G4Media.ro

UPDATE Noi atacuri între purtătorul de cuvânt al BOR și cuplul Firea-Pandele,…

sursa foto: Colaj G4Media

UPDATE Noi atacuri între purtătorul de cuvânt al BOR și cuplul Firea-Pandele, în scandalul azilelor groazei: ”Astfel travestit, diavolul ne convinge că e gata de orice pentru noi. Doar să-l votăm”/ Bănescu, reacție după ce i s-a amintit de banii primiți de BOR de la primarul Firea

Purtătorul de cuvânt al BOR a lansat, sâmbătă, un nou val de critici în dosarul azilelor groazei, în care autoritățile susțin că vârstnicii erau maltratați și jefuiți de pensii și apartamente. Vasile Bănescu lansase și joi un șir de acuzații despre care s-a speculat că ar fi fost la adresa Gabrielei Firea, ministrul Familiei.

 • UPDATE 9 iulie, 06:30 Purtătorul de cuvânt al BOR a revenit a doua oară asupra postării, care a fost făcută publică din nou. Unele mesaje și capturi de ecran de pe rețelele de socializare arată că Bănescu ar fi modificat pentru o vreme, intenționat sau din greșeală, audiența postării (nu mai putea fi văzută decât de un public restrâns, format din prietenii virtuali ai reprezentantului BOR, iar ulterior a redevenit publică pentru toți utilizatorii Facebook). Postarea este publică în continuare.
 • UPDATE 22:30 Vasile Bănescu a șters postarea de sâmbătă în care a lansat noi atacuri la adresa Gabrielei Firea. Ministrul Familiei nu a avut nicio reacție publică până în acest moment.
vasile banescu, postare stearsa, facebook
sursa foto: Captură G4Media

Gabriela Firea a avut o ieșire publică în care a acuzat că ”se dorește” scoaterea ei din viața politică și din cursa pentru Primăria București. În același timp, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a cerut vineri intervenția Patriarhului Daniel, iar fostul primar a declarat într-o intervenție la România TV că au fost ”stupefiați” de reacția lui Bănescu și că ”nu le venea să creadă” că vorbele vin de la purtătorul de cuvânt al BOR și ”nu de la un politician USR”. În aceeași seară, tot la RTV, Pandele a amintit de banii dați de Firea pe vremea când era primar pentru biserici și Catedrala Mântuirii Neamului, în timp ce ”hashtagiștii cereau spații mici și biserici din lemn”.

După declarațiile cuplului Pandele-Firea, în mesajul de sâmbătă Bănescu a acuzat ”absența totală a umanității” și ”apărarea disperată a imaginii publice” spunând că ”aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane”. Bănescu a vorbit și despre un ”diavol travestit” în imaginea unui om cu intenții bune ”doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm”. După primul său mesaj, Bănescu a transmis public că nu a vorbit în calitate de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, ci în nume personal.

Scandalul fără precedent între un lider PSD și un reprezentant BOR, chiar dacă fără menționarea directă a numelui, este relevant din prisma faptului că influența Bisericii Ortodoxe este foarte ridicată în societatea românească și, conform sondajelor, BOR este în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere, alături de Armată. De asemenea, influența conducerii BOR este notabilă în relația cu liderii politici.

