G4Media.ro

Vaticanul reacţionează după declaraţiile Papei Francisc referitoare la moartea Dariei Dughina, care…

sursa foto: Vatican Media

Vaticanul reacţionează după declaraţiile Papei Francisc referitoare la moartea Dariei Dughina, care au atras critici din partea oficialilor ucraineni: ”Declaraţiile erau menite să apere viaţa şi nu au fost o afirmaţie politică”

Declaraţiile Papei Francisc referitoare la moartea Dariei Dughina au fost menite ”să apere viaţa şi nu au fost o afirmaţie politică”, anunţă Vaticanul, după ce afirmaţiile papei au atras critici din partea oficialilor ucraineni. Suveranul pontif a vorbit, în cadrul audienţei sale săptămânale, despre o ”tânără femeie nefericită care a murit din cauza unei bombe plasate sub scaunul maşinii sale la Moscova”, făcând referire la Dughina, relatează National Catholic Repoter.

La sfârşitul audienţei sale generale în sala Paul al VI-lea din Vatican, pe 24 august, Papa Francisc şi-a repetat apelurile la pace şi a vorbit despre cât de mulţi oameni au fost afectaţi de război.

De asemenea, suveranul pontif a evocat în discursul lui ”o tânără femeie nefericită care a murit din cauza unei bombe plasate sub scaunul maşinii sale la Moscova” şi a subliniat că ”nevinovaţii plătesc pentru război”. Astfel, Papa Francisc a făcut referire la Daria Dughina, o specialistă în politologie în vârstă de 29 de ani şi fiică a filosofului rus ultranaţionalist Aleksandr Dughin, ucisă în explozia automobilului pe care îl conducea.

Afirmaţiile liderului Bisericii Catolice au atras un val de critici din partea oficialilor ucraineni, inclusiv din partea ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. El a declarat că ”inima ucraineană este sfâşiată de cuvintele Papei. A fost nedrept”.

De asemenea, Kuleba l-a convocat pe arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, nunţiu apostolic în Ucraina, să îşi exprime regretul, reprezentând o convocare fără precedent a unui nunţiu la minister.

La rândul său Vaticanul a emis o declaraţie oficială, miercuri, prin care subliniază că afirmaţiile papei au fost menite să apere viaţa şi nu o afirmaţie politică.

”Trebuie reiterat faptul că declaraţiile Sfântului Părinte cu privire la această problemă tragică ar trebui interpretate ca o voce ridicată în apărarea vieţii umane şi a valorilor asociate ei, şi nu ca o atitudine asupra poziţiilor politice”, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Sfântul Scaun a mai menţionat că suveranul pontif continuă să condamne războiul din Ucraina ca fiind ”nedrept din punct de vedere moral, inacceptabil, barbar, fără sens, respingător şi sacrileg”.

Vaticanul a adăugat că numeroasele declaraţii ale Papei prin care face apel la încetarea războiului din Ucraina ”vizează în principal invitarea pastorilor şi credincioşilor la rugăciune şi a tuturor oamenilor binevoitori la solidaritate şi eforturi menite să reconstruiască pacea”.

Cu toate acestea, Vaticanul a explicat că, deşi cuvintele lui Francisc sunt menite să promoveze pacea, ”au apărut discuţii publice despre semnificaţia politică asociată unor astfel de intervenţii”.

Andrei Iuraş, ambasadorul Ucrainei la Sfântul Scaun, a declarat pentru Catholic News Service că se bucură că declaraţia Vaticanului este ”nu doar o declaraţie generală”, ci ”un răspuns concret la o întrebare concretă”.

Declaraţia, a adăugat el, a fost clară prin menţiunea că ambele ţări nu sunt egale în conflict, deoarece ”Ucraina îşi apără întreg teritoriul şi face tot posibilul pentru a elibera teritoriile deja ocupate”.

”Sunt foarte fericit că Sfântul Scaun a reacţionat la poziţia Ucrainei” cu privire la comentariile papei, a declarat Iuraş pentru CNS.

El a explicat că va informa guvernul ucrainean de urgenţă cu privire la declaraţia Vaticanului şi speră ca ”reacţia guvernului să fie foarte rapidă”.

Iuraş a argumentat că ”nimeni din Sfântul Scaun şi din întreaga lume nu poate avea îndoieli cu privire la cine a iniţiat acest război teribil” în urma declaraţiei Vaticanului în privinţa agresiunii Rusiei.

Oficialul ucrainean a mai spus că, deşi nu există informaţii cu privire la o posibilă vizită a liderului Bisericii Catolice la Kiev, el speră că, după declaraţia Vaticanului, cei responsabili cu aprobarea vizitei ”pot da un răspuns pozitiv şi rapid”.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Peste 350 de copio ucisi si peste 250 disparuti. Plus mii de orfani. Toti in Ucraina. Pe cati i-a numit Papa cu nume si prenume si apoi a deplans soarta lor? Dughina in schimb este victima nevinovata a conflictului (de parca sunt doi vinovati).

  2. Se pare că Papa este mai mult comunist decât preot. Păcat.

  3. ,,nevinovata ,, !?! pai care era ocupatia ei daca nu instigarea la omor in numele unei rusii expirate