G4Media.ro

USR: PSD dă liber la evaziune fiscală. Proiectul de lege care pune…

USR: PSD dă liber la evaziune fiscală. Proiectul de lege care pune semn de egal între închisoare şi amendă, la un pas de adoptare

Reprezentanţii USR acuză PSD că ”face din România paradisul evazioniştilor”, din cauză că proiectul de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prin care este prevăzut că dacă prejudiciul cauzat şi recuperat este de până la 50.000 euro atunci este aplicată pedeapsa cu amenda, a fost pus din nou pe ordinea de zi la vot final la Camera Deputaților, transmite News.ro

„PSD continuă cu aceleaşi apucături lăsate moştenire de Liviu Dragnea”, adaugă USR, precizând că deputaţii partidului vor vota pentru respingerea iniţiativei legislative.

„O perioadă, legea a rămas prin sertare. Dar i se dă raport de adoptare şi în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Iar când e pusă pe ordinea de zi a plenului, în loc să fie respinsă, e retrimisă la comisie, chipurile, pentru modificarea raportului de adoptare într-unul de respingere. Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis aproape că se jurau în şedinţa din 20 mai că nu vor adoptarea proiectului şi susţineau retrimiterea la comisie pentru înlocuirea raportul de adoptare cu unul de respingere. S-a demonstrat că promisiunea publică a celor doi lideri PSD nu valorează nimic. Şi aşa avem noi, acum, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, o lege în favoarea evazioniştilor, care aşteaptă votul final.”, a declarat Stelian Ion, potrivit comunicatului de presă al USR.

Este vorba despre acelaşi proiect care a fost declarat neconstituţional în 2019 (PL-x nr. 354/2018), în urma sesizării USR. Această lege înseamnă amnistie fiscală deoarece infracţiunea va fi pedepsită prin închisoare sau, potrivit noilor amendamente, prin plata unei amenzi, mai spune sursa citată.

„Dacă PSD şi prietenii săi cu care a făcut toate potlogăriile vor primi voturi pe 6 decembrie, cum credeţi că vor vota acest proiect de amnistie mascată a evazioniştilor? Trebuie să mergem la vot pentru ca tot zbuciumul ăsta din ultimii ani, toate zilele în care am îngheţat la proteste, toată umilinţa pe care am îndurat-o pe 10 august să nu fi fost degeaba. Numai aşa putem scăpa de acest partid toxic şi de mentalitatea PSD-istă.”, a completat Stelian Ion.

Printre amendamentele nocive adoptate în comisia juridică, la începutul săptămânii, se află:

La art. 8, alin. (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Art.8. – (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

La art. 10, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

La votul final din Camera Deputaţilor, parlamentarii USR vor vota pentru respingerea proiectului PSD, iar în viitoarea legislatură, USR-PLUS va corecta legile PSD de protejare a infractorilor, conchide sursa menţionată.

Sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Da, dacă 1 milion de români activi ar începe să fie toți hoți/evazionişti “mărunți” de 50.000 euro/an, tranzacțiile imorale ar ajunge la 50 miliarde euro/an, adică ~22,4% din PIB-ul României de 223 miliarde de euro pe 2019. N-ar fi penală treaba/țara deloc.

 2. De la psd,adunatura de infractori nu ai la ce sa te astepti!

 3. sinugurele proiecte pentru romania: SCAPAM TOTI CU TOT CE NE-AM LUAT! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI !

  dornanu 2 salarii 4 sporuri 3 pensii. undeva la 30000 euro lunar.

