G4Media.ro

USR a depus un proiect de lege care va permite Poliției Rutiere…

USR a depus un proiect de lege care va permite Poliției Rutiere să aplice amenzi și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic

Deputatul USR Mihai Botez a depus, miercuri, un proiect de lege care va permite Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic, transmite USR printr-un comunicat.

Inițiativa propune, totodată, modificarea Codului penal astfel încât să fie descurajată falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare sau omisiunea unor date sau împrejurări.

„În ultimul timp, foarte mulți conducători auto își montează camere de bord și înregistrează abateri de la regulile rutiere. Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi.

Potrivit datelor strânse până la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de români și-au pierdut viața în acest an, în mai bine de 3.500 de accidente. Proiectul depus astăzi va îmbunătăți siguranța rutieră și disciplina în trafic, vom putea da cu toții o mână de ajutor pentru ca tot mai mulți participanți la trafic să respecte regulile. Acest model funcționează și în Marea Britanie”, declară deputatul USR Mihai Botez.

Proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul redefinirii „mijlocului video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.

De asemenea, inițiativa introduce un nou alineat la art. 109, potrivit căruia „Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.

Proiectul modifică și Codul penal în sensul ca infracțiunea de falsificare a unei înregistrări să se refere nu doar la înregistrările tehnice, realizate în tot sau în parte, în mod automat, cu dispozitive tehnice omologate.

„România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 85 de decese la un milion de locuitori, față de media europeană de 42 de decese la un milion de locuitori.

Starea drumurilor, aglomerația din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulație, deopotrivă de către participanții la trafic, cât și de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave.

Nu puține sunt cazurile în care încălcarea cu intenție sau din culpă a regulilor de circulație a dus la producerea unor accidente grave, iar determinarea persoanei vinovate a fost dificil de realizat în lipsa constatării directe a polițistului rutier sau a prezenței unor martori la locul și în momentul producerii incidentului din trafic. Multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic, dar înregistrările nu pot fi folosite de polițiștii rutieri ca bază pentru constatarea contravențiilor și aplicarea de sancțiuni”, mai arată USR.

Sursa foto: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

27 comentarii

 1. Au avut grija ăia cu pixelu albastru sa zapaceasca realitatea.
  Ăia la ITp se prefac ca nu vad fumul scos de masina si spun ca daca aparatul nu-l inregistreaza inseamna ca nu e.
  Realitatea o fac cei carora nu le pasa. Angajatii la stat si francizele lor.

 2. O ingroapa USL-ul pe asta.
  Mai au o lege parca, cu semnalizarea radarelor. Or s-o scoata si pe aia de la naftalina.

 3. Un rahat marca USR cata vreme politistul roman refuza sa poarte camere video precum in statele de drept.

 4. Altceva în afară de stat polițienesc mai știți să faceți? Duceți-vă în China…

  • Ce proastă-i mă-ta. De când stat polițienesc să nu vrei să mori pe drumurile patriei. Marș tu în China, să vezi acolo moarte pe drumuri.

  • Sugarete, ramai fără serviciu

  • Normal, cum sa-i explici dacului liber ca forma fara fond e el?

  • In afara de a incalca legea si a apara alti infractori , tu mai stii sa faci altceva ?

  • @Cristian: Dar tu în afară de societate bazată pe Big Brother și pe cât mai multe restricții, tu ce mai ști? Care-i oferta usere referitoare la drepturi și libertăți? Eu am vederi de dreapta, vreau să trăiesc într-o țară precum Statele Unite. Voi puteți să vă duceți în China… Scăpăm dreacu de voi odată..

  • @Philip
   Multi prosti inteleg democratia gresit.
   Vorbesc de drepturi si libertati , dar mereu uita de obligatii. Ca obligatia sa respecti legea.
   Te dai de dreapta, dar vad ca sustii incalcarea legilor mai rau ca PSD-ul 😀
   „vreau să trăiesc într-o țară precum Statele Unite” – si crezi ca va ajunge Romania ca SUA daca toti sunt ca tine si vor ca legile sa se aplice doar cand vor ei si doar pentru altii ?

 5. Domnul Botez, dar nu v-ati gandit sa scoateti acel „direct” din constatarea directa facuta de agentul constatator? ☹️

  Cu acel „direct”, nici cu 5 martiri, 10 poze si 20 de filmari nu poti convinge Politia sa sanctioneze pe cineva.

  Oricum, n-o sa lase guvernantii sa le scape din mana monopolul constatarii! Va dati seama ce s-ar intampla?!

 6. Sa vedem ce părere are majoritatea hoției.

 7. In teorie pare ok insa cred ca este imposibil de aplicat. Ar fi mii de sesizari zilnic…ar apareq o noua forma de coruptie in polotoa rutiera…..plus ca am ajunge ca pe vremea lui ceasca…sa se toarne ….. plus ce faci cu cel amendat care o sa te astepte in scara blocului cu un buchet de flori?

  Sounds good, dosent work!

  Societatea nu are exemple pozitive: guvernantii sunt incompetenti si prosti..ce sa reformezi? Gaura de la covrig..

 8. Cum o fi sa stai pe autostrada in coloana nemiscat si sa trimiti poze real-time Politiei cu cei care merg pe banda de urgenta.
  Cine ar timp sa scrie atatea amenzi?
  Sau dube filmate in mers pe care nu le poti depasi din cauza fumului negru gros pe care-l scot… daca are ITP valabil e buna asa cum e, hârba

 9. Securiștii de la USR transformă jumătate din populație în turnători. Ne intoarcem pe vremea lui Ceaușescu. Mulțumim USR!

  • Ce mai regreți tu vremea lui Ceaușescu, dobi. Degeaba te dai mare democrat, tot la tătucul ți-e gândul.

  • Eugene, vezi daca nu ti-ai facut rodajul in corporatii?
   Ce-ai facut toata viata de n-ai inteles noul sistem de valori?
   Cum sa compari noul sistem de valori cu dictatura unuia singur si anume Ceasca?
   Pai ala omora oameni, „mai draga”.
   In situatia de fata, daca gresesti si justitia te gaseste vinovat, eventual risti sa faci puscarie!
   Atat. O nimica toata.

  • Eugenio, Eugenio, ce-ți mai place deepthroatul ! Eu îți doresc un cocalar puiuț de demnitar ceva pe contrasens, așa ca să te lase încarcerat un pic.

 10. Nu va suparati, doar masinile de lux au geamuri fumurii?

 11. Faptul ca trebuie USR sa depuna acest proiect de lege acum, demonstreaza ca 30 de ani nu s-a facut nimic in Romania, nici de PSD, nici de PNL, dar voi veti vota masiv PSD si PNL din nou.

 12. Usere propune un Big Brother general. Plăcerea asta a lor de a urmări si filma pe toata lumea are o definiție: voyerism.

  • Eu am inteles ca Proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul redefinirii „mijlocului video”

 13. La cati bizoni sunt in trafic ar trebui camere peste tot.Mor zilnic oameni nevinovati datorita bizonilor.
  Londra, Anglia (Marea Britanie) – 627.727 camere pentru 9.304.016 persoane = 67,47 camere la 1.000 de persoane. Democratie si libertate Made In England.