G4Media.ro

Veneţia a evitat la limită să fie înscrisă pe lista Patrimoniului mondial…

Veneţia a evitat la limită să fie înscrisă pe lista Patrimoniului mondial în pericol, autoritățile italiene primind răgazul, până la 1 decembrie 2022, să demonstreze efortul depus pentru conservarea patrimoniului istoric al orașului

Veneţia a evitat joi in extremis înscrierea pe lista Patrimoniului mondial în pericol, propunere făcută de UNESCO cu puţin timp înainte ca Italia să anunţe măsura interzicerii navelor de croazieră de mari dimensiuni în interiorul lagunei, informează AFP.

Comitetul patrimoniului mondial, reunit la Fuzhou, în China, a luat act de această interdicţie, care va intra în vigoare pe 1 august. Autorităţile italiene au răgaz până pe 1 decembrie 2022 să raporteze din nou eforturile realizate pentru conservarea ecosistemului şi patrimoniului istoric excepţional al Veneţiei.

Ministrul italian al Culturii şi Patrimoniului, Dario Franceschini, a felicitat decizia comitetului. Însă ”atenţia lumii asupra Veneţiei trebuie să rămână puternică”, a avertizat acesta într-un comunicat, făcând apel la ”dezvoltarea durabilă a acestui bun unic”.

Comitetul UNESCO şi-a argumentat decizia – aprobată în ciuda rezervelor Norvegiei – după ce a primit ”o informaţie de ultimă oră” referitoare la un decret adoptat în consiliul de miniştri de la Roma pe 13 iulie, potrivit căreia tranzitul ”mastodonţilor mării” prin centrul istoric al Veneţiei este de domeniul trecutului.

De la 1 august, va fi interzisă intrarea în bazinul San Marco, pe canalele San Marco şi Giudecca a ambarcaţiunilor de peste 25.000 de tone (tonaj brut) cu o lungime de peste 180 de metri şi gabaritul aerian de 35 de metri sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf.

Ambarcaţiunile care nu îndeplinesc aceste condiţii vor fi andocate în portul Marghera, unde vor fi realizate amenajări, în timp ce navele de croazieră de dimensiuni mai mici (circa 200 de pasageri) vor putea acosta în continuare în centrul oraşului, relatează Agerpres.

Sursa Foto: Captura Youtube

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter