G4Media.ro

Verdictul definitiv în cazul lui Cristian Popescu Piedone, noul primar al Sectorului…

Verdictul definitiv în cazul lui Cristian Popescu Piedone, noul primar al Sectorului 5, ar putea veni la începutul anului viitor. Detalii despre scenariile posibile și despre judecătorii care vor tranșa cazul

Condamnat în primă instanță la 8 ani și jumătate de închisoare, pentru abuz în serviciu în dosarul ”Colectiv”, Cristian Popescu Piedone ar putea primi un verdict definitiv de la Curtea de Apel București la începutul anului viitor.

Încă de la debutul apelului, instanța a stabilit ca ședințele de judecată să aibă loc o dată la două săptămâni. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel București a antamat dezbateri în procesul Colectiv pe 30 septembrie, pe 16 octombrie, pe 28 octombrie, pe 13 noiembrie și pe 25 noiembrie.

În acest ritm, până în primăvara anului viitor va veni sentința definitivă, au explicat specialiștii consultați de G4Media.ro.

Care sunt variantele posibile 

Varianta 1 este cea în care Cristian Popescu Piedone ajunge de la primărie direct la închisoare, în cazul în care judecătorii mențin condamnarea de la fond, de 8 ani și jumătate. La pachet cu închisoarea, sentința de fond a venit, pentru Piedone, cu interdicția dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Sancțiunile sunt valabile, potrivit primei decizii, pe toată durata executării pedepsei şi încă 5 ani după aceea. Potrivit legii, apelul poate fi respins dacă este tardiv sau inadmisibil, ori dacă este nefondat.

Varianta 2: Cristian Popescu Piedone își poate duce mandatul de primar la capăt, dacă judecătorii din apel desființează prima decizie și îl achită definitiv. Pentru ca acest scenariu să se aplice sunt necesare anumite condiții: fapta să nu existe, fapta să nu fie prevăzută de legea penală ori să nu fi fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, să nu există probe că el a săvârşit infracţiunea sau să fi intervenit amnistia ori prescripţia.

Varianta 3, cea care, de asemenea, i-ar putea permite lui Piedone să rămână primar, este rejudecarea întregului proces de la zero. Numai că, raportat la prevederile legale, trebuie să existe motive stricte pentru care să fie luat în calcul acest scenariu: ”judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte. Rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată se dispune şi atunci când instanţa nu s-a pronunţat asupra unei fapte reţinute în sarcina inculpatului prin actul de sesizare sau asupra acţiunii civile ori când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolută, cu excepţia cazului de necompetenţă, când se dispune rejudecarea de către instanţa competentă”, conform articolului 421 al Codului de Procedură Penală.

Cine sunt judecătorii care vor da verdictul definitiv

Completul desemnat să tranșeze apelul Colectiv este format din judecătorii Adina Dumitrache și Andrei Iugan.

Adina Dumitrache este transferată de doi ani, de la Curtea de Apel Brașov, unde nu a fost implicată în cazuri notorii. În Capitală, a fost desemnată să se ocupe de un dosar de-ale lui Nelu Iordache, cunoscut drept unul dintre ”regii asfaltului”, în care l-a achitat, menținând decizia de la fond. (Vezi detalii aici)

”Este o judecătoare corectă”, a precizat o sursă pentru G4Media.ro.

Andrei Iugan, cel mai bun absolvent al Institutului de Magistratură, din promoția 2012, a fost judecător la Sectorul 5, ulterior la Tribunalul București, unde i-a fost repartizat dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie, fără însă să îl finalizeze. A fost promovat tot de doi ani la Curtea de Apel București.

”Cred că atât timp cât (…) ești interesat în primul rând de problemele oamenilor, de aplicarea legii, nu începi să te crezi Dumnezeu pe Pământ și reusesti să nu uiți care este sarcina unui judecător, nu pot exista probleme”, declara Iugan într-un interviu pentru juridice.ro.

”Citește, e atent, dar este mai dur în solutii,” a declarat o altă sursă pentru G4Media.ro, despre Andrei Iugan.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. A fost condamnat la 8ani de puscarie?
  Scos automat din toate functiile publice!
  NU ma intereseaza ca nu e definitiv – e o condamnare de OPT ani! Cum vrem sa ne facem bine?!?!

  • Legislatia si Constitutia Romaniei sunt ciur. PSD si grupurile de interese la care e conectat au ajuns maestri in a exploata pe de o parte slabiciunile si lipsurile din legi, pe de alta parte in a slabi si mai tare legile si a le face cat mai impotente.
   Astept ca Iohannis, cu mare atentie si ingrijorare, noul legislativ in care daca intra oameni cu scaun la cap, o super majoritate PNL-USR+ sa aduca la zi si Constitutia, legile penale, legile electorale etc.

