G4Media.ro

USR susţine recunoaşterea oficială a profesiei de Analist Comportamental, ceea ce ar…

Sursa foto: Unsplash / Caleb Woods

USR susţine recunoaşterea oficială a profesiei de Analist Comportamental, ceea ce ar îmbunătăţi îngrijirea copiilor care suferă de tulburări de spectru autist

Mai mulţi parlamentari USR, membri în comisiile de muncă şi protecţie socială şi în comisiile de sănătate, au semnat o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă sprijinul faţă de demersul mai multor organizaţii non-guvernamentale de introducere a ocupaţiei de Analist Comportamental în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) care poate să îmbunătăţească viaţa copiilor care suferă de tulburări de spectru autist.

„Noi, semnatarii prezentei scrisori publice, sprijinim demersul iniţiat de Institutul ABA România, Autism Voice şi Help Autism de introducere a ocupaţiei de Analist Comportamental în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Menţionăm că în data de 9 noiembrie 2021, acest demers a primit aviz pozitiv de la Ministerul Muncii. Susţinem necesitatea reglementării distincte a acestei  profesii şi în România.

Profesia este reglementată în SUA, UK  şi la nivelul Uniunii Europene. Menţionăm, în acest sens, că în iunie 2022 va avea loc cea de-a 10-a conferinţă a Asociaţiei Europene a Analiştilor Comportamentali, în Tampere, Finlanda, iar la nivel mondial, există Asociaţia Internaţională pentru Analiză Comportamentală Aplicată, fondată în anul 1974”, arată scrisoarea de susţinere pentru introducerea în COR a profesiei de Analist Comportamental a parlamentarilor USR, conform unui comunicat de presă al partidului.

Potrivit sursei citate, „reglementarea profesiei presupune atât cerinţe privind studiile, cât şi specializarea ulterioară, cu un minim de exigenţe absolut necesare pentru obţinerea accederii în profesie. Intervenţia statului asupra discrepanţei enorme între cerere (numărul de copii care necesită terapie) şi ofertă trebuie să vină împreună cu garanţii pentru copii şi pentru dezvoltarea lor ulterioară. Pe de altă parte, un cadru legal pentru exercitarea profesiei va încuraja pregătirea profesională adecvată pentru specialiştii atât de necesari.

Statul român este astăzi incapabil să ofere ajutor susţinut tuturor acestor copii, astfel că măsura reglementării profesiei de analist comportamental este mai mult decât necesară. Extras din Memoriul primit de USR din partea Asociaţiei Help Autism şi FEDRA: În România există peste 4.000 de profesionişti în analiză comportamentală aplicată, dintre care aproximativ 200 au urmat cursuri de specializare în cadrul unei universităţi internaţionale, cursuri aprobate de ABAI – Association for Behavior Analysis International, 40 fiind acreditaţi de BACB (Behavior Analyst Certification Board), cu titlurile BCBA şi BCaBA.

În jur de 2000 au terminat cursuri de formare continuă în analiza comportamentală aplicată acreditate de Colegiul Psihologilor din România; tot atâţia sunt absolvenţi de studii superioare (în proporţie foarte mare absolvenţi de psihologie, psihiopedagogie specială, asistenţă socială, sociologie, medicină, dar şi din alte domenii) care au absolvit cursuri de introducere în analiză comportamentală aplicată, cu durata de 40-60 ore susţinute de analişti comportamentali acreditaţi ca BCBA, BCaBA. Singura soluţie pentru eliminarea “terapiilor fantomă”, a tehnicilor şi metodelor neconforme, dar şi a creşterii numărului de profesionişti este reglementarea legală a ocupaţiilor specifice analizei comportamentale, standardizarea activităţilor şi intervenţiilor de abilitare/reabilitare şi monitorizarea acestora”.

Sursa foto: Unsplash / Caleb Woods

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. O sa depun o propunere de lege: „Fara USRisti in functii publice”.
    Mai bine s-ar ocupa USR de crescatoria lor de sobolani din Sectorul 1.

  2. Daca nu iese spaga celor din PNL sau PSD la chestia asta, nu merita sa-si bata capul. Macar de ar reusi sa faca o institutie dedicata unde sa-si bage vreun sofer, nepot, iubita la sefie, altfel, chiar nu merita.
    Pentru Romania e suficient furtul, nu au de ce sa piarda timp USL cu ceva ce ajuta cetatenii. Ceasul ticaie continuu pentru ca oricand poate pica coalitia asa ca au putin timp la dispozitie ca sa sifoneze tot. Orice proiect cum e cel din articol i-ar intarzia. Si e pacat… atatia bani sa nu fie luati. Nu?

  3. Vorbiti cu copiii vostri, nu mai stati pe telefon toata ziua, comunicati, mentineti o legatura constanta, nu-i neglijati, ca apoi va mirati de ce sunt autisti.
    Uitati de ei cand ii lasati la tv sau pe tableta cu orele. Asa e corect?