G4Media.ro

USR va ataca la CCR legea privind SIIJ și acuză că e…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

USR va ataca la CCR legea privind SIIJ și acuză că e vorba despre ”reînființarea” Secției Speciale

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului despre care susțin că ”reînființează, de fapt, activitatea SIIJ”, iar partidul anunță într-un comunicat că va ataca la Curtea Constituțională acest proiect de lege.

Plenul Senatului a dezbătut astăzi două proiecte de lege, cu același obiect: desființarea SIIJ. În timp ce proiectul de lege depus de ministrul Justiției Stelian Ion, în februarie 2021 (L76/2021), conținea o singură prevedere, respectiv desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dosarele urmând să se reîntoarcă la DNA și DIICOT, al doilea proiect de lege (L99/2022), depus în februarie 2022 de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, prevedea desființarea SIIJ și preluarea dosarelor de către 42 de procurori de la mai multe parchete, numiți direct, fără concurs, de plenul CSM.

Proiectul depus de ministrul Predoiu este o reînființare a SIIJ, o metodă de presiune a magistraților și o cale de subminare a statului de drept, așa cum au arătat în timpul dezbaterilor din Plen atât senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, cât și senatoarea USR Simona Spătaru, președinta Comisiei de Constitiuționalitate din Senat.

Radu Mihail: „Desființarea acestei Secții Speciale se poate face printr-o lege cu articol unic: «Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se desfiițează». Asta ne spune Comisia de la Veneția. Desființarea Secției Speciale. Propunerea Predoiu se numește „de desființare a SIIJ”, dar este, de fapt, o lege de reînviere, de des-re-înființare a Secției Speciale, în altă formă. Este așa cum bine a punctat doamna Scântei, o eficientizare a SIIJ! O știm și noi, o știți de fapt și dumneavoastră, o știu și românii, nu păcăliți pe nimeni!”

La rândul ei, senatoarea USR Simona Spătaru a argumentat că teama politicienilor de DNA este cea care îi impinge să voteze menținerea SIIJ într-o altă formă, mai puternică și mai eficientă.

Simona Spătaru: „Am o singură întrebare pentru actuala coaliție: Cine se teme de DNA? Actuala coaliție se teme de DNA. PSD, PNL și UDMR se tem de DNA! De ce? Pentru că toate faptele mari de corupție au întotdeauna în jurul lor faptele politicienilor și oamenilor de afaceri care-i susțin! Marea majoritate a magistraților din România nu își dorește o secție specială de investigare a magistraților. Marea majoritate a magistraților sunt oameni onești și își doresc ca la CSM și în fruntea statului, a Ministerului Justiției, să fie oameni care să apere justiția, să apere oamenii, să apere Constituția.”

În cele din urmă, RAPORTUL DE RESPINGERE a L76/2021, proiectul de lege depus de fostul ministru al Justiției Stelian Ion, a primit 98 de voturi PENTRU, 25 – ÎMPOTRIVĂ și o abținere. În același timp, L99/2022, proiectul de lege depus de actuala coaliție de guvernământ, a primit raport de admitere, care a primit 86 de voturi PENTRU, 37 – ÎMPOTRIVĂ și un senator s-a abținut.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. „Nimic nu se pierde, totul se transformă”.

    • Corect!!!! USR e disperat că scapă controlul asupra justiției!!!
      Asta înseamnă că dosarele lui Barna sau Drulă sau Clotilda sau Nicușor ar putea ajunge in instanță!
      Disperarea e maximă!!!!

  2. CCR -ul tovarășului Dorneanu o să considere că e constituțional ,măi dragă ! S’a asigurat Ciuma Roșie de acest lucru ! MAFIE ȘI MAFIOȚI @!!

    • 1) de ce nu ar fi?
      2) o fi Dorneanu presedinte, dar voteaza la fel ca el inca vreo 6 membri din restul de 8, singurele 2 gica contra fiind doamnele numine nepolitic de Iohanis :))
      p.s. daca nu se vor razgandi si dansele si atunci tot CCR-ul e la cheremul lui Putin, sau ce punctaj se mai nascoceste in padure

  3. Toti cei 9 asa-zisi judecatori ai CCR sunt numiti de actuala majoritate mafiota guvernamentala: PSD, PNL, UDMR si presedintie (Basescu si Iohannis).
    Asa ca nu exista nicio sansa ca politrucii CCR sa dea dreptate USR (mai ales ca de protectia noii Sectii Speciale vor beneficia si judecatorii speciali din CCR).
    Doar magistratii care critica justitia stramba a mafiotilor, precum Danilet, vor fi sicanati de SIIJ2, asa cum a facut-o si vechiul SIIJ.

