G4Media.ro

UPDATE Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, pus sub urmărire penală de DNA…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

UPDATE Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, pus sub urmărire penală de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare/ Cătălin Sindile, unul dintre capii Jandarmeriei de la 10 August, pus sub acuzare și pentru orele suplimentare din seara mitingului Diasporei

UPDATE Ora 11:00 Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a declarat pentru G4Media că, în momentul de față, nu există nicio informare oficială din partea DNA privind prezența inspectorului general la audieri.

Știrea inițială

Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare, prejudiciul fiind de peste 80.000 de lei, au declarat pentru G4media.ro surse din cadrul MAI.

În iulie, Direcția Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) și, apoi, a sesizat DNA.

Șeful Jandarmeriei și foștii șefi au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție.

Potrivit articolului 300 din Codul Penal, uzurparea funcţiei este ”fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Potrivit articolului 13 indice 2 din legea 78/2000, ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Cei 3 capi ai Jandarmeriei au fost citați pentru săptămâna viitoare la DNA în calitate de suspecți, au declarat pentru G4media.ro surse din MAI.

Potrivit acelorași surse, doar în cazul șefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El și-ar fi aprobat singur efectuarea și plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul șefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.

În plus, potrivit Codului Muncii, după efectuarea orelor suplimentare, angajatul are dreptul să își ia zile libere și, numai dacă în următoarele 60 de zile, nu i se dau zile libere, orele suplimentare îi sunt plătite, însă plafonat, în limita a 180 de ore suplimentare pe an. Nici aceste prevederi nu ar fi fost respectate de colonelul Enescu.

Mai mult, actualul șef al Jandarmeriei ar fi aprobat plata unor ore suplimentare pentru 2018 și 2019 către foștii șefi ai Jandarmeriei, Cătălin Sindile și Constantin Florea.

Cu alte cuvinte, Sindile a fost plătit pentru ”orele suplimentare” efectuate inclusiv în seara zilei de 10 august 2018, când jandarmii coordonați și de el au gazat și bătut chiar și protestatarii pașnici de la mitingul Diasporei.

Cine este colonelul Bogdan Enescu. A fost numit în decembrie 2019, după instalarea Guvernului PNL. Vine din poziția de inspector-șef al Jandarmeriei Ilfov, pe care o ocupa din 2013. A intrat în jandarmerie în 1996, an în care a absolvit Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.

Enescu este licențiat în drept și are două masterate, unul în management public, iar celălalt în administraţie publică şi integrare europeană, ambele obținute la Academia de Studii Economice din București. De asemenea, este absolvent al mai multor studii postuniversitare la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”.

Colonelul Cătălin Sindile a fost prim-adjunctul șefului Jandarmeriei, colonelul Sebastian Cucoș, la mitingul din 10 August. Sindile a fost prezent în piața Victoriei în acea seară, chiar dacă operațiunea de reprimare a manifestanților a fost coordonată teoretic doar de maiorul Laurențiu Cazan. Sindile a rămas la conducerea Jandarmeriei Române ca interimar după ce CSAT nu a mai prelungit împuternicirea lui Cucoș. Sindile, Cucoș și Cazan au fost puși sub acuzare de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general pentru reprimarea mitingului, însă dosarul a fost preluat de DIICOT și clasat.

Generalul Constantin Florea a fost numit interimar la șefia Jandarmeriei Române în august 2019 de către fostul ministru PSD de Interne, Mihai Fifor, după îndepărtarea oamenilor lui Liviu Dragnea și Carmen Dan, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile.

Până la ora publicării acestei știri, șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Foto: colonelul Ionuț Cătălin Sindile; Sursa: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

 1. Asteptam cu interes aducerea in spatele gratiilor a acestor nenorociti!

  • Cam aveți ceva de asteptat!
   Nesimțiții ăștia vor fi ieșiți la pensie până se va da prima sentință.

  • Ar trebui urmărite și primele care și le-au băgat la pensii.

  • Interesant. DNA se ocupa acum cu legislatia muncii. Se mai ocupa cineva de coruptie, hotie, camatarie si alte infractiuni?

 2. Pot primii cel mult o condamnare cu suspendare, mult mai blanda decat pe crime impotriva umanitatii.

  • Eu cred ca se vor prescrie faptele peste vreo 10 ani.

