G4Media.ro

USR cere Guvernului reluarea procedurilor de înscriere a Roşiei Montane în Patrimoniul…

USR cere Guvernului reluarea procedurilor de înscriere a Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO

Senatorii USR Vlad Alexandrescu şi Mihai Goţiu solicită prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, reluarea procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, să vă onoraţi promisiunea luată faţă de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului dumneavoastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute de urgenţă, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roşiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului şi ministrului Culturii.

Cei doi senatori precizează că valoarea patrimoniului de la Roşia Montană pentru istoria şi cultura umanităţii „a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiştilor români din ţară şi străinătate, culminând cu raportul ICOMOS – cel mai prestigios organism internaţional care cuprinde experţii din domeniul patrimoniului la nivel mondial şi, în acelaşi timp, organismul de specialitate raportor pentru UNESCO”.

”Pe lângă acţiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susţinute de Ministerul Culturii şi Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, puteţi semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei ţări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetăţenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că şi-l doresc, fiind una dintre revendicările Toamnei Româneşti 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni şi jumătate. În acelaşi timp, trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta şi o dovadă că vă respectaţi cuvântul şi angajamentul făcut public la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului”, se precizează în scrisoare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Idei puține dar fixe.
  Ăștia sunt cei ai lui Nicușor Dan.
  Nu zic ca nu e bine… dar acum hai sa ne concentram sa câștigam impreuna urmatoarele alegeri.
  Ăștia cu cine sunt împreună?
  Electoratul vrea sa stie ca sunteți pregatiti sa guvernați si nu sa va milogiti la un … guvern

 2. @Gabriela Constantinescu

  Declaraţii edificatoare ale ministrului PNL Florin Cîţu, relativ la Roşia Montană.

  „Eu cred că ar trebui să folosim toate resursele pe care le avem pentru a putea să mergem mai departe cu economia şi România”

  „Eu vă spun că în Noua Zeelandă se face exploatare cu cianură”

  Întrebat în continuare dacă personal ar fi de acord cu exploatarea, senatorul PNL a raspuns:

  „Aş fi de acord, dar artrebui să văd cum se face exploatarea, în ce condiţii.”

  Întrucât înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO este incompatibilă cu exploatarea cu cianuri la Roşia Montană, rugăm insistent ca PNL şi Gabriela Constantinescu să comenteze declaraţiile ministrului Florin Cîţu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.