G4Media.ro

UPDATE Candidații admiși și respinși la interviurile pentru posturile de judecător la…

UPDATE Candidații admiși și respinși la interviurile pentru posturile de judecător la Înalta Curte/ Printre candidați, un fost consilier al Alinei Bica și o judecătoare care a achitat o inculpată prinsă în flagrant de luare de mită

UPDATE ora 19:41 Gheorghe Valentin Chitidean (44,95), Adriana Ispas (42,64), Adina Claudia Cioflan (41,00) și Valerica Voica (35,00) au fost declarați admiși la proba interviului pentru posturile de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii Mihail Udroiu (34,93) și Gabriela Ana Țarcă (33,60) au fost respinși.

UPDATE ora 15:30:

Pe lista candidaţilor controversaţi se numără si judecătoarea Carmen Mihaela Voinescu de la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a aprobat reîncadrarea în magistratură a fostului procuror Marius Nicu Vasile, cumnatul judecătoarei CSM Simona Marcu. Acesta a demisionat din magistratură ca să scape de un dosar disciplinar, apoi a cerut să revină. Secţia pentru procurori a CSM s-a opus şi procurorul Nicu Vasile a făcut contestaţie la CAB, unde i-a dat dreptate judecătoarea Carmen Mihaela Voinescu.

Un alt nume controversat este judecătoarea Gabriela Ana Ţarcă de la Curtea de Apel Oradea. Aceasta a făcut parte, alături de judecătorii Levente Farkas Antik şi Mihai Udroiu, din completul care a anulat din motive procedurale condamnarea de 8 ani de închisoare pentru o presupusă mită de 4 milioane de euro în cazul fostului președinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss.

ARTICOLUL INIŢIAL: 

CSM începe azi intervievarea candidaților înscriși în concurs pentru cele 12 posturi de judecător la Înalta Curte: 4 posturi la Secțiile civile, 4 la Secția Penală și 4 la Secția de Contencios Adiministrativ și Fiscal.

În cursă sunt înscriși 26 de candidați, printre care și magistrați controversați precum Mihai Udroiu, Adina Cioflan, Vasile Bîcu sau Mariana Hortolomei

Mihai Udroiu este judecător la Curtea de Apel Oradea. A fost consilier al șefei DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de detenție pentru favorizarea infractorului și fugită în Italia.

Udroiu însuşi a fost vizat de o acuzație de trafic de influenţă, potrivit unui document intern al DNA publicat de jurnalistul Robert Turceasu pe blogul lui, în decembrie 2014. Potrivit acestui document, Udroiu ar fi acceptat promisiunea primirii unei excursii în Dubai de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cunoscut drept cel mai mare „băiat deştept” din Energie.

Buzăianu voia de la DIICOT un document legat de dosarul Hidroelectrica pentru a-l folosi în procesul în care contestase decizia companiei de stat de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie. Până la urmă, DNA a clasat acuzația adusă judecătorului Udroiu.

Judecătorul Mihai Udroiu este cel care a înclinat balanța în complet de divergență și a anulat condamnarea de 8 ani de închisoare pentru o presupusă mită de 4 milioane de euro în cazul fostului președinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss. Condamnarea a fost anulată din motive procedurale. Potrivit unor surse judiciare, acum, dosarul lui Kiss, aflat la CA Oradea, este în pragul prescrierii din cauza tergiversării.

Și Adina Cioflan este judecătoare la Curtea de Apel Oradea. Alături de alte judecătoare, printre care Laura Soane (promovată deja la Înalta Curte), judecătoarea Cioflan a făcut obiectul unui dosar al DNA Oradea, însă cazul a fost clasat. Judecătoarele a făcut plângere la Secția specială împotriva procurorilor, după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care aceștia vorbeau să le facă judecătoarelor dosare penale ca să le liniștească și să bage frica în ele.

Judecătoarea Cioflan a reușit performanța să achite o contabilă prinsă în flagrant de luare de mită într-un dosar al DNA Oradea. Judecătoarea Cioflan a achitat și 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarea Cioflan a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.

Laura Soane, colega judecătoarei Cioflan, a fost promovată anul trecut la ÎCCJ de Secția pentru judecători a CSM,  deși soțul ei este condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți.

Judecătoarea Soane a făcut parte din completul care a decis, în recurs în casație, eliberarea avocatului Robert Roșu. Surse judiciare au atras atenția G4media.ro încă din aprilie anul trecut că noii judecători promovați la ÎCCJ vor face parte din completul care va judeca recursul în casație în cazul Ferma Băneasa privindu-l și pe avocatul Robert Roșu.

Deși decizia privind eliberarea avocatului a fost luată pe 23 noiembrie 2021, iar portivit legii 130/2021, magistrații trebuie să redacteze motivarea odată cu pronunțarea, motivarea în cazul Roșu nu este gata nici acum, potrivit biroului de presă al ÎCCJ.

Un alt candidat pentru ÎCCJ este Vasile Bîcu de la Curtea de Apel București. Este judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei, pe actualul premier Nicolae Ciucă, chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. A fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. A fost coleg cu senatorul corupt, Cătălin Voicu, la Universitatea Bioterra.

Mariana Hortolomei de la CAB este soția judecătorului, tot de la CAB, Victor Hortolomei. În vara lui 2018, judecătorul Victor Hortolomei a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru.

Context. Judecătorii MIhai Udroiu, Vasile Bîcu și Mariana Hortolomei au fost picați la interviu la concursul organizat anul trecut.

În vară, CSM a modificat însă regulamentul de notare la interviu. Prin noul regulament s-a micşorat marja de apreciere a membrilor CSM astfel încât ei nu mai pot acorda, unul – 10 puncte şi altul – 1 punct. Acum toţi pot acorda între minim 1 și maxim 2,5 puncte, a arătat Europa liberă. Imediat după modificarea regulamentului, Secţia de judecătoi a CSM a anunţat organizarea unui alt concurs pentru ocuparea a 12 posturi de judecător la Înalta Curte.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea judecătoarei Lia Savonea, alături de care, mai nou, votează şi actualul preşedinte al CSM, Bogdan Mateescu, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi. Doar judecătorii Mihai Bălan şi Andrea Chiş li se împotrivesc.

Sursa  Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Restaurația justiției pesedisto-dragniste se desăvârșește sub înaltul patronaj al șefului statului și al lingăului impotent de Predoiu.

 2. Ce a fost si ce a ajuns Inalta Curte de Casatie si Justitie. La sectia civila de multa vreme nu se mai caseaza niciun dosar cu rejudecare. Motivari in doi peri, analizeaza superficial cererile de recurs. Ma asteptam ca la cel mai inalt grad de jurisdictie din Romania lucrurile sa fie neutre si legale. Totusi un magistrat are 25.000 lei, va urma pensia si privilegiile pana la adanci batraneti. Nu mai spun ca presedintele sectiei a II-a este un mason, Buda pe numele sau.

 3. Ai perfectă dreptate,Vasile !

 4. Unul nu e curat din magistrații români!

 5. Deja când aud de Justiție mă gândesc la Injustiție, iar toate știrile despre ce fac le înțeleg în această cheie

 6. Bă destept ce sunteți,de ce criticăm judecătorii când ar trebui criticați politicienii care fac legea iar ăștia vă judecă după ele.

  • Iar judecatorii le interpreteaza dupa interese.Chiar nu mai sunt judecatori nepatati.Cu asemenea judecatori nu e de mirare ca traim intr-un stat „esuat”

 7. FURIE ȘI SCÎRBĂ. Asta am simțit la aflarea realizărilor celor care vor să conducă Justiția Română!
  Justiția actuală nu merită nici salariile, nici pensiile și nici privilegiile acordate.
  Infractorii rămân cu ceea ce fură iar pedepsele primite arareori sunt doar simbolice.
  Politicienii și înavuțiții sfidează orice lege fără teamă de justiție.
  Oamenii buni și integri părăsesc România, pentru că nu au loc de impostori, infractori și de ticăloși.
  Majoritatea părinților gândesc la un viitor pentru copiii lor, în afara României.
  Cei care au comentat mai sus, au exprimat mai bine ca mine, nemulțumirile față de justiția română.
  Trebuie să facem ceva ca să oprim acest dezastru.

 8. daca si asta se mai numeste ancheta 🙂

 9. Mai rău ca pe Bermude.

 10. Și la ăștia, Predoiu le-a mărit salariile și Pensiile Speciale. Noi sa fim sănătoși sa plătim pentru ei.

 11. PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, și PSD-IM , vă fu……em și vă furăm de vă nenorocim.
  Corupem și Hoțim pentru că a trăi în alt fel nu știm și nici nu vrem.
  Suntem eterni, nimic nu pățim, Justiția o jumulim.
  FELICITĂRI USR .
  FELICITĂRI BĂSESCU,DA E ADEVĂRAT SUNTEM PREA PROȘTI SĂ TRĂIM BINE .

 12. Iar judecatorii le interpreteaza dupa interese.Chiar nu mai sunt judecatori nepatati.Cu asemenea judecatori nu e de mirare ca traim intr-un stat „esuat”