G4Media.ro

Update: USR a discutat cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, despre…

Update: USR a discutat cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, despre OUG pe Codurile penale. Barna: Am solicitat înghețarea în următoarele șase luni a oricăror modificări privind Justiția

UPDATE: Președintele USR, Dan Barna, și deputații Stelian Ion și Cristian Ghinea și de juristul Vlad Gheorghe, au discutat vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale, anunțată de conducerea PSD la începutul acestei săptămâni.

Potrivit lui Barna, USR i-a solicitat șefei guvernului înghețarea în următoarele șase luni a oricăror modificări privind Justiția prin ordonanță de urgență. Întrebat care a fost răspunsul premierului, liderul USR a răspuns: ”Doamna prim-ministru a spus că va analiza și că în prezent nu are niciun text în fața asupra căruia să se exprime”.

Întâlnirea fără precedent dintre premier și reprezentanții unui partid de opoziție are loc cu doar două zile înainte de două ședințe importante ale PSD, Comitetul Executiv și Consiliul Național, unde sunt așteptați să vină sute de PSD-iști din țară. Oficial, motivul ședințelor este numirea lui Mihai Fifor în fruntea Consiliului Național, dar surse din partid au declarat pentru G4Media.ro că scopul real al ședințelor este adoptarea unei poziții a partidului în sprijinul amnistiei și grațierii. De altfel, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, anunțase în urmă cu patru zile că la acest CEX al PSD se va discuta despre asumarea unei poziții pe amnistie și grațiere.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea liderului USR, Dan Barna, care i-a cerut premierului ”o audiență în regim de urgență” și a durat aproape o oră și jumătate, Dan Barna caracterizând-o drept una ”consistentă”.

„A fost o discuţie consistentă, am stat aproximativ 80 de minute (…) şi am avut ocazia ca în această întâlnire să-i transmitem direct doamnei premier al României (…) punctul de vedere al USR, conform căruia, în acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea în România criză de percepţie şi o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei, pentru că discuţia a fost undeva între aceste două elemente. Tema a fost evident cea pe justiţie, dar, în egală măsură, am accentuat şi acest element important – România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până acum. Şi din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe perioada Preşedinţiei va fi permanent adusă în discuţie”, a afirmat Barna într-o conferinţă de presă ulterioară întrevederii de la Guvern.

Potrivit acestuia, dacă se emite o astfel de ordonanţă, nu doar că se încalcă posibilitatea de decizie a Parlamentului, dar şi Guvernul, care trebuie să conducă şase luni Consiliul Uniunii Europene, va fi mereu vulnerabil pe acest subiect.

„USR a fost astăzi la Guvern pentru a arăta că suntem responsabili cu următoarele 6 luni ale României, pentru a transmite direct, şi nu prin presă, prin manifestări civice sau parlamentare, ci direct premierului şi ministrului Justiţiei acest mesaj, că o ordonanţă de urgenţă în momentul de faţă ar sabota complet cea mai prestigioasă poziţie de politică externă a României. USR a solicitat expres un, să-i spunem, moratoriu, îngheţarea pe 6 luni a dosarului Justiţiei în România, pentru ca România să beneficieze cu adevărat de oportunitatea de a avea Preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi să poată fi acel jucător de politică europeană pe care ni-l dorim cu toţii. Doamna premier a spus că va analiza, până în prezent nu are niciun text în faţă asupra căruia să se exprime (…) şi că nu a luat nicio decizie”, a precizat Barna.

El a menţionat că ministrul Justiţiei a vorbit pe tema deciziilor CCR, directivelor europene şi ceea ce s-a votat în Parlament, elementele de oportunitate politică şi a spus că textul ordonanţei este în lucru la Ministerul Justiţiei şi că va mai dura ceva timp până va fi finalizat.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a declarat că Guvernul nu poate da ordonanţe de urgenţă care să se suprapună peste proiecte de lege aflate în procedură parlamentară avansată. 

„Am prezentat în discuţiile cu premierul şi cu ministrul Justiţiei un set de 12 argumente, puncte, prezentate şi în scris. Am pus accentul pe unele dintre acestea. Un argument foarte important este acela că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare şi există decizii ale Curţii Constituţionale care arată că într-o procedură parlamentară atât de avansată pe anumite legi nu poţi veni ca Guvern suprapunându-te peste activitatea Parlamentului şi nu poţi da o ordonanţă de urgenţă pe exact aceleaşi chestiuni. Am avut aici o dispută juridică cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în sensul că noi am apreciat că sunt aplicabile acele decizii ale CCR, domnul ministru a considerat că nu ar fi aplicabile, pentru simplul fapt că în acele decizii se discuta despre ipoteza unei angajări de răspundere a Guvernului, nu despre ordonanţe de urgenţă. Argumentele din acele decizii sunt perfect valabile”, a spus Stelian Ion.

