G4Media.ro

UPDATE Cătălin Borcoman: Este o realizare importantă pentru cariera mea, sunt nerăbdător…

sursa foto: Agerpres.ro/ Alex Tudor

UPDATE Cătălin Borcoman: Este o realizare importantă pentru cariera mea, sunt nerăbdător să încep activitatea/ Procurorul care va reprezenta România în EPPO a investigat fuga lui Hayssam, dosarul de spionaj Zikolov, un dosar de evaziune al soțului Alinei Bica și primul caz de trafic cu ovule

UPDATE ora 20:22 Cătălin Borcoman a declarat pentru G4Media că numirea în funcția de procuror european este o realizare importantă pentru cariera sa și s-a declarat nerăbdător să înceapă activitatea.

  • ”Consider ca este o realizare importanta pentru cariera mea si sunt onorat sa fiu primul reprezentant al Romaniei in aceasta noua institutie a Uniunii Europene. Sunt nerabdator sa incep aceasta provocare pentru a oferi experienta mea profesionala la organizarea si consolidarea EPPO, o instituie ce va fi eficienta si independenta astfel incat sa castige increderea tuturor cetatenilor Uniunii in ceea ce priveste protejarea drepturilor si intereselor lor legitime si in ceea ce priveste aplicarea impartiala a legii.
  • Va urma finalizarea organizarii centrale si a structurilor nationale iar apoi coordonarea investigatiilor transfrontaliere astfel incat sa pot contribui la derularea in conditii de independenta si legalitate a anchetelor prin experienta ce am dobandit-o in cadrul DIICOT institutie ce este principalul „brand” judiciar al Romaniei in materie de cooperare judiciara internationala.
  • Am reusit sa obtin aceasta onoranta pozitie dupa mai multe selectii nationale si internationale, prin evaluari tehnice in fata unora din cei mai importanti specialisti ai Uniunii Europene in materie de drept penal si cooperare internationala astfel incat vreau sa multumesc familiei mele pentru sprijin si intelegere si colegilor mei din cadrul DIICOT fara a caror activitatea la nivel international nu as fi putut beneficia de onoarea de a-i reprezenta”, a declarat Cătălin Borcoman pentru G4Media.

știrea inițială

Cătălin Borcoman va reprezenta România în cadrul Parchetului European pentru următorii 6 ani. În această perioadă, postul de procuror la DIICOT Brașov, unde activează în prezent, va fi suspendat și rezervat.

Cătălin Borcoman a fost propus procuror european de o comisie de la Ministerul Justiției, condusă de Cătălin Predoiu, și i-a avut drept contracandidați pe Marius Bulancea si Claudiu Dumitrescu. Borcoman a candidat pentru acest post și în timpul mandatului lui Tudorel Toader, când a declarat că schimbările legislative nu au avut efecte benefice pentru sistemul judiciar. De altfel, el a fost unul dintre magistrații care au protestat, în stradă, față de ordonanțele din Justiție.

Borcoman a condus structura Direcției de combatere a crimei organizate din Brașov în perioada 2012- 2018, iar între anii 2009 și 2010 a fost adjunct al structurii centrale. Cătălin Borcoman a fost consilierul Laurei Codruța Kovesi în timpul mandatului acesteia de procuror general, iar fosta șefă DNA i-a botezat acestuia copilul.

Dosare instrumentate

Cătălin Borcoman a investigat fuga din România a lui Omar Hayssam, dosar în care instanța i-a condamnat pe Mustafa Tartoussi la o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și pe frații lui Omar Hayssam- Omar Mokhles și Omar Mahmoud- la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Dosarul spionajului lui Achim Floricel și Marinov Zikolov

Magistratul i-a trimis în judecată și pe Floricel Achim şi Marinov Zikolov, condamnați definitiv la câte 12 ani și jumătate pentru spionaj. Cei doi au fost acuzați că au dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procura, din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea, informaţii secrete de stat pe care le transmitea cetăţeanului bulgar, care, la rândul său, le înmâna reprezentanţilor statului Ucraina.

Ca adjunct al Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Borcoman a coordonat investigația referitoare la furtul din februarie 2011 a 15 arme – cinci mitraliere AKM şi zece pistoale – de la UM Ciorogârla. De asemenea, el a coordonat primul caz de trafic de ovule umane în România, dosarul „Sabyc”, în care s-au dat condamnări de până la 3 ani de închisoare cu executare.

La DIICOT Brașov, procurorul Borcoman a cercetat evaziunea fiscală de 3,4 milioane de lei, în care a fost vizat soțul Alinei Bica și, totodată, a fost implicat în ancheta „Ayahuasca”, în care a fost arestat Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret al MAI.

sursa foto: Agerpres.ro/ Alex Tudor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Macar de forma nu se putea gasi un nene care sa NU fie in relatie de cumetrie cu LKK?

    • O vroiai pe Hosu, sau Scutea? Vroiai slugi PNL consacrate?

    • Relația de cumetrie cu Codruța Kovesi nu reprezintă un motiv de intervenție pe cariera unui magistrat român, ca atare…

    • @mhm: „Macar de forma nu se putea gasi un nene care sa NU fie in relatie de cumetrie cu LKK?”

      Răspuns: Nu, niciun alt procuror nu este mai calificat să-i ia pe şefii tăi la mătărângă.

  2. Din moment ce procurorii au fost luati la puricat si acceptati de Consiliul Europei, nu mai conteaza cine cu cine este ruda, cumatru sau afin.
    Principalul e sa porneasca odata sandramaua, ca dupa aceea n-au decat sa-i „epureze” pe aia care nu-si vad de treaba sau sunt banuiti de jocuri murdare.
    Adica imi convine mai mult decat unul numit acolo de Savonea, Iordache sau Ciolacu.
    (Cu toate ca si Predoiu e o dezamagire ca ministru al justitiei)

    • Incurci borcanele, Consiliul Europei nu a purificat pe nimeni in aceasta procedura. Nici macar Greco.
      Habarnisti.

    • @corect…

      „Grupul de selecție a întocmit avizele și clasamentul pentru fiecare dintre candidații nominalizați care îndeplineau condițiile. După ce a primit avizele motivate, Consiliul European a ales și numit unul dintre candidați pentru a fi procurorul european pentru fiecare dintre statele membre participante.” (G4Media)

      Unde am vorbit eu despre „purificare”?
      ‘steptule!

    • Procedura de selectie a Procurorului european e urmatoarea: din cele 3 propuneri facute de fiecare Tara, Consiliul European selecteaza doar UNUL dintre candidatii propusi de statul respectiv. SELECTIA de catre Consiliu se face in baza unui Aviz MOTIVAT din partea unui Juriu de selectie format din 12 persoane, potrivit Regulamentului(UE) 2017/1939 al Consiliului European din 12 octombrie 2017 de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste Instituirea Parchetului European”.
      https://www.agerpres.ro/documentare/2019/07/09/procedura-de-selectie-pentru-functia-de-procuror-in-cadrul-parchetului-european–338530

      Cand citesc comentariile de pe forum inteleg asa: precum in Romania, unde ce vrea PSD+ALDE+UDMR se intampla IMEDIAT(vezi adoptarea IERI in numai 3 ORE atat la Camera Deputatilor cat si la Senat a Legii care stabileste Data alegerilor parlamentare!), asa si la Brussels!
      NU e asa, la Brussels PROCEDURILE troneaza, NU vointa infractorului suprem Dragnea!

      Voi posta mai jos, separat, Linkul cu Regulamentul 2017/1939 al Consiliului European care instituie Parchetul european(EPPO)!

    • @Corect: Aveti habar cum sunt ALESI Procurorii europeni, viitorii subordonati ai dnei Kovesi, Procurorul Sef European?
      Evident ca NU!
      NU mai comentati DACA nu sunteti documentat si puteti avea argumente, vorbe de 2 bani jumate de la PSD nu conving pe nimeni!
      Ce rost are sa postati cand habar nu aveti?!!!

  3. sa il ia si pe portocala & lucica, face treaba cu ei, ca in vremurile bune

  4. @mhm Ramai cu „mhm”, in loc de comentarii partinice. Prefer un cumatru de al lui Kovesi decat unul de al lui Ciolacu sau altii ca el. Se poate presupune ca sunt de aceeasi parte a baricadei, dar se pare ca exact asta nu iti convine, mai ales daca te uiti la activitatea lui… troll pesedist ce esti…

    • Ai lor sunt rai, ai nostri sunt buni:)))

      Mai bine ti ai fi dorit un procuror cu o cariera fara pete sau suspiciuni de coruptie si nepotism.

      DAR performanta si competentele profesionale iti sunt straine :))))

    • Pastrand logica,
      spuse un troll pnlist

    • Iar românii normali la cap nu preferă un cumătru. Ei ar vrea dintre cei care au dat examene pe post, nu „cumetrii”, au „rezultate”, nu cumetrii, sunt cinstiți și onești, nu cumetri!

  5. @ Vladimir Putin e un gunoi. da, Putin e un gunoi, suntem de acord. Presupun ca esti de la USR, ca nu iti convine o sluga a PNL, dar nu ai mentionat ca nu ti-ar place e o sluga a PSD.

  6. Pentru shafu di post omul ala e un nimeni – fac uie, fac neito… toti sunt niste pro shti

  7. Trei lucruri .
    1. Omul e un profesionist curat
    2. Informati-va inainte de a arunca cu pietre sau a deveni un „paparist ” banal
    3. Uitati cine l-a promovat 🙂

  8. si sotul bicai tot cu probleme penale ? ce coincidenta si al georgianei hosu la fel. sefele antimafia! ha ha ha ha ha!

    cine a facut numirile la diicot ? ale celor care au musamalizat ce a stabilit cupola ? chiar Sinistrul slugarel!

  9. Procurori cu Coloana pt. binele Omenirii. 🙂

  10. Uite Articolul 16 din Regulamentul 2017/1939 al Consiliului European de Instituire a Parchetuluui european(EPPO):

    „Numirea și eliberarea din funcție a Procurorilor europeni
    (1) Fiecare stat membru desemnează trei candidați pentru funcția de procuror european din rândul candidaților:
    (a) care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statului membru relevant;
    (b) care oferă toate garanțiile de independență; și
    (c) care dețin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele lor membre respective și care dispun de experiența practică relevantă în ceea ce privește sistemele juridice naționale, investigațiile financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

    (2) După primirea Avizului motivat din partea Juriului de selecție menționat la articolul 14 alineatul (3), Consiliul selectează și numește unul dintre candidații pentru postul de procuror european din statul membru în cauză. În cazul în care juriul de selecție constată că un candidat nu îndeplinește condițiile necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor procurorului european, avizul acestuia este obligatoriu pentru Consiliu.

    (3) Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, selectează și numește procurorii europeni pentru un mandat de șase ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul poate decide să extindă mandatul cu maximum trei ani la sfârșitul perioadei de șase ani.

    (4) La fiecare trei ani are loc o reînnoire parțială a unei treimi dintre procurorii europeni. Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, adoptă normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru primul mandat și pe durata lui.

    (5) Curtea de Justiție, la cererea Parlamentului European, a Consiliului sau a Comisiei, îl poate elibera din funcție pe un procuror european în cazul în care constată că acesta nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale sau este găsit vinovat de săvârșirea unei abateri grave.

    (6) În cazul în care procurorul european demisionează, este eliberat din funcție sau părăsește funcția din orice alt motiv, funcția se ocupă fără întârziere, în conformitate cu procedura stabilită la alineatele (1) și (2). În cazul în care procurorul european respectiv îndeplinește și funcția de procuror-șef european adjunct, va fi eliberat automat și din această poziție.

    (7) În momentul desemnării fiecărui procuror european, colegiul desemnează unul dintre procurorii europeni delegați ai aceluiași stat membru pentru a-l înlocui pe procurorul european în cazul în care acesta nu este capabil să își exercite atribuțiile sau a părăsit funcția în conformitate cu alineatele (5) și (6).

    În cazul în care colegiul constată nevoia unei înlocuiri, persoana desemnată acționează în calitate de procuror european interimar în așteptarea schimbării sau a revenirii procurorului european, pentru o perioadă care nu depășește trei luni. Colegiul poate, la cerere, să prelungească această perioadă, dacă este necesar. Mecanismele și modalitățile înlocuirii temporare se stabilesc și se reglementează prin regulamentul intern de procedură al EPPO.”

    https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2017/1939/oj?locale=ro

    • A-propos de JURIUL de selectie mentionat la Art. 14, al. (3) din Regulamentului 2017/1939 de Instituire a EPPO:
      3) Selecția se bazează pe un apel deschis pentru candidaturi, care se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după care un JURIU de selecție întocmește o listă scurtă de candidați calificați, care va fi transmisă Parlamentului European și Consiliului. JURIUL de Selecție cuprinde 12 persoane din rândul foștilor membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, din rândul foștilor membri naționali ai Eurojust, al membrilor instanțelor naționale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriștilor ale căror competențe sunt recunoscute. Una dintre persoanele selectate este propusă de Parlamentul European. Consiliul stabilește Regulamentul de funcționare al juriului de selecție și adoptă o Decizie de numire a membrilor acestuia pe baza unei propuneri din partea Comisiei.”
      https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2017/1939/oj?locale=ro

      Nu stiu cata lume pricepe…ca PROCEDURILE troneaza, NU numele propus de vreun partid, ca in Romania…

  11. Uite Comunicatul de la Ministerul de Justitie din Iulie 2019 prin care anunta selectia celor 3 candidati propusi de Romania:
    Marti 23 Iulie 2019: „Cei 3 candidați pentru funcția de Procuror european au fost desemnați de Comisia de selecție.
    Ultima etapă pentru desemnarea celor 3 candidați la funcția de procuror european s-a încheiat, marți, 23 iulie 2019, după susținerea interviului de către ultimul candidat înscris în concurs, la sediul Ministerului Justiției.
    Procedura de desfășurare a selecției a fost organizată în mod transparent, iar orice procuror sau judecător care a respectat condițiile legale a avut posibilitatea să se înscrie la concurs.
    Interviurile au fost organizate conform programării comunicate candidaților și au fost transmise în direct pe site-ul Ministerului Justiției, potrivit prevederilor OUG 8/2019.
    În urma susținerii interviului, Comisia a deliberat și a selectat 3 candidați, care vor fi incluși, în ordine alfabetică, în lista pe care Ministerul Justiției o va înainta Comisiei de selecție prevăzută la art. 14 alin. 3 din Regulamentul (UE) 2017/ 1939, în vederea numirii de către Consiliul Uniunii Europene.
    Cei trei candidați selectați sunt:
    BORCOMAN Cătălin-Laurențiu
    DUMITRESCU Constantin-Claudiu
    HORODNICEANU Daniel-Constantin.”
    http://www.just.ro/cei-trei-candidati-pentru-functia-de-procuror-european-au-fost-desemnati-de-comisia-de-selectie/

  12. Consider ca importante sunt rezultatele activitatii acestui procuror . In plus , cumetria, sudeaza relatia , care ar putea functiona mult mai bine , pe incredere. Succes D.nei Kovesi si D.lui Borcoman.