G4Media.ro

USR, după decizia CCR pe tema revocării Ancăi Dragu: ”Curtea este extrem…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

USR, după decizia CCR pe tema revocării Ancăi Dragu: ”Curtea este extrem de politizată și atât de implicată în jocul PSD-PNL încât își infirmă jurisprudența anterioară”

USR a transmis, printr-un comunicat de presă de miercuri, că decizia CCR cu privire la sesizarea partidului ca urmare a revocării Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, arată că actuala Curte Constituțională este ”extrem de politizată” și ”este atât de implicată în jocul majorității PSD-PNL încât își infirmă jurisprudența anterioară”.

Totodată, decizia de astăzi întărește necesitatea reformării CCR, mai susține USR:

 • „Decizia de astăzi se bate cap în cap cu alte decizii mai vechi ale Curții Constituționale pe același subiect. Asta arată că avem nevoie de o reformă a instanței constituționale din România, mult prea politizată prin modul de numire și acțiune a judecătorilor. Avem nevoie de o Curte Constituțională care să acționeze ca un real arbitru, nu ca un apărător permanent al puterii în raport cu opoziția”, declară Dacian Cioloș, președinte USR.

Comunicatul USR

”Practic, prin decizia luată miercuri, Curtea Constituțională stabilește că un președinte de Cameră poate fi schimbat din funcție exclusiv după pofta majorității parlamentare conjuncturale, fără să existe fapte care să-i poată fi imputate și fără să fie necesar acordul grupului parlamentar care a făcut propunerea de numire.

În sesizarea depusă la CCR, USR a argumentat că hotărârea de revocare adoptată de Senat încălca art. 64 alin. (2) din Constituție, care stipulează că „președinții Camerelor sunt aleși pe durata mandatului Camerelor”. În text au fost invocate decizii ale CCR potrivit cărora prevederile art. 64 alin. (2) din Constituție nu pot fi interpretate în sensul că revocarea președintelui unei Camere ține doar de existența unei majorități parlamentare, conjuncturale sau nu, ci, dimpotrivă, revocarea reprezintă o sancțiune de ordin juridic ce trebuie afirmată și dovedită.

USR a argumentat și că hotărârea Senatului de revocare a Ancăi Dragu încălca art. 1 alin. (5) din Constituție, referitor la principiul supremației legii și a Constituției, respectiv art. 64 alin. (5), prin raportare la art. 2, art. 36 și art. 37.

De asemenea, a fost invocată în sesizare Decizia 601/2005 a CCR, în care judecătorii constituționali au arătat că excluderea configuraţiei politice a Parlamentului, așa cum a rezultat ea, prin voinţa cetăţenilor, cu ocazia alegerilor pentru organul reprezentativ suprem, şi substituirea ei cu o majoritate conjuncturală, rezultată din dinamica compunerii şi recompunerii forţelor politice în Parlament în funcţie de factori neavuţi în vedere de electorat, încalcă litera şi spiritul Constituţiei şi deschide calea instabilităţii activităţii parlamentare”.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Balaurul bolsevic are multe capete raspandite prin Europa. Unele ne sufla-n ceafa!

 2. Anca Dragu a fost numită POLITIC, de o majoritate POLITICĂ. Majoritatea aceea nu mai există, așa ca usericii să nu mai mănânce shit.

  • Bade… Geoarge… esti senil? Ai luat pastilele? Jigodie PSD-ista ce esti! Atat te duce capul? Mai leguma Indiana ce esti… v i t a de abator… ce esti! CCR se contrazice singur…

  • In 2012 Blaga a fost demis prin votul senatorilor din pozitia de presedinte al Senatului.
   Prin DECIZIA Nr.728 din 9 iulie 2012 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului Publicată în Monitorul Oficial nr.478 din 12.07.2012 CCR zice asa: „Curtea constată că revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului nu afectează, prin
   obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale.”

   Este foarte rau daca un partid politic ajuns in Parlament si temporar fost si la guvernare nu stie aproape nimic despre istoria noastra parlamentara. Este foarte trist ca si pozitiile exprimate de liderii lor sunt departe de realitatile noastre.

 3. Jurisprudenta lor e simpla: cainele nu musca mana care il hraneste.

  • CAT AM AJUNS SA-L PLATIM PE dorneanu ? 35-40 000 DE EUR/LUNA ?
   ACUM, DUPA CE tovarasul predoiu LE-A CRESCUT INDEPENDENTA CU 40-50% CELOR DIN SISTEMUL DE justitie ?

 4. Asa se intampla cand il lasi pe Stelica Garsoniera sa scrie! Iti asumi riscul sa ti-o iei in bot, ca pe acadele!
  Continuati sa latrati la luna si sa scheunati de foame!

  • Te-ai gandit sa te convertesti la hAurism?
   Ti s-ar potrivi de minune. Esti agresiv, scrii in uatăbautisme care n-au legatura cu articolul, in the closet ca Simion si ai obsesii cu plusereu.
   In acelasi timp sustii coruptia si uselismul intr-un mod cotit.
   Mai ramane sa iti dai seama ca esti troll si sa o dai si catre antivaxerism un pic si poti vedea si matale lumina de la Moscova domnu Dandanache.

  • @Tree fitty: Trebuia sa reactioneze bolsevicul trepanat!
   Mars la grota!

  • lol, my point exactly.
   .
   Iti sunt totusi dator cu o replica in trolleza, pe care nici nu stii inca ce bine o stapanesti.

   Bolşevic e tac-tu bai postace.
   🤣😂🤣

  • @Tree fitty: Cred c aparintii tai, 1 si 2, regreta ca nu au folosit metode contraceptionale cand au vazut ce jigodie ordinara au facut! Mars la ghena!

 5. Sesizati Comisia Europeana si faceti niste valuri si la Parlamentul European. Treburile astea trebuie sa ajunga si la urehile fine ale UE.

 6. Poate ar trebui sa se planga si Moscovei!

 7. Valer Dorneanu era presedintele camerei deputatilor din Romania atunci cand s-a votat instrainarea resurselor de gaze si petrol ale Romaniei catre OMV.
  Niste patrioti au zis atunci ca a fost o spaga de vreo 2 mld de euro la mijloc.
  Tradatorul asta face numai rau tarii noastre.

  URS-ul ie de vina. 🙂

 8. Mai era nevoie de inca o dovada ca CCR si CNA, sunt marile pietre de moara in drumul spre o democratie reala? Aceste organisme infestate, bolnave ,nu pot in conjuctura actuala sa fie reformate. Oricum viitorul nu suna bine deloc!

 9. PSD a pus cruce României,.
  Acum vedem zorii PSDmâniei,sau zorii Hoțomâniei ,
  Mai bine zis Zorii Coruptomâniei.
  Trebuie schimbata titulatura CCR pentru că nu mai reprezintă România ,reprezintă PSD și face numai pe pofta PSD.

 10. Oamenii ăștia nu trebuie sa mai fie plătiți din banii Poporului ,ci din banii PSD-imii.

 11. Mă surprinde decizia CCR dar mă intrigă scorul. 8-1. Hai să așteptăm motivarea să putem comenta atât cât înțelegem fiecare. Și mai ales să vedem opinia contrară.