G4Media.ro

Valurile de căldură din sudul Europei pun în pericol concediile din această…

Foto: Petru Clej

Valurile de căldură din sudul Europei pun în pericol concediile din această vară/ Ce sfaturi au experții în climă și asigurări pentru turiștii care se confruntă cu vremea extremă

Autoritățile din Atena au fost nevoite să închidă Acropole în această săptămână, în timp ce temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mare parte din centrul și sudul Greciei.

Nu este singura țară europeană care se confruntă cu o căldură neobișnuit de ridicată la începutul verii, ceea ce ridică temeri că se vor repeta fenomenele meteo extreme de anul trecut, scrie Euronews.

Punctele turistice mediteraneene au fost afectate în mod deosebit, temperaturile de-a lungul coastei Turciei crescând cu până la 12 grade Celsius peste normele sezoniere, iar în districtul Paphos din Cipru au izbucnit incendii de vegetație.

Spania a resimțit și ea efectele schimbărilor meteorologice extreme: inundațiile puternice au forțat aeroportul din Palma de Mallorca să blocheze zborurile, iar în Murcia a fost emisă un cod galben de ploi.

Această situație face parte dintr-o tendință mai largă, în condițiile în care recordurile de temperatură la nivel global au fost depășite în mod constant în ultimele 12 luni, iar „șocurile meteorologice” au adus secete și inundații fără precedent.

În timp ce experții avertizează că principalul factor determinant este reprezentat de schimbările climatice provocate de om, fenomenul meteorologic El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor din ultimul an. Acesta intră acum într-o fază de tranziție care, speră unii, ar putea aduce puțină ușurare spre sfârșitul verii – deși consecințele asupra vremii sunt greu de prevăzut.

Așadar, ce ar trebui să faceți dacă aveți planificată o vacanță în sudul Europei în această vară?

Euronews Travel a vorbit cu experți în climă și asigurări pentru a afla la ce să vă așteptați și ce puteți face dacă călătoria dumneavoastră este afectată de vremea extremă.

Asigurarea de călătorie acoperă călătoriile afectate de fenomene meteorologice extreme?

Asigurarea de călătorie este concepută pentru a acoperi evenimente neprevăzute, cum ar fi cheltuielile medicale de urgență, pierderea sau furtul de bunuri și anulările de ultim moment.

În unele cazuri, puteți fi rambursat în cazul în care călătoria dvs. este anulată din cauza vremii extreme – dar, de obicei, se aplică anumite condiții.

„În cazul anulării unei călătorii din cauza unui val de căldură extremă, atunci când nu există nicio recomandare guvernamentală, este posibil ca asigurarea de călătorie să nu ofere acoperire pentru anularea călătoriei”, explică Jonathan Frankham, director general al furnizorului de asigurări de călătorie World Nomads Europe.

În cazul în care medicul dumneavoastră v-a sfătuit să nu călătoriți din cauza îngrijorărilor legate de impactul vremii asupra sănătății dumneavoastră, este posibil să aveți dreptul la despăgubiri. Astfel de cereri vor fi „evaluate de la caz la caz”, explică Frankham.

Verificați polița dumneavoastră pentru a afla lista motivelor acoperite pentru anularea călătoriei, deoarece acestea variază în funcție de furnizor. Unii pot oferi suplimente pentru circumstanțe legate de vreme.

În cazul în care călătoria dvs. este anulată de către compania aeriană sau furnizorul de servicii de călătorie din cauza unor evenimente legate de condițiile meteorologice, probabil că vi se va oferi o compensație și o călătorie de înlocuire sau o rambursare.

În cazuri rare, cum ar fi incendiile din Rodos, care au afectat 25.000 de turiști în Grecia vara trecută, au fost oferite compensații de către guvernele locale.

Cum vă mai poate ajuta asigurarea de călătorie în caz de caniculă?

Indiferent dacă asigurarea dvs. acoperă sau nu anulările legate de caniculă, aceasta poate fi totuși de neprețuit atunci când temperaturile cresc.

Riscurile pentru sănătate cauzate de căldură variază de la epuizare și insolație până la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale care pun în pericol viața. Un studiu a sugerat că temperaturile ridicate din 2022 ar fi putut fi responsabile pentru 70.000 de decese în exces în Europa.

Asigurarea de călătorie vă poate oferi ajutorul medical necesar dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste probleme. Unele polițe vor compensa, de asemenea, întreruperile legate de sănătate.

„În cazul în care sănătatea unui călător este afectată negativ de caniculă și nu își poate continua itinerariul planificat, asigurarea de călătorie cu acoperire pentru întreruperea călătoriei poate ajuta la rambursarea costurilor aranjamentelor de călătorie neutilizate și a cheltuielilor suplimentare suportate din cauza întreruperii”, explică Frankham.

Ar trebui să vă anulați călătoria din cauza unui val de căldură?

Cu excepția cazului în care există o recomandare guvernamentală împotriva călătoriilor în destinația de vacanță aleasă sau dacă medicul dumneavoastră v-a sfătuit să nu călătoriți, este puțin probabil să primiți despăgubiri din partea asigurării de călătorie pentru anularea călătoriei.

Cum puteți fi în siguranță dacă sunteți în vacanță în timpul unui val de căldură

Dacă vă aflați în vacanță într-o zonă afectată de caniculă, este important să vă informați cu privire la condițiile meteorologice locale și să urmați instrucțiunile de siguranță emise de autorități.

Acestea pot include măsuri de precauție, cum ar fi transportul de apă potabilă suplimentară sau evitarea activităților în aer liber cu consum mare de energie în mijlocul zilei.

Călătorii mai în vârstă și cei cu anumite afecțiuni ar trebui să fie deosebit de atenți să nu facă efort atunci când temperaturile sunt ridicate. Dacă itinerariul dvs. implică aventuri în aer liber, ar putea fi util să vă întrebați furnizorul de servicii de călătorie dacă vă puteți schimba planurile sau datele.

Dacă încă nu v-ați rezervat o escapadă de vară, luați în considerare alegerea unei destinații mai puțin afectate de căldură – cum ar fi în nordul Europei – sau amânați-vă călătoria până la începutul toamnei.

Cum ar putea afecta vremea extremă politicile de asigurare de călătorie în viitor?

Pe măsură ce verile din Europa continuă să doboare recordurile de căldură, nu există niciun semn că tendința va încetini.

„Cu un grad destul de bun de certitudine, se poate spune că probabil vom asista la un alt an cu recorduri”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather and Radar. „Pentru că, în ciuda modului în care ar putea evolua prognozele, tendințele de creștere a temperaturilor globale sunt de necontestat.”

Privind în perspectivă, acest lucru ar putea modela viitorul polițelor de asigurare de călătorie.

„Companiile de asigurări de călătorie urmăresc îndeaproape frecvența evenimentelor meteorologice extreme, iar dacă acestea cresc în număr, industria va trebui să reacționeze într-un mod similar cu modul în care a reacționat industria în timpul pandemiei”, spune Frankham.

„Când s-au deschis frontierele, asigurările de călătorie au trebuit să se adapteze rapid pentru a deschide noi acoperiri pentru COVID-19 și, dacă evenimentele de căldură extremă continuă să devină mai frecvente, ar putea fi nevoie ca produsele să evolueze din nou pentru a răspunde nevoilor clienților.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...