G4Media.ro

Vatican: Pentru prima dată, un cardinal este adus în boxa acuzaților, într-un…

Vatican: Pentru prima dată, un cardinal este adus în boxa acuzaților, într-un proces de corupție legat de investiţii imobiliare

Tribunalul Statului Cetăţii Vaticanului a început marţi procesul care aduce pentru prima dată în boxa acuzaţilor un cardinal, pentru un delict de corupţie legat de investiţii imobiliare. Este vorba de fostul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor Angelo Becciu, judecat alături de nouă înalţi funcţionari pentru acuzaţii de deturnare de fonduri, spălare de bani, fraudă şi abuz de putere în timpul achiziţiei unei proprietăţi în Londra, relatează Agerpres, conform EFE.

Scandalul datează din 2013, când Secretariatul de Stat al Vaticanului a cumpărat la un preţ supraevaluat o clădire în capitala britanică alocând în acest scop fonduri din ”Obolo di San Pietro”, un fond de donaţii de la catolici pentru a finanţa opere de caritate ale papilor şi activitatea acestora. La vremea respectivă, Becciu era responsabil de aceste operaţiuni, întrucât deţinea funcţia de substitut pentru Afaceri Generale, post pe care l-a părăsit în 2018 după ce a fost numit de papa Francisc prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Clădirea de 17.000 de metri pătraţi este situată pe Sloane Avenue 60 în prestigiosul cartier londonez Kensington and Chelsea. Sfântul Scaun a plătit în final aproximativ 350 de milioane de euro pentru a achiziţiona proprietatea, care ulterior a generat pierderi. Părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului, a declarat sâmbătă că imobilul va fi vândut în curând.

Constituirea unui patrimoniu imobiliar de către Vatican, pentru a se pune la adăpost din punct de vedere financiar şi a-şi spori veniturile, nu este o noutate. Dar niciodată până acum birourile papei nu au mai fost angajate într-un montaj financiar atât de complex, susţin magistraţii, care descriu un hăţiş „aproape inextricabil” de fonduri de investiţii speculative cu efect de levier, bănci, instituţii de credit, persoane fizice şi juridice. Cazul este jenant pentru Biserică, deoarece evidenţiază utilizarea imprudentă a donaţiilor dedicate activităţii caritabile a Papei, comentează AFP.

Becciu a negat întotdeauna acuzaţiile, iar în septembrie 2020 a demisionat din funcţia de prefect al Congregaţiei Vaticanului, o decizie pe care nu a luat-o de bunăvoie, ci la cererea pontifului argentinian, după cum el însuşi a declarat. El a renunţat la postul său şi la drepturile sale de cardinal, dar şi-a păstrat titlul şi nu va putea participa la un viitor conclav.

Potrivit Vatican News, o anchetă complexă a început în iulie 2019, în urma denunţului înaintat de Institutul pentru Operele Religioase şi de Oficiului Revizorului General. Ancheta a fost condusă de magistratul Gian Piero Milano, cu ajutorul Jandarmeriei Vaticanului, aflată sub conducerea comandantului Gianluca Gauzzi Broccoletti.

Strângerea documentaţiei, desfăşurată alături de comisiile rogatorii din numeroase ţări (Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Luxemburg, Slovenia, Elveţia) au permis scoaterea la lumină a unei vaste reţele de relaţii cu operatori ai pieţelor financiare care „au generat pierderi consistente pentru finanţele Vaticanului, folosindu-se chiar de resursele destinate operelor de caritate personală ale Sfântului Părinte”.

Preşedintele Tribunalului Statului Cetăţii Vaticanului, Giuseppe Pignatone, a dispus citarea în tribunal a zece persoane în urma cererii prezentate de Ministerul Public.

Angelo Becciu este acuzat de speculă şi abuz în serviciu şi de subornare de martori (corupere de martori). Au mai fost chemaţi în judecată:

* Rene Brulhart, fost preşedinte al Autorităţii de Informare Financiară, acuzat de abuz în serviciu;

* Enrico Crasso, agent financiar care de decenii avea în gestiune investiţiile Secretariatului de Stat, acuzat de speculă, corupţie, extorcare, spălare de bani şi auto-spălare de bani, fraudă, abuz în serviciu, fals material în acte publice comise ca privat şi fals în înscrisuri private;* Monseniorul Mauro Carlino, fost secretar al Substitutului Secretariatului de Stat, acuzat de extorcare şi abuz în serviciu;

* Tommaso Di Ruzza, fost director al Autorităţii de Informare Financiară, acuzat de speculă, abuz în serviciu şi încălcarea secretului de serviciu;

* Cecilia Marogna, care a primit sume considerabile de bani din partea Secretariatului de Stat pentru a desfăşura activităţi de spionaj, acuzată de speculă;

* Raffaele Mincione, agent financiar care a determinat Secretariatul de Stat să-şi asume cote importante din fondul care avea în proprietate imobilul londonez folosind apoi banii primiţi pentru propriile investiţii speculative, acuzat de speculă, fraudă, abuz în serviciu, însuşire necuvenită şi auto-spălare de bani;

* Fabrizio Tirabassi, funcţionar la Biroul administrativ al Secretariatului de Stat cu rol de protagonist în afacere, acuzat de corupţie, extorcare, speculă, fraudă şi abuz în serviciu;* Nicola Squillace, avocat implicat în tratative, acuzat de fraudă, însuşire necuvenită, spălare de bani şi auto-spălare de bani;

* Gianluigi Torzi, agent financiar chemat să ajute Sfântul Scaun să iasă din fondul controlat de Mincione reuşind să obţină o lichidare de 15 milioane de euro pentru a restitui imobilul proprietarilor legitimi, acuzat de extorcare, speculă, fraudă, însuşire necuvenită, spălare de bani şi auto-spălare de bani.

Cererea de citare în judecată a fost prezentată, de asemenea, pe numele următoarelor societăţi: HP Finance LLC, legată de Enrico Crasso, cu acuzaţia de fraudă; Logsic Humanitarne Dejavnosti, D.O.O., legată de Cecilia Marogna, cu acuzaţia de speculă; Prestige Family Office S.A., legată de Enrico Crasso, cu acuzaţia de fraudă; în fine, Sogenel Capital Investment, legată de acelaşi Enrico Crasso, cu acuzaţia de fraudă. Unele delicte sunt considerate „concurente”, relatează Agerpres.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Prostimea baga banu și șmecherii cumpara lux și bogăție bravooo !