G4Media.ro

Venezuela: Guaido le oferă soldaților amnistia, Maduro le cere „loialitate“

Venezuela: Guaido le oferă soldaților amnistia, Maduro le cere „loialitate“

Partizanii autoproclamatului președinte al Venezuelei, Juan Guaido, au distribuit duminică legea amnistiei soldaților, pentru a-i convinge să i se ralieze, în timp ce președintele ales Nicolas Maduro i-a pus în gardă: „Trădători niciodată, loiali întotdeauna!“, transmite AFP.

Încurajat de susținerea internațională crescândă și de dezertarea unui colonel venezuelean din străinătate, deputatul de dreapta în vârstă de 35 de ani, șeful Parlamentului, le oferă amnistia funcționarilor și militarilor care acceptă să îl susțină.

„Astăzi, noi am mers să întindem mâna (…) Soldat al Venezuelei, noi ne punem speranțele în tine și în angajamentul tău față de Constituția noastră“, a declarat el. „Nu este momentul să-ți fie teamă“.

În acest timp, Nicolas Maduro superviza exercițiile militare la Fort Paramacay (nord).

„Cu genunchiul în pământ pentru a lupta împotriva loviturii de stat, le spun tuturor forțelor armate bolivariene: unitate maximă, disciplină maximă, coeziune maximă“, a îndemnat el trupele.

Fluturând drapele venezuelene, grupuri de opozanți au distribuit la porțile Fort Tiuna – primul complex militar al țării – și la alte garnizoane legea amnistiei, care le oferă „toate garanțiile constituționale“ militarilor și civililor care „colaborează la restaurarea democrației“.

Unii militari au ars sau au rupt documentul sub ochii opozanților.

„Armata este cu comandantul nostru șef, Nicolas Maduro“, a declarat un soldat.

„Luptăm pentru ca armata să se pună alături de popor, care cere alegeri libere“, a spus deputatul de opoziție Ismael Leon.

Obiectivul lui Juan Guaido? Să fisureze loialitatea armatei, care este principalul susținător al lui Nicolas Maduro, de la venirea sa la putere în 2013.

Acesta din urmă a înțeles foarte bine și i-a pus în gardă pe soldați: „Sunteți puciști sau respectați Constituția? (…) Trădători niciodată, loiali întotdeauna!“

Citește și
Maduro sau Guaido? Armata e jucătorul principal în criza din Venezuela

Foto: Juan Guaido / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Se testează scenarii (up)adaptate de „întronare” a democrației în colonii. Pe când și la noi ?

    • La noi intronarea ” democratiei ” a avut loc deja in 2012, cand PSD a castigat alegerile, cu scenaristi,cascadori si figuranti din Est. I-am „ales”pe astia pentru ca erau deja aici de multa vreme si s- au mai „oferit si voluntar”.

    • Din când în când, scoate capul trolul Liță. Ați înțeles, da, „se testează”. Impersonal, enigmatic, insidios, așa, ca la ei la Securitate, unde îi învață pe troli cum să manipuleze, cică. În fapt, e aceași teorie mizerabilă că „dușmanul din afară” ne vrea raul, suntem colonie bla bla bla. Dupa mintea lor, ăsta e motivul pentru care trebuie să lăsăm hoții să fure în continuare și să ‘”intronam” securismul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.