Întâlnirea dintre delegația USR și reprezentanții Guvernului a avut loc după ce liderul Uniunii i-a transmis marți o solicitare în acest sens premierului Viorica Dăncilă:

În atenția doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă,

Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România vă solicită în regim de urgență o audiență pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Juriștii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislației penale care deși au fost declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale, nu sunt oportune și vor pune în pericol siguranța națională.

Nu există nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, așa cum este normal într-un stat democratic.

Vă reamintim că Uniunea Europeană și în special Comisia de la Veneția au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiștii în domeniu și întreaga societate civilă.

Audiența pe care o solicităm are ca scop prevenirea unei ordonanței de urgență care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanță ar fi neconstituțională, în condițiile în care modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament.

Vă rugăm să acceptați întrevederea propusă și să ne anunțați momentul și locul convenabile. Avem încredere că Premierul României, în ierarhia priorităților sale, așează întotdeauna pe primul loc cetățenii și nevoile acestora și respectă Constituția.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, referitor la anunțul privind o Ordonanță de Urgență pentru modificarea codurilor penale, că ”Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care e în procedură uzuală în Parlament”.

”Pur și simplu nu se poate, există practica Curții Constituționale care a spus că e neconstituțională o astfel de practică”, a mai spus președintele Iohannis.

Și procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, a declarat joi că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, „mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă”.

„Nu e competenţa noastră să discutăm despre modul în care legile sunt adoptate în România, doar pot să-mi exprim opinia personală, în sensul că un act normativ de o importanţă atât de mare, cum este un cod penal, ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă (…), repet, nu sunt constituţionalist şi noi va trebui să aplicăm legea aşa cum se va adopta”.

În schimb, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a adus ca argument în favoarea adoptării unei ordonanțe de urgență o decizie a curții Constituționale din 2009.

”Există jurisprudenţa Curții Constituționale încă din 2009, care spune aşa «se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiţiei am propus”, a spus Toader (detalii aici).

O altă decizie a Curții Constituționale însă, din 2010 (decizia 1431/2010), interzice Guvernului să intervină în procedura de legiferare a Parlamentului atunci când o lege se află în dezbatere în stadiu final, explicând că, dacă Executivului i s-ar permite acest lucru, atunci el s-a transforma în autoritate legiuitoare, contrar prevederilor constituționale (detalii aici).

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au cerut miercuri guvernului printr-un comunicat să renunțe la intenția de a da ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Cele trei organizații din justiție arată că un asemenea proiect ar putea să afecteze capacitatea instituțională de luptă împotriva infracționalității, inclusiv pentru recuperarea prejudiciilor, și poate pune în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept (detalii aici).

Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis luni în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituționale de către CCR, potrivit unui anunț făcut de premierul Viorica Dăncilă, confirmată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader.

Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CEX. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă.Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei” (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Cei de la PSD , dau dovada inca o data ca sunt dusi cu capul in mod iremediabil .
  Fac referire la faptul sa accepta sa poarte un dialog cu USR-istii , care i-au blamat si jignit in cele mai mizerabile sensuri .
  Eu daca as vedea usr-isti , primul lucru pe care l-as face , ar fi sa ma indepartez cat mai rapid de aceste creaturi incalificabile .

  • te referi la ciuma rosie psd si toti membrii sai analfabeti, interlopi si hoti :))

  • Trollache, intra pe internet si compara CV-urile celor de la USR cu ale celor de la PSD. Rezulta clar ca cei de la PSD sunt niste creaturi incalificabile, cu diplome cumparate pe la 40 de ani sau obtinute prin plagiat, ca sa isi acopere prostia si incultura

  • @A310
   Eşti un căcat PSDist care ajută la înrobirea oamenilor cinstiţi din România.

   Iar România nu contează pentru mafia PSD, tot ce-i interesează pe ei e să scape de puşcărie.

   Nu-i interesează că distrug instituţiile ţării.

 2. Ca sa poti discuta, trebuia sa ai in fata ta o persoana care sa si inteleaga ce zici. Pe cand dancila nu e acea persoana, fie ca discuti cu ea, fie ca discuti cu un perete… e cam acelasi lucru.