 3. 1. am facut accident cerebral
  2. diabet zaharat cu injectii insulina

  3. am pierdut peste 15.000 euro
  4. tot nu avem actele pentru terenurile care ne-am judecat

  Dv. va-ti distrat ?

  Cu acest Joc de Societate ?

  Ati nenorocit niste oameni.

  Asa va faceti Educatia copiilor ?

  Crud !

  ?

  🙂 🙂 🙂

 4. Gigi

  daca era ceva serios spuneam buna ziua pe un telefon

  asa …

 5. Zau ?

  pe cineva cu accident cerebral ?

  🙂 🙂 🙂

 6. Daca nu ii poti agata ,in partea care cuprinde respectarea ordinelor primite si in cea curegulamentele interioare , ce le permit actiuni de felul celor di 10 august ,atunci ii ataci pe partea de nerespectare a prevederilor din legile MUNCII.

  • Ai dreptate. Cand nu merge un dosar, facem repede altul…sa fie continuitate…doar o iesi ceva pn la urma …procurorii cauta faima, stat de drept mostenit de la koveshi

  • NU exista nicio prevedere, in niciun regulament, care sa-ti permita sa ataci un om care are mainile ridicate.
   Nu mai mancati c@c@t, nici tu v, nici tu Gica!

   Iar apoi, revenind la sutele de ore suplimentare lucrate de bovinele astea, ce-au facut ei se numeste furt. Din pacate, atat pentru ei cat si pentru voi, Dragneevici este la munca la garaj, la Rahova, dand interviuri si plangandu-se de hernii, iar legea care v-ar fi permis sa furati oricat sub 200.000 lei n-a trecut.
   Asa ca, daca bovinele nu-si pot justifica macar un minut de munca suplimentara, se numeste furt si trebuie pedepsit. Pricepi?

 7. Si de ce sunt eu pedepsit pentru altii ?

 8. Si desi era deja public scandalul, Vela i-a prelungit imputernicirea. O fi bine?

 9. Vor primi cate o amenda nesemnificativa si vor ramane in functii in MAI, pe salarii mari si Pensii speciale URIASE!!!!!!!!!!!!
  Crede careva altceva, de la o vreme Judecatorii au luat-o razna!!!

 10. Eu nu cred că e corect sa fie acuzați pentru orele suplimentare, păi n-au muncit oamenii peste program?!

  • Nu e vorba de Ore suplimentare legal desfasurate, e vorba despre SUTE de Ore suplimentare, MULT peste Numarul MAXIM de Ore suplimentare posibile!!
   Uite la Politia locala Bucuresti:
   „EXCLUSIV Cum și-au pontat sute de ore suplimentare șefii poliției de la sectorul 1 în perioada stării de urgență/ Polițiștilor care au mers în teren li s-au aprobat câteva ore suplimentare.
   Directorul Poliției Locale Sector 1, Ionuț Deaconu, și-a pontat 250 de ore suplimentare în perioada 1 martie – 31 mai, în perioada stării de urgență impusă pentru a stopa răspândirea SARS-CoV-2, așa cum reiese din documentele obținute de G4media.

   Listele cu orele suplimentare sunt aprobate chiar de Deaconu, în calitate de șef de instituție.
   În schimb, polițiștii locali care au făcut muncă de teren și au ieșit în stradă în perioada respectivă sunt pontați cu MAXIM 6-8 ore suplimentare pe PERIOADA Stării de Urgență.

   Însă șefii instituției și șefii de departamente au fost mai muncitori și au adunat uneori și peste 100 de ore suplimentare în doar două săptămâni, cele de la sfârșitul lunii martie. Miza acestor ore suplimentare este creșterea veniturilor lunare. O oră suplimentară se plătește între 75% și 100% pentru angajații Poliției Locale. Concret, șefii Poliție Locale Sector 1 și-au dublat veniturile cu ore suplimentare pe care susțin că le-au lucrat. Directorul Ionuț Deaconu are un salariu lunar de încadrare depăsește 13.000 de lei.

   Conducerea a făcut ore suplimentare

   În perioada 16 martie – 31 martie, directorul Ionuț Deaconu susține că a lucrat 120 de ore suplimentare. Numărul orelor normale de muncă în această perioadă pot fi de maxim 88, asta dacă Deaconu nu a avut zile libere.

   Rezultă că, șeful Poliției Locale a lucrat între 16 martie și 31 martie 208 ore.
   Altfel spus, Deaconu susține că a lucrat zilnic, în medie, 13 ore din 24.

