G4Media.ro

USR și PLUS anunță că au parafat alianța politică: Au fost acceptate…

Foto: Inquam Photos / George Calin

USR și PLUS anunță că au parafat alianța politică: Au fost acceptate toate amendamentele USR, dar propunerea PLUS privind eliminarea sondajelor pentru stabilirea candidaților a fost respinsă / Miercuri începe campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Barna la prezidențiale

Conducerile USR și PLUS au agreat marți ultimele modificări la protocolul de alianță politică, în urma deciziilor luate de Comitetul Politic al USR și Consiliul Național al PLUS, anunță cele două partide într-un comunicat de presă.

”În câteva zile va fi semnat actul prin care ia naștere formal „Alianța USR PLUS”. Având în vedere că înregistrarea unei alianțe politice necesită o procedură judiciară îndelungată, această alianță va fi dublată de o alianță electorală privind participarea la alegerile prezidențiale”, se precizează în sursa citată.

Potrivit documentului, amendamentele propuse de USR la protocolul alianței au fost aprobate în totalitate, în vreme ce propunerea PLUS ca sondajele de opinie să nu constituie un criteriu pentru stabilirea candidaților comunic a fost respinsă.

Alianța USR PLUS anunță drept obiective: 

• Câștigarea alegerilor prezidențiale din 2019;
• Câștigarea de către candidații Alianței a unui număr cât mai mare de funcții elective în cadrul administrației publice locale, ca urmare a alegerilor locale din 2020
• Câștigarea de către candidații Alianței a celui mai mare număr de mandate de parlamentari, prin comparație cu ceilalți competitori, ca urmare a alegerilor parlamentare din 2020, astfel încât să formeze o coaliție de guvernare având prim-ministru un reprezentant al Alianței;
• Asigurarea guvernării României în perioada 2020-2024 și implementarea programului de guvernare al Alianței;
• Câștigarea alegerilor parlamentare organizate în 2024 și asigurarea guvernării României în perioada 2024-2028.

Potrivit protocolului de formare a alianței politice, va fi formată o Comisie de Politici Publice, având ca obiectiv elaborarea unor politici publice comune în următoarele domenii:

 • Reforma constituțională, asigurarea justiției independente și a statului de drept;
 • Educația și cultura;
 • Sănătatea și mediul;
 • Infrastructura;
 • Strategia de dezvoltare competitivă antreprenorială și industrială;
 • Eradicarea sărăciei și dezvoltarea rurală;
 • Politica externă și de apărare.

Modul de organizare a Alianței USR PLUS:

Principalele organe de decizie ale Alianței vor fi:
• Copreședinții Alianței (președinții PLUS și USR);
• Comisia Națională de Coordonare, cuprinzând membrii Birourilor Naționale ale celor două partide;
• Comitetul Executiv, cuprinzând reprezentanți ai ambelor partide responsabili pentru implementarea deciziilor Comisiei Naționale;
• Comisia de Integritate, cuprinzând 3 membri ai PLUS, 3 membri ai USR și 1 membru independent, responsabilă pentru sancționarea încălcării standardelor de integritate prevăzute prin protocolul de asociere.

Candidații comuni ai Alianței USR PLUS

Alianța va propune candidați comuni pentru toate cele trei rânduri de alegeri din 2019 și 2020.

Pentru alegerile prezidențiale din 2019, candidatul pentru demnitatea de președinte al României va fi Dan Barna, care va candida în tandem cu Dacian Cioloș, ca propunere pentru demnitatea de prim-ministru;

Pentru alegerile locale din 2020, Alianța va desemna candidați comuni pentru funcțiile de primar, președinte al consiliului județean și primar general al municipiului București, stabiliți în baza negocierilor sau, în lipsa unui acord, prin alte mijloace, precum alegeri interne la care vor participa toți membrii PLUS și USR sau sondaje de opinie;

De asemenea, Alianța va propune liste comune de candidați pentru consiliile locale și județene, cuprinzând candidați desemnați anterior de fiecare partid. Pozițiile eligibile pe liste vor fi distribuite prin negocieri sau, în lipsa unui acord, conform unor sondaje de opinie;

Pentru alegerile parlamentare din 2020, Alianța va propune liste comune de candidați atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților, cuprinzând candidați desemnați anterior de fiecare partid. Pozițiile eligibile pe liste vor fi distribuite prin negocieri sau, în lipsa unui acord, conform unor sondaje de opinie.

Integritate

Desemnarea candidaților Alianței se va face în baza principiului competenței și sub condiția asumării respectării statutelor ambelor partide, a Codului Etic al PLUS și a Regulamentului de Admitere a Membrilor USR.

Nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane trimise în judecată, fără a fi intervenit între timp o decizie definitivă de achitare sau încetare a urmăririi penale sau a procesului penal, sau persoane care au suferit condamnări penale definitive pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

De asemenea, nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, majore fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste.

