G4Media.ro

UPDATE Manifestări antisemite și negarea Holocaustului în ziua în care România comemorează…

UPDATE Manifestări antisemite și negarea Holocaustului în ziua în care România comemorează uciderea a 6 milioane de evrei/ Institutul ”Elie Wiesel” a reclamat ministrului Lucian Bode atitudinea jandarmilor/ Poliția a deschis dosar penal

Doi bărbați au depus, joi, la Memorialul Holocaustului, o coroană cu un mesaj negaționist chiar în momentul în care ambasadorul Israelului în România comemora, în prezența mai multor autorități, exterminarea a 6 milioane de evrei.

 • UPDATE Ora 15:43 Poliția București a anunțat că a deschis dosar penal în urma gestului antisemit al celor două persoane: ”Urmare imaginilor apărute în spațiul public, cu privire la un incident înregistrat pe parcursul unui eveniment desfășurat la Monumentul Holocaustului, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 17 Poliție s-a sesizat din oficiu și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.3 din Legea nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului (fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi), în vederea aplicării măsurilor legale”, a transmis DGPMB.

Manifestația antisemită a avut loc sub ochii jandarmilor și a mascaților care asigurau securitatea ambasadorului David Saranga. Pe coroana depusă era inscripționat mesajul ”România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului”, una dintre cel mai frecvent întâlnite retorici antisemite ale negaționiștilor Holocaustului. ”Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”, mai scria, în limba engleză, pe coroana depusă.

Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România, a declarat pentru G4Media că i-a transmis o sesizare în scris ministrului Lucian Bode, cu privire la incident:

 • ”Astăzi, la ora 11:00, Ambasada Israelului a organizat un eveniment de comememorare la Memorialul victimelor Holocaustului la care au particcipat ambasadorul David Saranga, deputatul Alexandru Muraru, supraviețuitorul Octavian Fulop și Paula Seling. În acest timp, la Memorial, având în vedere că era ambasadorul, erau prezenți jandarmi, de la Antitero, care asigurau securitatea conform protocoalelor. A venit un grup de persoane care voiau să depună coroana în incintă, li s-a spus că nu se poate, așa că au depus coroana în exteriorul memorialului, iar înainte de a o depune s-a fotografiat sub privirea jandarmilor care nu au reacționat. Înțeleg că ar fi fost legitimați. Institutul, în afara postării care e un semnal de alarmă, am transmis către ministrul Lucian Bode o solicitate în scris cu cele două fotografii anexate să facă toate demersurile necesare”, a declarat Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

știre în curs de actualizare

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media, Facebook / Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. 01. Jandarmii nu știu să citească
  02. Jandarmii sunt de acord cu mesajul (vezi cum stau și se uită la huliganii AUR)

 2. Serios,vi s-a acrit de realitatea că în sec.XX s-a încercat exterminarea unor europeni pe motiv de etnie?

 3. nu trebuie decit sa intelegi si sa incerci sa cunosti aceasta imensa tragedie a secolului trecut .

 4. George, ce a făcut comunismul nu e genocid, recitește definițiile.
  Iar despre acreala ta nu ne interesează… Atata timp cat vor exista antisemitism si incidente de genul asta, vei tot vedea articole. Ca si cu drepturile lgbt, toti bărbații crizati incearca sa duca in derizoriu lupta pentru niste drepturi banale a unei minorități sexuale. Dar na, va înțeleg, daca in ziua de azi nu mai puteți sa înjurați pe nimeni fara sa vi se atraga atentia, va crizati…

 5. @ Geaorge }ntrebaţi-i pe cei care au guvernat România după aşa-zisa revoluţie de ce milioanele de crime ale comunismului nu au fost niciodată studiate cu adevărat în şcoală. Cele mai cumplite pagini din istoria recentă, nazismul şi comunismul ar fi trebuit studiate atent încă din clasele primare tocmai pentru a nu se mai pune astfel de întrebări stupide şi pentru a se evita pe viitor apariţia gupărilor totalitar naţionaliste.

 6. Neonaziștii AUR lovesc din nou.

 7. Din cate pot observa in sectiunea comentariilor la acest articol, pot sa trag concluzia ca exista multi frustrati iar acestia au acces la internet.

  Subiectul de fata este holocaustul, si inevitabil trebuie sa apara niste indivizi fara viata sociala dar cu multe neintelegere a societatii in care traiesc, inadaptati, care vor sa deturneze atentia de la la subiect ori sa minimalizeze subiectul:

  „De ce nu vorbim despre holocaustul celalalt, dar despre genocidul alalalt?”

  Asta este societatea romaneasca. Unii incearca sa inteleaga trecutul, altii aleg sa-si ocupe viata cu triste activitati precum negationismul pe internet.

 8. Shimonul e negationist, mai nou?

 9. Da. Ce bolnavi de oameni…Le e greu sa aiba limbaj decent.

 10. A încercat Hitler, a reușit parțial ..

 11. Postacilor, din afirmatiile oastre rezulta ca sunteti analfabeti functionali, atata timp cat nu intelegeti ceea ce este scris in limba romana Dupa cum vedeti, nu ma refer si la textul scris in limba engleza dar, poate… daca era scris in limba rusa multi dintre voi l-ati fi inteles imediat!
  Asa se intretine ura in mod artificial, de postaci platiti (de obicei de Uniunea Schizofrenicilor din Romania) care au ca idol pe tatuca Stalin si democratia originala implementata de el!

 12. Multi analfabeti functionali care posteaza pe aici, dovada este faptul ca nu inteleg ce este scris in lmba romana. Probabil daca era scris in limba rusa ar fi inteles toti acestia, caci idolul lor este tatuca Stalin si telul lor este democratia originala implementata de individ. Sau sunt platiti de Uniunea Schizofrenicilor din Romania pentru a intretine artificial ura!

 13. De ce nu va schimbati denumirea in HA’ARETZ si sa nu uitati sa puneti si sigla USR ca sa fie caracterizarea completa!

 14. Spuneam ca sunt multi analfabeti functionali care posteaza daca nu inteleg textul in limba romana. Daca era scris in limba rusa probabil ca aceiasi (sustinatori ai USR) l-ar fi inteles perfect!