșpea abatere și tot așa.Specific marilor elevi ai eminentului T.T. Ăla de la Iași…

 8. Justitie inexistenta. Amanari si ineficienta , pana la prescrie. Asta este justitia condusa de actualul ministru

 9. Catule si Orbane : uite unde sunt o parte din banii necesari pentru cresterea alocatiilor si pensiilor!!!!!!

 10. Poate mai iesim si noi la un miting pt independenta justitiei

 11. Cum să fie achitați?!?!
  Ce caută acei venetici–jidovii și bastardul–în România?!?!
  Ce cozi de topor au plătit și mai plătesc, ca să se căpătuiască pe seama țării cu care nu au–nici în clin, nici în mânecă–vreo legătură ?!?!
  Toți judecătorii au cumpărat diplomele și judecă mai dihai ca Gâgă ?!?!
  Cine-mi poate răspunde mie și milioanelor de români frământați de modul cum este jefuită țărișoara noastră, pentru care bunicii și-au dat viața, apărând-o?!?!?!
  Trăiesc de trei sferturi de veac pe aceste meleaguri dar, de hoții, tâlhării, jafuri ca-n ultimii 20-30 de ani, nu am auzit!
  Mă doare sufletul la gândul că, copiii și nepoții noștri, ai celor mulți și truditori, se vor zbate ca peștele pe uscat, neavând unde munci și din ce trăi…agricultură NU, industrie NU, meșteșuguri NU, comerț NU, învățământ NU–de pe acum tinde la 0.
  Vai de noi, plini de nevoi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.