  • @ mircea und @ kondensatori

   bre, citeste CONSTITUTIA sa vezi ce zice de Prezumtia de Nevinovatie

   intre timp vezi ce zice wiki

   Prezumția de nevinovăție reprezintă o cutumă legală utilizată

   în majoritatea statelor civilizate,

   care implică o presupunere că o persoană este considerată ca fiind inocentă

   până la proba contrarie.

   Scopul prezumției de nevinovăție este acela de a proteja individul împotriva

   măsurilor abuzive,

   prin garantarea libertății individuale,

   prin stimularea căutării adevărului de către autoritățile statului și

   prin evitarea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acțiune penală este vinovată. [1]

   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Prezum%C8%9Bia_de_nevinov%C4%83%C8%9Bie

  • Deci ne facem ca Piedone nu are verdict la prima instanta si il lasam sa-si bata joc de un sector cat un oras ( plin de batuti in cap, csf asta e, dar problema principala e ca Piedone a putut sa candideze ).

  • @X-link
   Iar ala care e condamnat in prima instanta la opt ani si are prezumtia de nevinovatie, pana cand, fara doar si poate, o sa fie condamnat definitiv, trebuie sa isi exercite libertatea intr-o functie publica? Nu poate sa si-o exercite linistit, la el acasa? Se pare ca tu gandesti cam asa: nu e nicio problema ca unul care abuzeaza copii sa fie educator, daca nu are condamnare definitva; unul care ia spaga si e prins in flagant, ca Pintea, poate in continuare sa fie manager la spitalul unde a luat spaga, ca nu are condamnarea definitva; unul care ucide un om si e filmat cand se intampla asta, poate in continuare sa intimideze si sa ucida, pana nu e condamnat defintiv. Asta in timp ce procesele politicienilor romani dureaza zeci de ani, eventual pana se prescrie fapta. Si tie ti se pare in regula.

 2. Mai era in procesul lui Vanghelie si acel vice-primar Croitoru (exPNL) care NU a semnat ca primaria S5 sa se constituie parte pagubita in dosar.
  de ce nu se reia procesul?

 3. Pana il iau cu duba din primarie mai fura si el ceva, da niste contracte pe 10-20 de ani si asa isi asigura si el un trai „decent” in puscarie. si daca il prinde ca a furat se contopeste cu pedeapsa actual, deci nu are nimic de pierdut.

 4. Apoi mai avem de așteptat pana se dă motivarea, care durează, nu gluma…. De ce oare oamenii ăștia cu probleme în justiție nu fac pasul în spate până la final? Cât cinism din partea acestui individ, cata sfidare la adresa cetățenilor onești!

 5. de la primarie direct la puscarie: reprezinta normalitatea pentru alegatorii lui piedone.

 6. Prezumtia de nevinovatie… ca multe alte principii extrem de corecte si sanatoase la origine, a ajuns sa fie folosita intr-un mod nemernic de anumiti indivizi. DE CE ?
  Pentru ca legea o permite, pentru ca legea a fost facuta sa fie asa. Nu am nimic impotriva ideii de a te apara de acuzatii. Nu am nimic impotriva ideii de a exista instante superioare carora sa te adresezi cand consideri ca esti condamnat pe nedrept. DAR… Ar trebui sa existe consecinte pentru asta. Cand instanta superioara mentine verdictul automat ar trebui sa dispara idea de suspendare si de minim de pedeapsa. Cu cat te duce mai sus instante cu atat condamnarea finala ar trebui sa fie spre maxim. Fara suspendare, fara posibilitate de eliberare conditionata. Nu poti sa ai dreptul sa consumi timpul si resursele unui sitem juridic dupa bunul plac si sa nu existe nici o consecinta.

 7. Deja i-am sfatuit de ieri pe liberali (pt ca e primaria unde ei au avut candidat) sa inceapa de pe acum sa pregateasca alegerile pt primar, intrucat decizia definitiva in procesul lui Piedone o sa vina mult mai devreme de 4 ani si va fi cu inchisoare cu executare (se poate modifica doar cuantumul pedepsei, nu insa si modalitatea de executare), asa ca e bine sa aiba in vedere ca reprezentantul PNL ar putea sa se confrunte cu vreun Corduneanu ori cu vreun Pian din partea partidului lui Voiculescu ! :)))))))

 8. Ce om de joasă speță e acest piedone, pic de integritate nu are, mai cunosc unul reales cine știe cum din agigea, carjaliu, alt piedone și ăsta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.