   Ca să ajungă la aceste cifre, Deaconu și-a pontat câte 6 ore SUPLIMENTARE peste Programul de 8 ore și câte 12 ore în zilele libere.

   În luna aprilie, directorul Poliției Locale Sector 1 și-a pontat 130 de ore suplimentare.

   Dar șeful instituției aflate în subordinea primarului Dan Tudorache nu este singurul campion la ore suplimentare.
   În această categorie intră și adjunctului său, Răzvan Florin State.
   Dacă în martie, acesta a pontat 116 ore suplimentare, în aprilie a sărit până la 148.
   Spre exemplu, din documentele obținute reiese că State a lucrat 24 de ore suplimentare pe 20 aprilie, 16 ore suplimentare pe 19 martie și câte 12 ore suplimentare pe 21 și 22 martie.
   Tot conform documentelor obținute de G4meda – și directorii, și membri ai unor departamente ca Serviciul Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal sau Biroul de Control Intern au lucrat sute de ore pe perioada stării de urgență provocată de noul coronavirus.

   ”Persoanele cu sute de ore suplimentare de pe aceste liste sunt apropiați ai directorului Deaconu, care la rândul său este omul de încredere al primarului Dan Tudorache”, ne-a transmis o sursă din Poliția Locală Sector 1, sursă care ne-a oferit și documentele cu orele suplimentare.
   Simplii polițiștii locali NU prea stăteau peste program.
   În schimb, dacă șefii instituției au lucrat intens peste program, polițiștii locali care au ieșit în stradă de-abia dacă adunau 6-8 ore suplimentare pe LUNA în această perioadă în care trebuia să patruleze intens cartierele sectorului.
   Însă, șeful Serviciului Operațional din Poliția Locală Sector 1, Ion Ilie Stănescu, a lucrat doar în aprilie 176 de ore suplimentare.”
   https://www.g4media.ro/cum-si-au-pontat-sute-de-ore-suplimentare-sefii-politiei-de-la-sectorul-1-in-perioada-starii-de-urgenta-politistilor-care-au-mers-in-teren-li-s-au-aprobat-cateva-ore-suplimentare.html

  • Scuze, am fost doar puțin ironic!

 11. Asta-i praf in ochi inainte de alegeri…ce mi-e scirba COTERII ROMANESTI

 12. Asa s-a procedat in toate institutiile din asa-zisa linie I incepand cu starea de yrgenta si pana azi!
  Ore suplimentare cu nemiluita, stimulente financiare acordate nelegal invocand starea de urgenta, alerta, angajari fara concurs cu dedicatie pt. pilele potentatilor momentului, achizitii cu dedicatie pt. firmele protejate de „sistem” si…… multi morti in randul oamenilor obisnuiti care nu mai au unde se trata si mor cu8 zile din cauza politicilor duse de IOHANNIS-ARAFAT-GUVERNUL MEU!
  Niciunul din cei care fac obiectul cercetariii nu va pati ceva, deoarece aceasta stare de lucruri este mentinuta cu scopul de a-si umple buzunarele acesti indivizi. Pt. ei, noi, cei pe care acum ii asteapta sa-i votam, nu contam. Nici macar de copiii nostri nu le pasa.
  Saracia este peste tot, orasele s-au umplut de rromii intorsi din strainatate care isi fac proria lege fara ca cineva sa intervina, sistemul sanitar este in colaps si inaccesibil populatiei, copiii nu au acces la invatatura, etc.
  Dar ei sunt toti bine-merci(cei care formeaza sistemul!), timpul trece, banii curg in buzunarele lor, la fel cum vietile noastre sunt distruse de acesti infractori!!!!

  • D-na Antonia .Cu oameni că ține nu se va schimba nimic în această țară .Probabil ești postac PSD . Mituita .Popor de vânduți și trădători . Nu vezi parii din ochi .Ce doriți de fapt ? 100 de Ani la cârma țării ? Voi ați distrus Romania .Prea mulți ani la putere .Chiar daca se fura și acum , nu se distruge o tara in 8-10 luni .Americanii de ce ne spun că este o enormă corupție în România ? Chiar tot bugetul țării să fie aruncat pe salarii și pensii ?O sa intre țară in faliment .O sa pățim că Venezuela .

