G4Media.ro

Vâlcov este anchetat de Autoritatea pentru protecția datelor personale după ce a…

Vâlcov este anchetat de Autoritatea pentru protecția datelor personale după ce a publicat fișa medicală a unui protestatar. Ce sancțiune ar putea primi consilierul premierului

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a precizat, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că s-a autosesizat și a demarat o anchetă în cazul publicării de către Darius Vâlcov a fișei medicale a unui protestatar. Potrivit instituției, Vâlcov ar putea primi un avertisment sau o amendă pentru încălcarea legii privind protecția datelor.

”În urma informațiilor apărute anterior în spațiul public, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a demarat o deja o investigație din oficiu. Totodată, potrivit art. 142 alin.1 din Legea nr. 102/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu modificările și completările ulterioare, sancţiunile contravenţionale principale pe care le aplică Autoritatea naţională de supraveghere sunt avertismentul şi amenda, care se poate aplica în condiţiile art. 83 din Regulamentul general privind protecţia datelor”, a precizat Autoritatea pentru protecția datelor personale.

Darius Vâlcov a publicat pe 2 septembrie o fișă medicală potrivit căreia protestatarul Sandu Matei ar fi avut o problemă medicală ce necesita tratament psihiatric. Ulterior, nota lui Vâlcov a dispărut, dar consilierul premierului Dăncilă a revenit și a scris că ”postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”.

Două zile mai târziu, Sandu Matei a depus plângere penală împotriva lui Vâlcov la Parchetul general, acuzându-l, printre altele, de complicitate la divulgarea fără drept a unor informaţii secrete, de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii. El îi cere lui consilierului premierului daune de un milion de euro.

Și Uniunea Salvați România a depus două plângeri împotriva lui Darius Vâlcov în urma publicării de către acesta a fișei medicale a unuia dintre protestatarii antiguvernamentali. Plângerile au fost depuse la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). De asemenea, USR cere demisia lui Vâlcov din funcția de consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, dar și a Liei Olguța Vasilescu, pe motiv că documentul cu datele medicale ale protestatarului a plecat de la Ministerul Muncii.

Joi, Avocatul Poporului a criticat gestul lui Vâlcov, dând o serie de exemple din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și din cea a Curții Constituționale a României (CCR) prin care arată că dezvăluirea datelor medicale poate afecta dramatic viața privată și situația socială și profesională a persoanei (detalii aici).

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Un mare jeg de om !

 2. De ce nu este anchetat vâlcov în celula unei închisori ? Oricum plângerea penală va fi retrasă pentru că vâlcov îi va spune: Te duci în cimitirul din Slatina. Rândul .x. coloana.y. și sapi 1 metri adâncime 3 pași în dreapta pietrei din stânga de lângă colțul … Acolo găsești o pungă, cât un sac, da’i tot o pungă plină cu … Na, am uitat ce-am băgat acolo. Mă suni și-mi spui pentru că pot fi lingouri de aur, bijuterii, pachete de euro sau lei poate dolari, poate ai norocul să dai peste un Rembrandt nu se știe. Hai că ne înțelegem noi.
  Și uite așa vom avea încă un multimilionar în România doar de la faptul că i s-a publicat o nenorocită de fișă medicală. Și unii zic că nu merge bine economia din România ….

 3. Pe surse: ginecologul lui Sandi a facut plângere penala contra lui Darius Vâlcov.

 4. Aahhh, deci protestatarul sandi avea fisa medicala…de la psiho
  Asa da…acum este de inteles comportamentul lui…

 5. ANDRONIC? CRISTOIU ? BUSCU? CARE SUNTETI MA?

 6. Sa recapitulam deci cu ce se alege Valcov !
  1. Un avertisment din partea ANSPDCP , pt ca este la prima abatere. (Se va da).
  2. O critica din partea Avocatului Popoului. (S-a facut deja).
  3. O amenda minima din partea CNCD (E la prima abatere).

  PS. Oricum suntem siguri ca Avocatul Popoului nu o sa-si ia critica inapoi, pt ca asta ar insemna ca trebuie sa-i ceara si scuze lui Darius si te pomenesti ca atunci i-ar da idei lu’ asta ca sa-i ceara lui Dragnea sa-i opreasca din salariu !

  PPS. Doamne fereste asta ar mai trebui sa i se intample la ce salariu mic are si la cate credite are de restituit la banci ! 😉 😉 😉

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.