 4. Nu aceasta semidezincriminare este cea mai nociva modificare a acestei legi,ci cea din vremea cand Melescanu era mare lider de grup parlamentar,prin 2005.Atunci a fost eliminat din lege principiul ANALOGIEI in drept,care oferea posibilitatea organelor fiscale si judiciare sa stabileasca cu mai multa acuratete cuantumul prjudiciului produs prin comiterea infractiunii de evaziue fiscala.Astfel,cand intinderea prejudiciului nu se putea stabili din cauza unor confuzii in contabilitate sau din alte motive temeinice,organul fiscal putea sa ia datele contabile de la un alt agent economic,aflat in concurenta,aproximativ de aceiasi marime si din proximitatea firmei controlate,daca este posibil.In toate tarile civilizate se procedeaza in felul acesta,pentru ca implicit se contribuie si la combaterea comcurentei neloiale,protejund foarte mult firmele corecte.
  La noi,prin eliminarea acestui principiu esential si specific domeniului evaziunii fiscale,cei cu protectie la controale de tot felul au facut evaziune in stil mare,fiindca stiau ca nimeni nu-i compara cu firmele concurente corecte si asa s-a ajuns ca unii sa acumuleze averi imense,in detrimentul bugetului de stat si al firmelor oneste din acelasi domeiu.Pe parcurs acesti mari evazionisti,fie parasesc tara,fie devin stapani pe domeniile,profilurile economice in care lucreaza.Despre focarele de coruptie generate de acest fenomen nu mai vorbesc,fiindca se intelege de la sine.

 5. Pai era normal…Tudorache fiind prins si vfor mai fi multi altii e clar sa isi doreasca iar o lege sa scape de puscarie toti

 6. Asta merita acest popor de maimute ! La mai mare !!!

 7. CIORDITORUL badalau, CONDAMNAT PENTRU HOTIE ESTE VAIS LA CURTEA DE CONTURI A romaniei.

 8. Noi asteptam un nou cod penal cu toleranta zero fata de crime, infractiuni marunte sau mari, coruptia la nivel inalt pedepsita fara urma de mila …
  Dar este primordiala confiscarea averilor ilicite !!!!!

 9. Bravo PSD, le faceți campanie electorala gratis celor de la USR+.

 10. Legea este ok si este binevenita.Comentatorii care nu au avut o firma in viata lor, doar au mancat rahat degeaba.

 11. Prin modificarea legii se dorește să crească nivelul încasărilor cat mai repede. In prezent un dosar de evaziune durează și 7 ani. Legea evaziunii trebuie schimbată sa nu mai permită procurorilor și judecătorilor sa ii scape pe evazioniști. Caz concret: vinzi 10000 de apartamente fara să ai forme legale…magistrații spun că nu e evaziune (ascundea sursei impozabile) că tranzacțiile au fost la vedere și ANAF trebuia să colaboreze cu celelalte instituții . Pe principiul îți fura cineva din casa și judecătorul de întreabă dacă ai lăsat ușa deschisă… Romania tara unde se încasează 30% din tva unde nu există evaziune.

 12. USR a dat drumul la evaziune când au schimbat legea 12/1900 și legea 31/1900, respectiv acum daca ai mărfuri fara factură primești doar o amendă de 1000 lei din partea protecțiri consumatorilor singura instituție abilitată (înainte era ANAF și poliția) fara să se mai confiște bunurile cum era în trecut. In cazul legii 31 poți să îți faci 1 mil de firme pe un boschetar acum și poți sa cesionezi părțile sociale fara sa mai anunți ANAF …și le-am dat email celor din USR fara răspuns….

 13. USR ul vrea toti romanii in puscarii de parca suntem pe vremea comunismului.
  Domnilor mai mergeti prin vest si luati exemple .
  Codul penal este unul bland clar si concis.

 14. E liber (in sensul de invitatie-premiere) la coruptia mare ! De ce n-ar fi si la evaziune ? Nu putem fura toti prin coruptie asa ca e bine, in spiritul dreptului omului la praduit sa fie liber si la evaziune !! Sa ajunga la toti !!
  Ar mai fi de spus si ca ambiguitatea, balbaielile, multimea modificarilor, analfabetismul legiuitorilor, determina in multe zone din legislatia fiscala erori, care pot fi interpretate de inspectori spagari ca fiind evaziune -adica abuzuri …

 15. PENSIA SPECIALA A nevestei LUI ciordache A CRESCUT DE LA 2500 LA 5200 DE EURO PE LUNA !

  dorneanu a TRECUT DE 30000 D EUR /LUNA DIN 2 SALARII, 4 SPORURI SI TREI PENSII ?
  SAU TE POMENI CA A TRECUT DE 40000 EUR/LUNA ?
  IN DOI-TREI ANI IL FACEM MILIONAR IN EUR NUMAI DIN PENSII.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.