G4Media.ro

USR: Femeile cu venituri din drepturi de autor, lăsate de coaliția PSD-ALDE…

USR: Femeile cu venituri din drepturi de autor, lăsate de coaliția PSD-ALDE fără indemnizația de creștere a copilului

Deputatul USR, Iulian Bulai, avertizează că femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscă să nu primească indemnizația de creștere a copilului, ”din cauza incompetenței Guvernului PSD-ALDE”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

Potrivit sursei citate, ”o modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiția veniturilor din activități independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația de creștere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător și ordonanța în cauză”.

USR dă și două exemple concrete de femei cu venituri din activități independente, afectate de lacuna legislativă:

  • A., o actriță care a născut  în iulie și care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit să primească o indemnizație de creștere a copilului de 5.000 lei/lună. Va primi, în schimb, 3.000 lei/lună pentru că i s-a scos din calculul indemnizației venitul din aprilie până în iulie. 
  • Al., în schimb, o arhitectă care va naște în septembrie și care a avut venituri și din salariu și din drepturi de autor, va primi o indemnizație de 1.250 lei/lună (cea minimă), în loc de 4.500 lei/lună pentru că la calcul nu i se iau în considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni.

Deputatul USR, Iulian Bulai, semnalează că în cazul mamelor care vor naște în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizației de creștere a copilului. Pentru actrițele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele și traducătoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta înseamnă că vor primi o indemnizație mult diminuată sau nu o vor primi deloc.

„E o formă de discriminare și o condamn cu fermitate. Acest act de rea-voință sau ignoranță la adresa celor care muncesc în cultură și în industriile creative va avea un impact major asupra vieții unor părinți și, în definitiv, a copiilor lor. PSD a hotărât ca această categorie socială să nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii născuți în familii creative să petreacă mai puțin timp, în primii ani, cei mai importanți, cu mamele lor, forțate de PSD să se întoarcă la muncă mult mai devreme. USR va amenda corespunzător OUG 111/2010”, a declarat deputatul USR, Iulian Bulai, vicepreședintele Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.

USR subliniază faptul că, la fel ca veniturile din activități independente sau din agricultură, cele din drepturi de proprietate intelectuală sunt luate în considerație de ani de zile la calculul indemnizației, la fel ca salariile, fiindcă, la fel ca salariile (și spre deosebire, de pildă, de dobânzi ori dividende), reprezintă forme de remunerare a unui tip de muncă.

”Nu e prima dată când modificări la Codul Fiscal afectează modul de aplicare a legii privind indemnizația de creștere a copilului, însă este pentru prima dată când Ministerul Muncii nu ia pe loc măsuri de remediere. Și este pentru prima dată când un guvern – reprezentând un partid autointitulat „social-democrat“ – refuză să recunoască un tip de muncă pentru care, în schimb, se plătesc impozite și contribuții. USR va face tot posibilul pentru a remedia această profundă nedreptate, cu efecte cumplite în viața unor părinți cu copii mici”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: pexels.com

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. cele cu venituri din drepturi de autor apartin unei clase medii ce nu voteaza PSD , ( si probabil sunt si sorosiste !)

    • Pai asta s-a votat in 2016, nu stiu de ce tipul asta de la USR se agita atat. Oamenii au vrut incompetenta in guvern, altfel ar fi mers la vot.

  2. Vorba lu’ base: ” o tara de mamicute si de coopilasi…”
    Numai mamicute pe drepturi de autor, ce sa spun..tot sa faca o mica evaziune generatia #fmmrezist…
    Sictir bah !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.