G4Media.ro

USR a atacat la Curtea Constituțională numirea ca judecători constituţionali a lui…

USR a atacat la Curtea Constituțională numirea ca judecători constituţionali a lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga

Reprezentanţii USR au anunţat marţi că vor depune la CCR o contestaţie referitoare la numirea lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga în funcţia de judecători constituţionali, motivele fiind ”unele pertinente”.

În privinţa lui Gheorghe Stan, actualul şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, USR reclamă în primul rând incompatibilitatea acestuia, dar şi lipsa de anvergură profesională.

„Din momentul numirii, prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, şi momentul publicării în Monitorul Oficial a acestei hotărâri, domnul procuror nu şi-a prezentat demisia, ceea ce i-a permis ulterior să efectueze anumite acte procesuale, în condiţiile în care a fost numit judecător la CCR. Nu poţi fi în acelaşi timp şi judecător şi în acelaşi timp şi procuror. (…) O altă chestiune – nu a fost respectată condiţia referitoare la înalta pregătire profesională. Am avut un set de întrebări în Camera Deputaţilor şi în Comisia juridică, domnul Gheorghe Stan fie a răspuns greşit, fie nu a răspuns la aceste întrebări. În afară de aceasta, CV-ul dumnealui nu este unul care să ne facă să concluzionăm că are o înaltă pregătire profesională, o anvergură de judecător la CCR. De asemenea, toate actele pe care le-a îndeplinit în calitate de şef al Secţiei speciale, în ultima perioadă, au demonstrat că nu îndeplineşte acea condiţie referitoare la independenţa pe care ar trebui să o manifeste un judecător la CCR, chiar şi faţă de cei care l-au numit”, a spus deputatul USR Stelian Ion, la Parlament.

În ceea ce-l priveşte pe judecătorul Cristian Deliorga, USR a identificat, de asemenea, un motiv de incompatibilitate generat de faptul că acesta nu şi-a depus demisia înainte de publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului.

„Al doilea motiv este legat de faptul că s-a încălcat în mod flagrant legea în Senat, în sensul că audierea care trebuia efectuată nu a fost efectuată şi în plenul Senatului, aşa cum impune în mod imperativ legea. Trist este că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă, din păcate, o umbră de îndoială asupra activităţii Curţii Constituţionale, ceea ce a fost reflectat şi în scrisoarea din partea oficialilor europeni, din partea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, care în mod explicit vizează această ultimă decizie referitoare la completurile de cinci judecători, care şi în opinia Comisiei Europene reprezintă un atac la independenţa Justiţiei din România. Nu vrem ca cea mai importantă Curte din România care se ocupă de verificarea constituţionalităţii, de apărarea Constituţiei, să fie codaşul Europei între Curţile Constituţionale din UE. Imaginea CCR şi credibilitatea acesteia sunt foarte importante şi trebuie apărate. La CCR nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiţi profesional”, a afirmat deputatul USR.

Șeful Secției speciale de investigare a magistraților, Gheorghe Stan, a fost numit pe 7 mai în funcția de judecător al Curții Constituționale cu 174 de voturi ”pentru”.

De asemenea, judecătorul de la Curtea de Apel Constanța, Cristian Deliorga, a fost numit judecător CCR de către Senat cu 70 de voturi ”pentru”.

Atât Stan, cât și Deliorga, au fost propuși de PSD pentru funcțiile de judecători constituționali.

Foto: Procurorul Gheorghe Stan, la audierea din Camera Deputaților pentru a fi numit judecător CCR. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Românii au votat în 2016 cu PSD, care acum numeşte mizeria umană Stan la CCR.

    Dacă nu vroiaţi asta, de ce n-aţi ieşit la vot atunci, vitelor?

    • Bivole, spui placa asta zgâriata la infinit, nu cred ca aici e locul ! Ești ridicol deja ! Slugile gen Stan , tot slugi vor pieri!

  2. Oricum respectivii vor trebui eliminati pina atunci este binevenita aceasta strategie de tragere de timp.

  3. Glontele de aur cu care poate fi răpus Dragnea este ștampila de vot!

  4. Constitutinal sau nu, Stan ramâne acelasi magistrat ticalos cum a si dovedit0o in $$ IIJ, institutie stalinista in care acest vierme si-a dat arama pe fata. O sluga odioasa care va completa menajeria de judecatori corupti numita CCR.

  5. Constitutional sau nu, Stan ramâne acelasi magistrat ticalos cum a si dovedit-o in $$ IIJ, institutie stalinista unde acest vierme si-a dat arama pe fata. O sluga odioasa care va completa menajeria de judecatori corupti numita CCR.

  6. Nu cunosc detalii dar tot ce are cea mai mică legătura cu PSD este incompatibil cu civilizația.