 3. Poate primesc posturi in guvern.
  Nici nu stim ce trocuri se fac.

 4. Așa se face politica, politica este arta compromisului și a negocierii, politica nu este război, războiul este o promovarea violentă a intereselor când politica a eșuat.

 5. Faptul ca i-a primit arata ca Dragnea i-a permis acest lucru si ca i-a bagat cartela (stiti voi unde, acolo la baza cefei unde este locul acoperit de mese !)

  Da bine si la Jean Claude, ca doar nu de geaba a tinut-o Mosu de mana prin sediul CE, de rosise ca o liceanca din Videle cand ii propune profesorul de Agronomie sa-i arate cat de mult a crescut porumbul printre sonde !

  PS.Ca sa-i simta pulsul !

  • Mosu a mirosit el ceva, da’ nu stie ultimele behaituri in domeniul tehnologiei si nu s-a prins ca generatiile noi de cyborgi au simulatoare de puls la incheietura si gat si au retele super-fine de LED-uri sub „piele”, ca sa para rosii in obraji sau palizi-cadaverici etc.
   Mai bine ii „upgradau lu duamna” S.O., procesorul, RAM-ul si SSD-ul, si ii implementau macar notiuni de baza in literatura, politica, istorie, geografie, economie, ceva engleza, germana, ceva aminitiri din Europa sau US etc. – decat sa investeasca in fitele astea cu pulsul etc. Aaaa si placa de sunet, ca vorbeste f. aiurea (au cumparat cel mai ieftin generator lingvistic si modul de limba romana, ala’ de la Universitatea din Videle) !
   Dupa cum au bagat cash-ul in fite, cred ca Irinuca a facut comanda; in rest duamna e aproape ok = „esti frumoasa, dar te strica fata, ochiul si mustata”.

  • @silviu_dumitrescu:
   Excelent comentariu !

 6. Ce i-ar mai face Barna Vioricai, daca ar putea! Bine ca macar speranta n-a murit.

 7. Interviu cu fosta invatatoare a lu Veorica Docila: „A fost proasta de mica!” :))))). Dar asta au vrut romanii.

 8. Pai numa’ bine ca creaturile de la psd sunt calificabile : escroci, talhari, distrugatori economici si tradatori de neam si tara (fara nici o exagerare !! ). D-ta mai studiaza profilul USR-istilor si vei vedea poate, in ciuda stupizeniei de minte ce o posezi (sau te poseda ea )ca sunt oameni integri in primul rand, iar mai apoi mai au si diverse competente , spre deosebire de tractoristii , macelarii si altii fara bac de la psd.

 9. Minciuni!!!!! Fmmpsdalde nu va renunta la telul lor de a-si scapa condamnatii de puscarie chiar cu riscul de a sacrifica totul. Ei dau aceste asigurari ca sa nu riste iesiri in strada pt ca in aceasta perioada sunt f riscante(mai ales la cata ura au acumulat oamenii in ei) si vor da amnistia si gratierea intr-una din nopti. Garantat 100%

 10. Barna a fraternizat cu mafia…înghețarea în următoarele șase luni a oricăror modificări privind Justiția inseamna inghetarea MCV-ului cu sustinerea guvernului Dancila la motiune.

  • MCV e inghetat oricum, a vazut cineva cea mai mica intentie a javrelor drakniste de a respecta ce e scris acolo? Nici prin cap nu le trece. In fapt, eu nu vad aici decat o imensa naivitate a USR, crezand ca se poate discuta ceva cu buborel si imunoglobina. Buborel i-a facut din vorbe, imunoglobina a ras he, he, he, si la final s-au mai si pozat ca idiotii, toti! Poza asta stupida venita intr-un moment cat se poate de delicat, nu face decat sa alimenteze o rezonabila neincredere a oricui, ca motiunea aia de cenzura ar putea sa treaca. Mai apare si dobitocul de Orban cu declaratia ca propunerea de premier a PNL este chiar el, si uite cum se duce pe apa sambetei o motiune, care ar fi avut cat de cat sanse, in conditia in care oamenii stiau sa faca politica, si nu greseli tampite. Orban e prost, USR necopt, si uite cum opozitia a ratat si motiunea asta, iar tinerii din PNL si PMP si USR chiar au pus suflet si-au crezut in ea. Si-atata cu noi, intram in presedintia CE cu idioata din videle si hotul flausat la butoane.
   Ma simt efectiv dezamagita de tot acest amatorism politic, pe de-o parte, si ciuma rosie hoata, pe de alta.

  • Gând la gând cu Gabriela C. !…

 11. Gând la gând cu Gabriela C. !…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.