Mesajul integral de sâmbătă al lui Vasile Bănescu

 • ”Absența totală a umanității în forma ei concretă numită omenie, absența compasiunii reale cu victimele brutalității sadice, apărarea disperată a imaginii publice – aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane.
 • Compasiunea reală presupune împreună-suferința cu cel zdrobit de pumni, de foame, de sete. De cruzime. Compasiunea reală se traduce în reacție reflexă de implicare în orice mod accesibil ție pentru stoparea suferinței celuilalt, aflarea adevărului sugrumat și, în context, pentru elucidarea urgentă a cauzelor tentaculare din care se hrănește o monstruoasă caracatiță publică.
 • Toate acestea, față în față cu abrutizarea înspăimântătoare a celor care băteau batrâni înfometați și puși să muncească în stare de invaliditate cel puțin psihică, lovindu-i probabil cu aceeași mână cu care, eventual, își făceau cruce când veneau sau plecau de la serviciu, trecând pe lângă biserica din apropiere și spunând mecanic „Doamne ajută”.
 • Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv, susțin cauze filantropice, se oferă să se sacrifice pentru binele nostru cetățenesc și sunt, desigur, „credincioși”. Exact după chipul și asemănarea celui care-i inspiră: „tatăl minciunii”, marele denigrator al Domnului în fața omului, marele sabotor al Binelui, marele scamator care truchează realitatea, rânjind din spatele ei, marele clovn care-l maimuțărește pe Dumnezeu, dar care descinde azi elegant, îmbrăcat impecabil, vorbind retoric despre orice, promițând marea cu sarea și mierea cu laptele, mimând convingător situarea sa exclusiv în slujba binelui comun, invocându-L oricând ca martor pe însuși bunul Dumnezeu, neuitând să adauge și ceea ce a făcut el cândva pentru El.
 • Astfel travestit, diavolul insinuat mereu în paradigma noastră cotidiană, ne convinge că e gata de orice pentru noi. Că va face totul, exact ca pe vremea totalitarismului. Doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm.
 • E însă suficient și salvator să ezităm măcar puțin, să ne gândim și doar o clipă că binele real nu ni se poate oferi pe o tavă plină de vorbe, că el se cucerește în tăcere, cu efort și sacrificiu personal, că binele real are totdeauna legătură cu ceea ce dăruim, nu cu ceea ce iluzoriu și fără efort primim, că Hristos ne invită pe calea cea strâmtă și dreaptă, nu pe una largă, comodă, vulgară și stearpă.
 • Binele nu are nicio legătură cu vorbele sâsâite sau nu, cu predicile sforăitoare și cuvântările șerpuitoare, ci doar cu faptele concrete ale milei și dragostei despre care Cuvântul Însuși ne spune că sunt criteriul unic al adevăratei și roditoarei credințe în El”.

Context

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a lansat și joi un șir de critici dure după dezvăluirile din dosarul ”azilelor groazei”. El s-a referit la o persoană care s-a ”cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe” și care ”afișează și clamează creștinismul”, fără a numi explicit persoana căreia îi este adresată critica.

Reamintim că vizată de criticile presei în dosar este Gabriela Firea, ca ministru al Familiei, dar și prin prisma implicării unei consiliere apropiate în înființarea unuia dintre azilele în care bătrânii erau maltratați. De altfel, Gabriela Firea a avut joi o ieșire publică în care a acuzat că ”se dorește” scoaterea ei din viața politică și din cursa pentru primăria București.

Vasile Bănescu este purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române și un loial al patriarhului Daniel.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

 1. Nu se putea o palmă mai aspra pentru moldoveanca sforăitoare.

 2. Derbedeii cocoțați în vârful statului👎

 3. Usr, hastagisti…
  Foarte … frumos, nea Pandele!

 4. Când BOR a primit fondurile generoase de la PSD cu siguranță știa ce riscuri își asumă…

  • Pandele tocmai a recunoscut indirect ca i-a dat sub forma de mita, pentru ca sa cumpere tacerea, binevointa si sprijinul bisericii :))

 5. Pai si ce ma, Pandele?! Ai dat banii aia ca sa cumperi tacerea bisericii? Si-a dat cu batu-n balta sifo.natul asta…

  Pe de alta parte Ii vad zilele numarate lui Banescu ca purtator de cuvant la BOR si nu din cauza ca i-a atacat pe cei 2 Sim.pso.nsi, ci din cauza ca a vorbit de exemplul pe care clerul trebuie sa il dea credinciosilor, intr-un moment in care Marele Alb se plimba cu S clas.se si sta doar prin palate

  • Bănescu vorbește numai cu binecuvântarea prea veselului Danny, că d-aia e purtătorul de cuvinte al BOR.

 6. „hashtagiștii” nu vor pieirea Bisericii ci o vor separata de politic si adecvarea ei la vremurile noastre. „hashtagiștii” in marea lor majoritate sunt membri BOR si cotizeaza anual ba chiar unii au dat bani pentru construirea Catedralei, proiect vechi de peste 100 de ani care nu are doar semnificatie religioasa. Intelegem dificultatile de adaptare si pericolele care pasc BOR mai ales din interior…

 7. Domnule primar din Voluntari care nu stiti ce se mai intampla in comunitatea pe care o stapaniti, Patriarhul Daniel este momentan ocupat. Reveniti, va rog, mai tarziu, daca va credeti chiar buricul pamantului!

 8. Pare ca o neînțelegere între clanuri,o reglare de conturi pe niște sfere de influență. Nu s au înțeles timp de 4 luni și acum au trecut la amenințări. Totul pe spinarea unor bătrâni cărora le duc „grija” politicul,instituțiile statului,biserica. Pe toți acești ” monștri cu chip agreabil,bine îmbrăcați ” îi unește un singur lucru : banul.