Suntem convinși că formarea Alianței USR PLUS va putea reseta scena politică din România și va da posibilitatea punerii în aplicare a ideilor USR PLUS atât la nivel local, cât și la nivel național. Avem nevoie alături de noi de cât mai mulți oameni care vor să se implice în schimbarea României.

Lansarea campaniei de strângere de semnături

Mâine, 7 august, la ora 11:00, în zona fântânii din Piața Universității, USR PLUS vor lansa campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la alegerile prezidențiale.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

21 comentarii

 1. Ma bucur ca oamenii discuta si dezbat. Ca se intalnesc si fac schimb de idei, voteaza, adauga amendamente, voteaza iar. Este un exercitiu bun si util.

  • Evident, platforma electorala a unui partid trebuie dezbatuta intern inainte de a putea sa te prezinti in fata alegatorilor. Democratia incepe de acasa si publicul trebuie obisnuit cu asta, la comunicare au stat mai prost in perioada asta.

   Iar cand esti intr-o alianta trebuie sa agreezi anumite aspecte la rece cu mult dinainte de alegeri ca sa poti veni in public cu o oferta electorala concreta/specifica dar agreata si asumata de membrii tuturor partilor dinainte.

 2. Un lucru bun de altfel , dar deja cunoscut . Cele doua partide sau declarat de mult in alianta . Pentru a cistiga prezidentialele, au nevoie de sprijin ,dar nu stiu cu cine se pot alia . Cu PSD-AlDE -nu – Cu UDMR -nu- cu PRO ROMANIA-nu- Atunci ?

  • deja ne-am aliat , nu avem nevoie de alta alianta , aceasta este suficienta , va rog sa vedeti alegerile din 26.05.2019 !

  • USR-PLUS nu se pot alia cu nimeni intru cat PSD, ALDE, UDMR si Pro Romania nu sunt partide politice ci mafii. Mai ramane PNL unde 50% sunt ok si 50% sunt tot un fel de PSD-isti.

 3. Asta este definitia democratiei. Englezii, desi habar nu au de capul lor, au o democratie functionala si asta e demonstrata de fiecare sedinta in parlament si argumentele aduse de fiecare parte( in mare, ca au si ei parazitii lor).
  Asta reușesc si baietii astia sa demonstreze intr-un fel sau altul si avem nevoie de o democrație sanatoasa bazata pe sesiuni de negocieri si acorduri bazate pe discutii sanatoase si constructive. Toti cei care mananca cacat pe aici de la partid, intr-un fel sau altul sunt doar niste caini credinciosi, care nu-si parasesc „stapanul” la greu indiferent de situatie, pentru ca nu vor sa isi tradeze mana care-i hraneste.
  In rest, mult succes baieti si abia asteptam sa vedem calea pe care o apucam dupa ce veti ajunge sa detineti puterea.
  Va rog eu,nu lasati dejecțiile de pana acu, aduse de niste partide pe moarte, care nu se pot adapta vremurilor, sa va afecteze ideologiile.

  • Englezii nu au habit de capul lor? Da bah ai dreptate au aia habar de democratie din Caracal si Videle! Stai jos ca esti varza!

 4. E bine ca Plus-ul sa aiba mai clara imaginea propriei puteri. Nu poti sa vii cu pretentiile cu care au venit ei cind nici nu au partidul bine inchegat.
  Oricum, nu ma indoiesc ca pentru domnii Ciolos si Barna e doar o repliere strategica in fata reactiei filialelor USR, pe buna dreptate iritate de pretentiile exagerate ale unora.

  • Foarte bine! Primul punct e reformarea Constituției. Așa da!

  • Clar, puterea USR nu sta intr-un singur om. Sistemul de vot din USR bazat pe puterea filialelor este fantastic si nu permite derapajele liderilor.

  • Senzatia mea este ca USR capitalizeaza din electoratul lui Ciolos si implicit al partidului Plus. Cam toata lumea zice USR partidul lui Ciolos ceea ce nu e adevarat. Sa vedem ce se va intampla dar senzatia mea este ca nu o sa tina prea mult aceasta alianta. Poate era mai bne daca candida Ciolos, Barna nu are nicio sansa cu Iohannis nici nu stiu daca intra in turul 2. La cum se vad sondaje, „sobolanul” e mai aproape de Iohanis, iar in turul doi ar aduna voturile PSD Alde si Pro Romania, ceea ce ar da iar o sansa stangii. Nu stiu de ce USR incepe sa arata pe zi ce trece o fata polita neplacuta ce nu o vazusem pana acum… pastila albastra … Incep sa cred ca societatea politica romaneasca nu pare sa se schimbe, e doar raul cel mai mic.

