G4Media.ro

Vaccinurile cu adenovirus, sub semnul întrebării. Serurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson…

Sursa foto: site AstraZeneca

Vaccinurile cu adenovirus, sub semnul întrebării. Serurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson & Johnson trezesc multe suspiciuni și sunt astăzi sub lumina reflectoarelor

Vaccinurile produse de Astra-Zeneca și Johnson&Johnson sunt zilele acestea supravegheate de agențiile sanitare din diferite țări. Este din ce în ce mai probabil ca efectele secundare raportate să fie legate de metoda pe care se bazează cele două vaccinuri: „vectorul viral”. Acest principiu constă în folosirea unui virus ca suport, modificat astfel încât să poarte informații genetice în organism pentru ca acesta să poată combate Covid-19. AstraZeneca a optat pentru un adenovirus de cimpanzeu, Johnson & Johnson a folosit un adenovirus uman.

În ambele cazuri, cazurile de tromboză (formarea cheagurilor de sânge) înregistrate la câțiva oameni vaccinați au trezit îngrijorări din partea experților. O posibilă explicație pentru aceste efecte secundare foarte rare este aceea a unei reacții autoimune, care implică un mesager chimic produs de trombocitele din sânge, factorul de trombocite 4 (PF4). Un studiu asupra AstraZeneca, publicat pe 28 martie de Universitatea din Greifswald, a constatat, de asemenea, un fenomen numit „trombocitopenie indusă de heparină (HIT)”, o reacție imună gravă și rară declanșată la unii pacienți de un medicament anticoagulant, heparina.

Toate acestea sunt elemente care trezesc suspiciunile instituțiilor oficiale. Dar, după câteva săptămâni, recomandările autorităților sanitare sunt încă amestecate. OMS consideră până în prezent „plauzibilă, dar neconfirmată” apariția unei forme rare de tromboză rezultată din vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) descrie ca „posibilă” existența unei astfel de legături.

Pe 7 aprilie, EMA a recunoscut pentru prima dată că aceste probleme foarte rare ar putea fi cauzate de vaccinul AstraZeneca. Pe 9 aprilie, aceeași instituție a anunțat și lansarea unei analize asupra vaccinului dezvoltat de Johnson & Johnson, după ce au fost raportate patru cazuri de tromboză.

Luni, agenția americană Food and Drug Administration (FDA) a recomandat, de asemenea, suspendarea vaccinului Johnson & Johnson în Statele Unite. Între timp, grupul farmaceutic american a declarat deja că dorește „să întârzie livrarea vaccinului său în Europa” și recomandă țărilor europene să nu administreze vaccinul până când EMA nu își va decide poziția, așteptată pentru săptămâna viitoare.

Prin urmare, un val de incertitudini plutește asupra vaccinurilor cu adenovirus, deoarece multe țări se află într-o cursă contra cronometru. Cu toate acestea, mai multe state au decis să nu mai administreze vaccinul AstraZeneca sub o anumită vârstă: 30 de ani pentru Regatul Unit, 55 de ani pentru Franța, Belgia și Canada, 60 de ani pentru Germania și Olanda sau 65 pentru Suedia și Finlanda.

Danemarca a făcut alegerea radicală de a suspenda vaccinul AstraZeneca și de a opri temporar utilizarea vaccinului Johnson & Johnson. În ceea ce privește Belgia, autoritățile sanitare au declarat luni că vor aștepta poziția Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) înainte de a lua o decizie.

Miercuri, Europa a anunțat, de asemenea, că nu va reînnoi contractele de vaccin pentru Covid-19 cu companii precum AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J) anul viitor, preferând să se concentreze asupra vaccinurilor ce folosesc tehnologia ARN messenger (ARNm), cum ar fi cele de la Pfizer și Moderna.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la rândul său că producătorul de vaccin Pfizer / BioNTech va livra anticipat în Europa 50 de milioane de doze din vaccinul său, în al doilea trimestru al anului. Acest lot nu era așteptat înainte de cel de-al patrulea trimestru. Belgia va primi 1,28 milioane de doze de la producătorul SUA în următoarele două luni.

Sursa: Les Echos (preluare via Rador)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Nu se mai inteleg la ciolan 😂😂

 2. Normal! prea ieftin fata de Pfizer si Moderna. Banii vin de la guverne, deci are balta peste!

  Aceeasi mizerie politica peste tot!

 3. Situatia e foarte amuzanta, acum 4-5 luni cand a aparut in RO cel cu mRNA incercam sa imi conving cunostintele ca tehnologia e sigura, ca a fost dezvoltat din 2005, ca nu e nou nimic… toti erau de parere ca AZ e mai sigur, si convinsi ca e tehnologie clasica, fapt neadevarat.

  Sunt curios Sputnik de ce nu provoaca cheaguri, acolo se folosesc doua adenovirusuri, unul la prima doza si unul la a doua, daca produceau sigur se afla pentru ca e sub lupa vaccinul rusesc, poate e tehnologia diferita rusii avand o mai mare experienta in domeniu, cu aplicatii militare, dar nu conteaza, tot experienta e, tehnologia e tehnologie, modul cum e folosita e problema.

  • Rușii care au făcut tromboze au dispărut… S-au sinucis aruncându-se de etajul 5 al unui bloc cu 4 etaje.
   Uite așa Sputnik nu are efecte adverse și este 90% eficient.

 4. Incredibil ce tampenii se pot publica !

 5. reptilianul rafila cum de a anuntat asta ca doar in decembrie a anuntat cand sosec vaccinurile?
  de ce nu-l bagati in ma-…pardon, in seama?

 6. E fix ca in industria auto, nu se mai fac studii in faza de proiect, sunt scoase la vanzare iar eventualele probleme sunt remediate pe parcurs din banii clientilor….bine aici se lasa cu decese…ghinion ..tot clientii platesc