 9. Poate pe Becali îl înțelegeam..omul face danii din BANII LUI ! Dar culmea, ca în ”musca la arat” , Pandele viitorul cetățean simplu din Voluntari ține să sublinieze că FIREA A DAT nu Primăria Capitalei. Nu mă aștept ca organizațiile de pensionari să demonstreze mâine în fața MINIsterului Familiei ( al jumulirii banului public pentru rubedenii). Vorbim de angajații statului uităm că de fapt sunt esalonul 2 din PESEDEU pe funcții mari BINE PLĂTITE care trebuie SĂ SERVEASCĂ INTERESUL ECONOMIC AL ”DONATORILOR” PENTRU PESEDEU !!!! Acum au aflat și pensionarii că cei care i-au MALTRATAT nu sunt useristi hastagisti SUNT CHIAR DE LA PESEDEU !!!! După stilul lui Ceausescu talibanul șef anunță reduceri pentru aprovizionarea stomacului..asta în schimbul ……MALTRATĂRII BĂTRÂNILOR ȘI A BOLNAVILOR ? AL JAFULUI ASUPRA BUNURILOR SĂRMANILOR BĂTRÂNI: CASE ,PENSII..VIAȚĂ !!! GUVERNUL TREBUIE SĂ-ȘI DEPUNĂ MANDATUL !!! PENTRU CĂ ESTE O SITUAȚIE ÎNTINSĂ PE ANI DE ZILE !!!!!

  • Bueeeey, biserica ortodoxă română este 100% partid…cea mai coruptă instituție, în care din păcate cred prea mulți oameni… biserica ortodoxă română e ca UDMR ul se agață de orice partid la putere…vai de noi… politizată din cele mai vechi timpuri…

  • Subiectul principal nu este biserica ortodoxă. Nu încerca să deviezi de la tragedia suferită de sărmanii bătrâni !!! Maltaratați pe filiera pesedeului ! Cică au ..2 suspendări .. !!!!!

 10. Foarte inspirat, d-le Bănescu!!!
  Păcat ca la final presiunea a învins! 🤔
  Se demonstrează, încă odată, ca în tara asta nu se poate exprima o opinie în „nume personal „!
  Din păcate ați cedat…
  Păcat, mare păcat!
  Probabil așteptăm și „demisia”???

 11. Prostul inca e disponibil. Modificat articolul, nu reflecta realitatea.

 12. Postul e inca disponibil. Modificati updateul. Nu reflecta realitatea.

 13. Închiriez autocar proaspăt sfințit, special amenajat pentru pelerinaje.
  Aștept enoriași din Voluntari și din împrejurimi…

 14. Eu vad postarea. O fi banat g4media.

 15. totul pentru nicușor dan! la luptă netrebnicilor!

 16. Pandele este un personaj nociv. Gabita isa alaturat . Votatii in continuare fraieilor ca va va duc in pelerinaje gratuit ( pe bani primaiei adca ai vostri ) sa votati in continuare pandelismul .

 17. votantii PSDNLUDMR primesc ceea ce voteaza , si apoi se mira… votezi analfabeti, analfabeti ai… votezi hoti, hoti ai …

 18. Sa nu uitam de Gabita care a fost propulsata de Dan Voiculescu in politica, coincidenta , tocmai si-a luat licenta in teologie la 76 de ani.Abia astept sa o dea nea Ciolacu afara din partid si din guvern.Pandele, coleg la marina cu Petrov/Basescu.

 19. O fi preafericitul in concediu de poate sa spuna ce gandeste Banescu? Oare cat dureaza pana o sa apara un comunicat ca BOR si Banescu se despart pe teme de nepotrivire de caracter?

  • Se da foc la sediul BOR. Nici sa te gandesti. Razboi Civil. La Famiglia Pandele ar putea ajunge pa gratar .

 20. S-au dat bani pentru biserici din bugetul Primariei Capitalei,pe semnatura lui Firea.Nu din această afacere s-a nascut „Marele Alb”?Nu cumva o parte din acesti bani au ajuns la firmele din anturajul unor combinati in care este prinsă si familia Pandele? Nu cumva si din această cauză Banescu este atat de stilizat si explicit?Anchete,parchete,clasari,nervi,imagine șifonatâ,etc….

 21. Famiglia Pandele-Firea au tentacule peste tot. De ce credeti ca se lupta Mizeriile astea doua pentru Primarii? Acolo sunt bani multi si se fura mai usor. Isi instaleaza in funcții, rude si prieteni de famiglie si apoi vine „Paranderătul”

 22. Bai Firea si Pandele, voi nu aveti nici un pic de empatie pt. batranii aia, v-ati transformat in neoameni, in hiene in sacali, nu va intereseaza decat profitul cu orice pret.