 5. Foarte bine, să fie de bun-augur, așa cum sperăm cu toții, mă refer la oamenii zdraveni la cap, care ne dorim o țară civilizată, dezvoltată și în rând cu țările vestice, spre care tindem și pe care le tot dăm exemplu. Cred că a sosit momentul să vină în politică și la conducerea țării și partide care vor binele României, binele cetățenilor săi, să lase la o parte politica de clan, promovată cu atâta insistență din 1990 în coace. Este momentul să pășim și noi pe linia care conduce înspre bunăstare, civilizație, nivel de trai ridicat etc, bătătorită de țările dezvoltate la care privim cu invidie. O țară se construiește sănătos începând cu instituțiile sale, care trebuie populate cu oameni competenți, morali, integri, onești, responsabili și devotați interesului public, iar eu unul, sincer, chiar cred că sunt lucruri ce pot fi realizate de noua alianță formată. De asemenea, instituțiile statului trebuie să fie puternice, independente și implicate în procesul de dezvoltare a României, să li se asigure pârghiile, resursele și mijloacele necesare pentru a face acest lucru. Trebuie să se pună capăt unui stil haiducesc de a face politică și de a conduce o țară precum o proprie moșie, cum se întâmplă în prezent. Competența, responsabilitatea, onestitatea, cinstea, echilibrul, simțul civic, seriozitatea OBLIGATORIU, trebuie să se regăsească între principiile și valorile promovate de noua Alianță. Mult, mult succes! Să fiți ceea ce căutăm de 30 de ani!!!

 6. Sa speram ca asa va fi cum spui si ca in perioada imediat urmatoare , Alianta va prezenta in fata natiei, sub juramint propriu ,un program prin care sa rupem cu trecutul definitiv . Atentie , nu un program de guvernare , ci mai degraba o solutie clar explicata si un angajament semnat , de catre liderii aliantei in fata natiei romane. Daca fac asta , alegerile sunt clar cistigate . Sa vedem daca isi vor asuma un astfel de angajament . CE credeti?Ar bine ok asa ? Eu unul votez instant .

 7. Citeva idei ce pot fi aduse in discutie :
  Modificarea Constitutiei
  Fara aliante sau intelegeri cu vechile partide .
  Fara condamnati penali in functii publice .
  Responsabilizarea institutiilor statului si a angajatilor acestora prin lege.
  Respectarea tuturor deciziilor la nivel european.
  Respectarea separatiei puterilor in stat .
  Respectarea statului de drept.
  Legi clare, ce privesc competente si responsabilitati , in toate domeniile unde statul are putere de decizie .
  Introducerea competentei si a concurentei in toate domeniile cu atragerea in juriul ce determina asta , a unor reprezentanti de marca ai societatii civile , sub diversele ei forme de exprimare .
  Unele teme exista deja dar trebuie legiferate cu precadere prin responsabilizarea decidentilor .

 8. FOARTE IMPORTANT:
  – Incheierea unui Pact de neagresiune intre PNL si USR+ in campania prezidentiala.
  Eu si multi altii vom vota asa: Iohannis la alegerile prezidentiale si USR+ la locale si parlamentare. Orice atac intre cele doua parti in campania pentru prezidentiale va fi amendat.

  • Exact asa cum spui .

  • Mda, eu zic ca Barna , daca nu face vreo prostie mare, e ca si castigator la alegerile prezidentiale. Mi se pare un tip inteligent cu un discurs net superior celorlalti si .. mai important , capabil sa atraga oameni din zone care nu vor vota niciodata cu Iohannis.

  • Care zone Marius ? PSD-ALDE, PRO. ROMANIA, UDMR . Ce crezi ca fac votantii lui, daca aud asta ? Practic nu are cu cine se alia . Singura miscare este sa adune voturi de la cei ce inca nu s-au hotarit .

 9. Votam Iohannis din primul tur , acum ca merge la invitatia lui TRUMP

 10. Unde este anularea pensiilor speciale????
  Unde este reducerea numarului de bugetari si scADEREA SALARIILOR LA TOTI TRANTORII TARII CARE MANANCA BANII DE INVESTITII SI DEZVOLTARE astfel incat singuri sa plece in privat sa completeze lipsa fortei de munca???
  Unde este reducerea nr de parlamentari ,ALEGERI IN 2 tururi si cel mult 2 mandate
  etc,etc.
  Daca nu tinem cont de aceste cerinte ale poporului oare diferim de altii?
  Ce fACEM CU SALBATICIUNILE (porcii mistreti) CARE DISTRUG RECOLTELE TARII incepand cu anul 1965??
  Ce lege au primarii care la unii le da raspunsuri favorabile pe loc iar la altii nu da deloc fiind aparati de justitie s.au raspunsuri de forma ??
  Ce facem cu bogatii din furat ii mai toleram??
  Unde este legea raspunderii judecatoresti.
  Anularea taxelor in justitie care discrimineaza si robesc poporul

  0785946491

  • Nimeni nu isi asuma nimic din toate astea . Atunci degeaba mai vorbim . Primul care si le asuma cistiga detasat .