  • Tov. Antonia .Cu acest parlament nu se poate face nimic .Degeaba acuzați acest guvern amarat . Tot sistemul ? Nu este de fapt Mafia Securisto-Comunista ?Adică PSD plus acoliții. La vremuri noi tot Voi . Pe viață . Sunteți Penibili !O sa ajungem in faliment , Tovarășa !

 13. Clasare, achitare, renunțarea la aplicarea pedepsei, suspendare. Treceau printr-o perioadă emoțională mai dificilă când au furat timp de ani de zile. Plus că sunt „integrați în societate”, au locuri de muncă, neveste, copii, amante, curve, sclavi și scot o grămadă de bani din afaceri. Și cel mai important „regretă faptele”. Deci sunt ca nevinovați! Plus că se pot și prescrie faptele după 200 de ani de cercetări.

  Nu îmi vine să cred cât de răi sunt oamenii din presă. Ei nu se pun niciodată în pielea unor oameni care își iubesc țara și din iubire și-au stâlcit cu bocancii și gazat concetățenii…. Voi chiar credeți că lor le-a fost ușor să șteargă sângele de pe bocanci?! N-aveți pic de suflet! Din dragoste de țară ei și-au jefuit țara pentru că știau că au nevoie de cât mai mulți bani pentru orice eventualitate. Ei tot pentru binele țării au furat.

  Unii spun că Jandarmineria este o cloacă, o hazna și că foști jandarmi au fost condamnați definitiv pentru trafic de droguri, proxenetism și cămătărie. Dar ăștia sunt clar oameni răi care nu își iubesc țara la fel ca jandarminerii din 10 August sau predecesorii lor de la Mineriade și Revoluție.

  PS: și să știți să s-a supărat și Clanul Duduianu, Sadoveanu și Sportivilor. A furat și ei ceva să ducă la copii, care-i problema? Sunteți invidioși?!

 14. Jafurile astea nu pățesc nimic, din surse oficiale cei 2 milițieni care m-au bătut pe strada încă muncesc, numai că le va fi mai greu la avansare. Și nu numai atât, pentru că nu au reușit să mă închidă la Obreja cum le-a poruncit un sefulet, după ce au luat originalul procesului verbal ce ar fi stat la baza internării, mi-au deschis dosar la Parchetul sect. 6 dosar pentru ultraj.

  Apoi, ce justificare are un milițian de la secția 1, sa vina la usa mea, sa mă sune pe numărul de telefon personal , ca unui fost controlor din Cluj aterizat pe Maxim Gorki nu i-au ieșit pasențele?

 15. Deschid înscrierile în Clanul Maxim.

 16. Iulie 2020: „Conducerea MAI are suspiciuni că Seful jandarmeriei Bogdan Enescu a pontat sute de ore suplimentare executate mai ales noaptea și în zilele de weekend, in perioada Aprilie-Iunie FARA Acordul ministrului de Interne, au precizat surse din Poliţie pentru G4Media.
  De asemenea, ancheta îi vizează și pe alți angajaţi ai Jandarmeriei, printre care şi iubita lui Bogdan Enescu.
  Bogdan Enescu şi-ar fi pontat nelegal sute de ore suplimentare, plus salariu de merit iubitei, jandarm si ea.
  Şi Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă în acest caz şi a solicitat documente justificative, au precizat aceleași surse pentru G4Media.
  E vorba despre cercetări in rem (adică față de o situație, nu față de o persoană).”

  Iubita lui Bogdan Enescu, ce naiba facea in sutele de ore suplimentare?!!!
  Ca de SUTELE de Ore suplimentare a beneficiat sefimea, politistii de rand abia aveau cate 6-8 Ore pe Luna!

  • Păi dacă shăfu era la program, ce putea face iubita lui Enescu, sărăcuța? Stătea cu el la birou. Oricum era mai bine ca acasă, unde n-aveau apă caldă din cauza javrei de la PMB.

 17. Verificarea orelor suplimentare e foarte simplă: trebuie să fie corelate cu consumul de gaze și apă. În caz că, totuși, mai există dubii se verifică și numărul internărilor la spitalele de urgență. Dacă toate astea se potrivesc, e în regulă, jandarmii și-au făcut treaba. Dacă nu, la brutărie cu Sindile și Enescu.

