G4Media.ro

Culisele luptelor pentru ca Inspecția Judiciară să rămână o ”coadă de topor”…

Culisele luptelor pentru ca Inspecția Judiciară să rămână o ”coadă de topor” în mâna Puterii împotriva magistraților/ Se pregătește prelungirea mandatelor lui Netejoru și Stan

Majoritatea pro-PSD din plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se pregătește să prelungească, săptămâna viitoare, mandatele actualilor șefi ai Inspecției judiciare, judecătorul Lucian Netejoru și procurorul Gheorghe Stan zis ”Giani”, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CSM. Mandatele lui Netejoru și Stan încetează pe 1 septembrie așa că majoritatea din plenul CSM vrea să îi mențină pe cei doi la conducere ca interimari până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ, au explicat sursele G4media.ro.

Majoritatea din plenul CSM este formată din gruparea Savonea. Lia Savonea este o judecătoare din cadrul CSM, soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție -, ministrul Justiției Tudorel Toader și membrii din partea așa zisei societăți civile precum Victor Alistar.

”Inspecția Judiciară (IJ) se ocupă de hărțuirea magistraților incomozi în loc de sancționarea uscăturilor din sistem” – este concluzia amară la care a ajuns unul dintre magistrații cu care a stat de vorbă G4media.ro în legătură cu actualul management al IJ. ”Inspecția a devenit o coadă de topor a Puterii PSD-ALDE împotriva judecătorilor și procurorilor care îi deranjează”, a completat el.

”Faptul că este un instrument de hărțuire în primul rând este indicat și de procentul lor de achitări de aproape 50 % !? Adică, IJ face acțiuni disciplinare împotriva magistraților fără rezultat în mai bine de jumătate dintre cazuri. Singurul rezultat este că hărțuiesc magistrații. Ăsta este și scopul!”, au explicat judecătorii și procurorii cu care a stat de vorbă G4media.ro.

Pe lângă susținerile de acest fel ale magistraților, faptele vorbesc de la sine. Imediat ce un magistrat deschide gura sau acționează împotriva intereselor Puterii PSD-ALDE este luat în vizor de Inspecția Judiciară. Cel mai recent caz este cel al procurorilor militari Ionel Corbu și Bogdan Pîrlog. Ei au deschis dosarul violențelor jandarmilor și apoi IJ s-a autosesizat împotriva lor. Nu înainte însă ca ministrul Justiției Tudorel Toader să dea semnalul în acest sens. Vezi aici.

Înainte au fost nenumărate alte cazuri. Alexandra Lăncrănjan, procuroarea care îl anchetează pe liderul PSD, Liviu Dragnea, Marius Bulancea și Paul Dumitriu, procurorii din dosarul OUG 13, însăși fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan care l-a condamnat pe mogulul Dan Voiculescu – sunt doar cazurile cele mai notorii.

Însuși liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Inspecției judiciare să verifice conducerea Parchetului general pe motiv de protocoale cu SRI.

Cum s-a ajuns în situația ca CSM să prelungească mandatele lui Netejoru și Stan la șefia IJ ca interimari. CSM nu a putut organiza concurs pentru ocuparea posturilor de inspector șef și inspector șef adjunct ai IJ, cu 3 luni înainte de expirarea mandatelor celor doi pe 1 septembrie 2018, întrucât regulamentul de organizare a concursului a fost suspendat ca urmare a acțiunii în instanță a unei inspectoare de la IJ, Bogdana Orășeanu, au explicat sursele G4Media.ro.

Aceasta a atacat la Curtea de Apel București regulamentul de concurs din 2012 pe motiv că din comisia de examinare fac parte și procurori și judecători. Inspectoarea Orășeanu a argumentat că ar vrea să se înscrie la concurs pentru postul de șef al IJ, dar ar vrea să fie selectată pe baza unor proceduri ”legale”, potrivit legii 317 a CSM, nu în baza unui regulament ”care ar adăuga la lege”.

