G4Media.ro

USR și PNL au atacat la Curtea Constituțională legea PSD prin care…

USR și PNL au atacat la Curtea Constituțională legea PSD prin care președintele Iohannis este eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliul Concurenței

Senatorii USR și PNL au atacat la Curtea Constituțională modificările aduse de PSD legii concurenţei 21/1996, prin care numărul membrilor plenului Consiliului Concurenţei este mărit de la 7 la 11, numirea acestora revenind Parlamentului şi nu şefului statului, ca până în prezent.

Actul normativ a fost adoptat marți de Senat, în calitate de for decizional.

”Cu riscul de a repeta ce am spus și la dezbaterea din Senat, susțin cu toată responsabilitatea că modificările aduse Legii concurenței de către PSD sunt de fapt atacuri la independența Consiliului Concurenței. O instituție independentă, care e fidelă misiunii sale, deranjează PSD și atunci dau un ultim asalt, cât timp mai au această majoritate parlamentară. E important însă ca aceste instituții și autorități publice să își poată face treaba fără amestecul factorului politic în treburile lor. Consiliul Concurenței este o miză pentru PSD, pentru că nu a putut să o supună acestei influențe politice, așa cum a procedat cu alte instituții de reglementare sau control: ASF, ANRE, Curtea de Conturi. PSD încearcă, pe ultima sută de metri, să modifice modul de selecție a conducerii Consiliului Concurenței ca să-și planteze oameni obedienți, prin care să poată controla economia românască. Nu contează pregătirea profesională ci doar rapiditatea cu care șeful instituției execută ordinele venite din Kiseleff”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă, potrivit unui comunicat de presă transmis de partid.

În sesizarea adresată Curții Constituționale, USR și PNL arată că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esențial forma adoptată tacit de Camera Deputaților și generând astfel deosebiri majore de conținut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

Pe lângă motivul de natură extrinsecă, USR și PNL consideră că există și o serie de motive de natură intrinsecă pentru care legea care schimbă cadrul legal al concurenței contravine Constituției României.

Astfel, cele două partide arată că modul în care, conform modificărilor, se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenței, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivității legii, cel al egalității în drepturi precum și prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremației dreptului Uniunii Europene asupra dreptului național.

Modificările aduse la legea Concurenței de către PSD sunt în contradicție cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autoritățile naționale de concurență dispun de garanțiile de independență, de resursele și de competențele în materie de aplicare a legii și de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 și 102 din Tratatul UE în mod eficace, mai arată USR și PNL.

Directiva prevede că persoanele membre în organele decizionale ale autorităților naționale de concurență „pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern”.

”Or, în cazul de față, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, și anume ca urmare a unei intervenții politice a actualei majorități parlamentare controlate de PSD. De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, „statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităților naționale administrative de concurență sunt selectați, recrutați sau numiți în conformitate cu proceduri clare și transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern”, se mai arată în comunicatul transmis de USR.

Foto: Senatoarea USR Florina Presadă. Sursa: Inquam Photos / Raul Stef

Citește și: Senatul a adoptat legea prin care președintele României este eliminat din procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Foarte bine.Psd a tăiat f.multe dintre atribuțiile Președintelui țării, ceea ce nu este normal.

  2. Administrația prezidențială NU este EXECUTIV???Deci,indiferent cum se va numi președintele NU trebuie să se joace cu niște numiri în acțiuni executive!!!Aceasta responsabilitate trebuie să revină poporului prin reprezentanții săi,adică PARLAMENTUL indiferent de ,constituirea lui politică la un anumit moment!!!Așa,vor fi responsabilizati și,vor înțelege că, nu stau doar in stiloul unei persoane!!!Sau,vă așteptați la un referendum ca în Rusia prin care, Klauss sa se declare președinte pe viață!!!!La multi nu le-a plăcut cu Ceaușescu!!!