    • inteleg ca CCR nu va place ca e numita politic, dar CSM, unde alegerile nu sunt influentate politic, de ce nu va place?
      magistratii isi aleg reprezentantii in CSM, iar acestia aleg procurorii care sa ancheteze magistratii.
      ar trebui sa-i aleaga SRI? in baza informatiilor obtinute pe mandate de siguranta nationala?
      well… not!

    • Pentru prostacii de partid: nici procurorii de la DNA nu sunt numiti politic, dar politicienii si judecatorii fug de DNA ca dracu’ de tamaie, pentru ca a bagat niste corupti la puscarie.
      Aceiasi judecatori care vor desfiintarea DNA (prin luarea tuturor atributiilor) inca nu au condamnat definitiv niciun procuror DNA pentru abuzuri.
      Pe ce abuzuri ale procurorilor se bazeaza atunci desfiintarea DNA si reinfiintarea SIIJ? Pe basmele de la Latrina3 si alte posturi afiliate politic?

    • @ Straight & Proud
      iar faci pe neghiobul… Poate iti explica mai bine Comisia de la Venetia:

      „Comisia de specialiști în drept constituțional de la Veneția nu este de acord nici cu noul filtru introdus printr-un amendament de către Camera Deputaților, prin care judecătorii sau procurorii din CSM ar trebui să aprobe trimiterea în judecată a unui magistrat. „Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaților introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători și procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil (urmărirea penală), care depășește cu mult imunitatea funcțională și, prin urmare, ar trebui eliminat”, se mai arată în raport.

      Mai mult, Comisia susține că nici urmărirea penală, percheziția, reținerea și arestul nu ar trebui să aibă avizul prealabil al CSM. Mai exact, atât articolul 4, cât și articolul 6 din lege ar trebui să dispară, iar magistrații ar trebui să fie anchetați și judecați ca oricare alt cetățean.

      Comisia mai susține că procedurile penale care nu intră în sfera de competență a imunității funcționale nu ar trebui să fie de competența CSM și ar trebui să fie introduse direct în fața instanțelor de judecată fără examinarea prealabilă a CSM.”

    • Actuala presedintie – Basescu? Baietel (cred ca asta esti) cand ti-ai luat ultima oara tratamentul? Poate l-ai luat gresit, verifica, nu de alta dar esti dus pe campii!

  4. Lupul isi schimba parul dar hoția ba.

  5. CCR trebuie desființată, e o hazna dictatorială.

    • CCR nu este o haină, doar ca nu-ti convine tie. Așadar, daca vrei sa vezi cum arată o haină, uită-te in oglinda. SIIJ, nu trebuie desființată, ci îmbunătățită activitatea acesteia, atât timp cât există destui magistrați, care dau rateuri flagrante in activitatea lor, adică greșesc. Romania este pe podium la CEDO oare de ce?

    • Așa este! Numit un alt CCR numai din membrii de partid USD. Să facem în sfârșit dreptate!

  6. Corect!!!! USR e disperat că scapă controlul asupra justiției!!!
    Asta înseamnă că dosarele lui Barna sau Drulă sau Clotilda sau Nicușor ar putea ajunge in instanță!
    Disperarea e maximă!!!!

    • Pui de PSDist nu va mai vine ajutorul din Est o sa intrati toti la puscarie cu Dorneanu cu tot pt atrocitatile facute de 30 de ani🤮☠👎

    • @amb (probabil prescurtarea de la ameoba): esti disperat ca nu mai primesti bani de la Uniunea Scursorilor din Romania, aia cu Beria in suflet si discurs? atunci mars la munca putoare!

  7. Era vorba de hazna nu de haina

  8. De ce să atace la CCR? Nu mai bine lăsăm norodul să sufere? Știa ce votează când a votat PSD 30% și PNL 25%.