G4Media.ro

Vaticanul pedepsește doi episcopi polonezi pentru neglijenţă în combaterea abuzurilor sexuale comise…

Vaticanul pedepsește doi episcopi polonezi pentru neglijenţă în combaterea abuzurilor sexuale comise asupra unor minori

Vaticanul a pedepsit doi episcopi polonezi pentru neglijenţă în combaterea abuzurilor sexuale comise asupra unor minori din diocezele lor, potrivit unui dublu comunicat ce a fost publicat luni de nunţiul papal din Polonia, informează DPA, citată de Agerpres.

În urma investigaţiilor efectuate, Slawoj Leszek Glodz, arhiepiscop emerit al Arhidiocezei din Gdansk, şi Edward Janiak, fost episcop de Kalisz, au primit ordinul de a trăi în afara diocezelor lor şi interdicţia de a participa la sărbători publice religioase sau la adunări laice.

Ambii prelaţi vor trebui să plătească „o sumă adecvată” în beneficiul Fundaţiei St. Joseph, care sprijină victimele abuzurilor sexuale, precizează comunicatul publicat luni.

Problema abuzurilor sexuale din rândul Bisericii Catolice Poloneze, inclusiv asupra minorilor, a revenit în atenţia publicului în ultimii ani după o serie de documentare TV şi articole de presă, care au prezentat astfel de fapte şi tentative de muşamalizare a acestora.

Ambii episcopi pedepsiţi figurau în acele materiale de presă. Glodz a fost criticat, de asemenea, pentru intimidarea prezumtivă a subordonaţilor lui în timpul mandatului său de arhiepiscop, dar şi pentru faptul că avea un stil de viaţă uluitor de opulent.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biserica Catolică Poloneză, plângeri conţinând acuzaţii de abuzuri sexuale au fost depuse împotriva unui număr de 382 de preoţi din Polonia între anii 1990 şi 2018, iar în acele documente erau vizate 625 de victime.

În vara anului 2019, Polonia a înfiinţat un comitet special de stat pentru investigarea abuzurilor comise asupra minorilor cu vârste sub 15 ani.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.