Potrivit legii, CSM face selecția șefilor IJ, or potrivit regulamentului atacat, din comisia de concurs fac parte și reprezentanți ai Institutului Național al Magistraturii, Parchetului General și Înaltei Curți, ceea ce ar fi nelegal, a susținut inspectoarea Orășeanu. Inițial, o judecătoare de la CAB, Mihaela Răcnea, nu i-a dat câștig de cauză, însă până la urmă, judecătorul Victor Hortolomei de la CAB a suspendat regulamentul de concurs, așa că acesta nu poate avea loc până la o decizie definitivă de anulare a lui.

Interesant e că judecătorul Hortolomei de la Secția Contencios a CAB este cel care a anulat și hotărârea CSM prin care Consiliul a încetat detașarea procuroarei Oana Schmidt Hăineală ca secretar de stat în Ministerul Justiției și a obligat CSM la plata unor daune morale, acest ultim capăt de cerere find total neobișnuit, au explicat sursele G4media.ro.

În realitate, prin toate aceste lupte de culise se încearcă tergiversarea procedurii de selecție a șefilor IJ și menținerea lor la conducere, prin interimat, până când ar urma să intre în vigoare și cea de treia lege a Justiției, cea privind CSM. Potrivit legii modificate, din comisia de concurs sunt eliminați reprezentanții PG și ICCJ și rămân doar judecători membri CSM care au activat cel puțin o zi la o curte de apel, precum judecătoarele CSM Lia Savonea, Simona Marcu și Nicoleta Țânț.

Modificările legii 317/2004 privind CSM au fost atacate de șeful statului la CCR la sfârșitul lunii iulie. Este ultima cale de atac a președintelui. Dacă legea trece de CCR, președintele este obligat să o promulge în 10 zile.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. După căderea grupării infracționale fmmpsdalde inclusiv cei de la inspecția judiciara trebuie arestați în frunte cu fmmtudorel. Dacă nu se întâmplă așa într-un an țara va fi imposibil de remediat.

 2. Membrii CSM ar trebui sa-si respecte profesia. Ar trebui să înțeleagă imensa responsabilitate ce le revine!!!!!!
  Nu ar trebui să răspundă la comanda politică!!!!
  E o rusine pentru un magistrat, ajuns intr-o asemenea funcție inalta sa se subordoneze unui condamnat penal!!!!
  Sper ca toti magistrații CSM să fie conștienți de responsabilitatea ce le revine, să lupte împreună pentru independența justiției și să respecte legile țării și poporul român!!!!!
  Magistrații din CSM nu trebuie niciodată să mai acționeze în slujba politicienilor, indiferent de alianțe și relații personale!!!!!!
  Din CSM ar trebui să facă parte cei mai pregătiți magistrați, independenti , care să Nu își trădeze profesia, legile și țara!!!!

  • Foarte multi dintre procurorii si judecatorii mai vechi sint „fosti” sau rude de „fosti”, aderenta lor la psd e, prin urmare, naturala. Pe lînga faptul ca psd e partidul Moscovei e si un partid profund conservator, al restauratiei pcr-iste. Disparitia lui e o necesitate pentru Romania.

 3. Țară de căcat, conducere de căcat…

 4. Ce seamana Netejoru asta cu Bogdan Hosu, sindicalistul !

 5. Binomul vrea sa recâștige IJ, nu au nicio șansă!

  • Stăpânii lui ii spun să zică una iar trolul pudila, limitat cum e, spune alta. Dim nou subliniază, fără să-și dea seama, că binomul mafiot PSD-ALDE vrea să dețină controlul asupra Inspecției Judiciare. Oare cât îl mai țin pe acest trol aici? Numai prostii face.

 6. Pe bune, g4 ? :0)) Au comentat 6 useri ieri, duminica 26 august o ancheta pe care voi ati publicat-o azi, luni, 27 august ?

  PS. Tare…foarte tare ! 😉 🙂 🙂