G4Media.ro

USR a sesizat Curtea Constituțională pe legea avertizorilor de integritate, criticată de…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

USR a sesizat Curtea Constituțională pe legea avertizorilor de integritate, criticată de societatea civilă și de Laura Codruța Kovesi

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, potrivit unui comunicat de presă. Pentru a avea semnăturile necesare, USR a apelat și la deputații care au părăsit partidul și au anunțat înscrierea în Reper.

”Legea, în forma impusă de Coaliția PSD-PNL-UDMR, slăbește considerabil protecția persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice și ridică obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR. În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituționalitate, printre care încălcarea obligațiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană și lipsa de claritate și predictibilitate a unor prevederi”, arată comunicatul citat.

USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii). Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislația internă să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecția oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli, potrivit comunicatului USR.

În ceea ce privește lipsa de claritate, precizie și predictibilitate a legii adoptate zilele trecute, observații și recomandări în acest sens a formulat și Consiliul Legislativ, doar că ele au fost ignorate de partidele aflate la putere, susține USR. De exemplu, legea nu prevede concret, explicit, clar și previzibil la art. 1 alin. (4) care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor.

„În acest sens, în raport de prevederile art. 346 din TFUE, la care fac trimitere generic prevederile art. 1 alin. (4), rezultă că nu pot face obiectul avertizărilor în interes public încălcări ale normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale, care sunt considerate de stat ca fiind esențiale pentru securitatea națională și, în mod special, care privesc armament, muniție și material de război. Neconstituționalitatea textului derivă din faptul că, este imposibil astfel pentru un avertizor să cunoască care sunt interesele pe care statul le consideră, la un moment dat, esențiale pentru securitatea națională sau cele privind dotarea de război. Un astfel de exemplu îl constituie achiziționarea de fier vechi pe post de tehnică militară. Având în față textul de lege votat, este imposibil de stabilit dacă se încadrează sau nu, la un moment dat, în noțiunea de chestiune esențială pentru securitatea națională, care nu va putea fi dezvăluită de un avertizor”, argumentează USR în sesizarea depusă la CCR.

De asemenea, USR invocă încălcarea prevederilor art. 15 din Constituția României, referitoare la teoria „dreptului câștigat”, dat fiind că prin forma impusă de Coaliția PSD-PNL este diminuată protecția oferită avertizorilor de integritate sub nivelul actual, conferit de Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.

Nu în ultimul rând, în sesizarea USR este invocată încălcarea principiului bicameralismului, în condițiile în care, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, Coaliția PSD-PNL a adoptat „numeroase amendamente care au denaturat semnificativ consimțământul exprimat de Senat cu privire la adoptarea respectivului act”. Printre modificările semnificative aduse de deputații Coaliției sărăciei se numără eliminarea raportărilor anonime, scăderea până la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor și impunerea unui termen minim între momentul raportării și divulgarea publică.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. averizorul protejat trebuie sa dispara . contolul unor asa zisi avertizori de integritate la fel .

 2. Felicitari USR , hai ca se poate !

 3. Totul e doar butaforie și hoție ordinară.
  De 33 de ani aceiași preocupare pentru a Legifera modalități de hoție in orice domeniu ,în oricare împrejurare.
  Nu pot uita vorbele lui Năstase ,,ce facem mai Legiferăm și noi pe bune,,? .
  Ei ,nu dragilor ,ei pur și simplu nu pot așa ceva ,le stă inima ,nu pot dormi .

 4. Dragi USR-iști , vă scriu fără nimic peiorativ , deoarece vă știu că sunteți suspicioși . Chestia asta cu TURNĂTORIA sună ca dracu , vă spun aceasta ,deoarece eu am trăit vremurile când minunata Securitate ne apărărau și erau și salvatorii noștri.

  • Momentul în care bunul simț (?) nu te lasă să scrii ceva pe subiect pentru că până și cel mai analfabet postac realizează că s-a rupt castelul de cărți în secunda în care UE închide robinetul de bani, așa că scrii un comentariu cu USR și cuvinte cheie ca să îți faci rația de postări pe zi, altfel ajungi cerșetor cine-știe-pe-unde.

  • Avertizorul de integritate nu e turnator. Daca tu vezi ca sefii tai de la stat fura si vrei sa reclami esti avertizor nu turnator.

  • avertizorul e mai rau

  • In SUA, avertizorul de integritate poate primit intre 10% si 30% din suma colectata cand valoarea sactiunilor e de peste 1 milion de dolari. Avertizorul de integritate nu e un turnator, ci are ca scop de a scoate coruptia la iveala.
   Cei care sunt impotriva legii avertizorului de integritate doresc sunt defapt coruptii si lacheii lor.

  • Toti coruptii se OPUN avertizorului de integritate, din motive lesne de inteles…

  • Eu nu jignesc ,dar voi iubitori ai turnătorilor , ce ziceți dacă turnătoria se dovedește a nu fi reală , cam ce trebuie să pățească turnătorul (avertizorul) . Dacă turnătoria se dovedește a fi reală, foarte bine să privească și 50% . În rest vă doresc să rămâneți iubitori de turnători (sifonari) .

 5. Ce se activeaza postacii PSD-PNL pe aici, deci e de bine.

 6. Ca sa fiu explicit….i se rupe CCR de USR si LCK….
  nici o constitutie din lume nu accepta turnatori anonimi… ca astia de se incalzesc pe margine. Luati exemplu de la Emilia Sercan, avertizor de integritate cu nume si pronume…si nu de azi de ieri.Oare de ce ea , nu e nicinmacar in USR? Stie ea ce stie…si noi stim .

 7. Cine își închipuie că , clanurile dorneniene , vlasopoliene, ciordiene…etc , etc au încetat să existe se înșeala.Ele nu doresc o Românie civilizată și prosperă . Executanții fideli ai pnl, psd, udmr vor o Românie divizată și permanent furată de resursele financiare și economice .
  Presa in sine este o victimă colaterală a bătăliei ce o duc actualii guvernanți ,in frunte cu președintele iohannis, pentru acapararea a tot ce există ,până când tot ei vor dori o justiție corectă pentru apărarea averilor lor .

 8. „Romania Jupuita”, Pas cu Pas.