 18. Ca sa rezumam: Capii politiei din RO sunt niste infractori !

 19. Tov. Antonia .Cu acest parlament nu se poate face nimic .Degeaba acuzați acest guvern amarat . Tot sistemul ? Nu este de fapt Mafia Securisto-Comunista ?Adică PSD plus acoliții. La vremuri noi tot Voi . Pe viață . Sunteți Penibili !O sa ajungem in faliment , Tovarășa !

 20. D-na Antonia .Cu oameni că ține nu se va schimba nimic în această țară .Probabil ești postac PSD . Mituita .Popor de vânduți și trădători . Nu vezi parii din ochi .Ce doriți de fapt ? 100 de Ani la cârma țării ? Voi ați distrus Romania .Prea mulți ani la putere .Chiar daca se fura și acum , nu se distruge o tara in 8-10 luni .Americanii de ce ne spun că este o enormă corupție în România ? Chiar tot bugetul țării să fie aruncat pe salarii și pensii ?O sa intre țară in faliment .O sa pățim că Venezuela .

 21. ,,jandarmii coordonați și de el au gazat și bătut chiar și protestatarii PAȘNICI de la mitingul Diasporei”
  Serios?
  Asta-i ai inteles tu din ceea ce s-a intamplat in 10 august ?
  Bine ca a existat un 10 august ca sa avem botnite pe gura. ,,Protestatarii PAȘNICI” s-au mai linistit. Probabil ca le convine asta si au bifat-o la ,,impliniri marete”. Se gandesc oare ca vor reedita acel 10 august cand vor avea voie (de sus) sa-si dea botnitele jos? Pana atunci….. liniste…… si mari revolutii pe FB …..lol.
  Sa nu uiti Darie!

 22. Facem pariu ca toti 3 vor depune cereri de pensionare anticipata si le vor fi aprobate??? Si apoi se vor judeca in civil pana la Kalendele grecesti…. Ca daca intra pe mana Parchetului Militar…

  Oricum, la ei este foarte simplu de dovedit…. cat au incasat si pe ce… Adica pe nu ce!

 23. Clasare TOTALA!Omul a fost in dispozitiv, are martori, a indeplinit ordinile tovarasului PLAGIATOR DESPESCU!Ce poate sa spuna Despescu, ca nu i-a dat ordin sa rezolve situatiile pentru care el insusi, sau Vela l-a tinut peste program???/cand ei insasi beneficiaza de sute de ore???De ce nu verificati/solicitati cate ore suplimentare platite are VELA, Despescu, Arafat, etc….si tot mai, sri, mapn…prefecturi…consilii judetene…primarii..spp …???Sa fim impartiali si sa lasam ipocrizia??Sa-i lovim pe toti, daca e s-o facem, ca la TUMORI!!!!!!!!

 24. nu le ajungeau pensiile uriase si nemeritate din perspectiva cetatenilor. le-au vrut si mai mari.
  stapanii lor au construit legile incat sa poata abuza de ele in propriul folos.

  sa fie blestemati ei, dar mai ales stapanii lor.

 25. La Timișoara când încep cercetările? Și aicea este prăpăd ( coruptie și interese personale ).

 26. !Ghiu

  usurel!

  sistemul cu ore suplimentare pesemne ca functiona de ani de zile! el era acceptat tocmai pentru a putea constitui miza intr-o ancheta, atunci cand cel pus in functie nu raspunde la telefon!

  nimeni nu ajunge sus daca nu are ceva la dosar! Poate ca singura exceptie sa fi fost Viorica Dancila!

  fostii presedinti Iliescu, Basescu, Nastase, Tariceanu,

  acum Iohannis, Orban…

  uitati-va la cazul lui Mugur Isarescu! Se stia problema sau nu se stia? se stia! cand a iesit la suprafata? dupa ce guvernatorul nu a fost de acord cu solicitarea presedintelui si a primului ministru legat de garantarea imprumuturilor din rezerva de stat!

  credeti ca lumea se imparte in morali/imorali dupa apartenenta politica?

  dumneavoastra pe ce lume traiti? si sunteti si agresiv….

 27. 10 August 2018. Oare cum isi permit si ne constrang ei pe noi sa respectam legile, iar pentru astfel de indivizi nu se aplica legea? UNDE SUNT INTEGISTRARILE TRANSMISIILOR SI RECEPTIILOR RADIO ALE SRI DIN 10 AUGUST 2018? DIICOT = stat mafiot?