G4Media.ro

UPDATE A murit Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din…

UPDATE A murit Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România/ Alexandru Muraru: A fost ultimul președinte al comunității evreiești supraviețuitor al Holocaustului

 • A murit Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, transmite duminică, agenția de presă din Israel animanews.org. Informația a fost confirmată pentru G4Media de Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța. Înmormântarea lui Aurel Vainer va avea loc marți, la ora 14:00, în cimitirul Filantropia.

UPDATE Ora 15:24 Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ”Wilhelm Filderman”: ”S-a stins din viața dr. Aurel Vainer, Președinte de Onoare al Federației Comunităților Evreiești din România. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” își exprimă regretul la aflarea veștii trecerii în neființă a dr. Aurel Vainer, Președinte al Federației Comunităților Evreiești timp 15 ani (2005-2020). Născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, județul Botoșani, Aurel Vainer a trecut, împreună cu familia, prin persecuțiile antisemite din timpul Holocaustului. După război, a absolvit Academia de Studii Economice, în 1953, iar în 1966 a obținut titlul de Doctor în Economie. Începând cu anul 1962 și până după revoluția din 1989, Aurel Vainer a avut activitate de cercetare în economia comerțului, participând la numeroase sesiuni științifice, în țară şi străinătate, și publicând numeroase articole, studii și cărți pe teme economice. Între 2004-2016, a fost deputat în Parlamentul României, ca reprezentant al evreilor din România. Din 2005, a preluat conducerea Federației Comunităților Evreiești din România, făcând eforturi susținute pentru reorganizarea activității comunitare, interconectarea Federație cu instituții reprezentative naționale și internaționale, participarea la marile dezbateri ale societății românești, promovarea memoriei comunităților evreiești și a victimelor Holocaustului, protejarea și recondiționarea patrimoniului evreiesc etc. Din 2020, Aurel Vainer a devenit președinte de onoare al FCER. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” își manifestă recunoștința pentru susținerea și implicarea dr. Aurel Vainer atât în activitatea științifică a Centrului, cât și în organizarea și sprijinirea conferințelor, dezbaterilor și a evenimentelor culturale, precum Școala de Vara, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România. Să îi fie amintirea binecuvântată!”.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane
UPDATE Ora 15:21

Reprezentantul Comunității Evreiești în Parlamentul României, deputatul Silviu Vexler: ”S-a stins în această dimineață domnul Dr. Aurel Vainer. Pentru mine… a fost tată, șef, bunic, coleg, învățător, prieten. Dar și mult mai mult decât atât. A fost un om care a refuzat să urască, chiar și atunci când avea motiv. Un etern optimist, a crezut în permanență în oameni, în toți oamenii dar, mai ales, în umanitate și în acordarea șanselor. Din nou și din nou. A vrut și a reușit să facă bine, a ajutat de fiecare dată când a avut posibilitatea. Unul dintre acești oameni sunt eu. M-a încurajat mereu să pășesc înainte. Aurel Vainer a iubit România și a iubit Statul Israel. A fost convins de viitorul Comunităților Evreiești din România și a luptat cu toate puterile pentru a-i apăra pe evreii din țara noastră. A refuzat să cedeze în fața fricii sau a presiunilor. Obișnuia să spună ori de câte ori avea ocazia că “Sunt un om ca toți oamenii. Acest lucru nu l-am uitat niciodată!”. Timpul a dovedit că nu a fost un om ca toți oamenii. Mi-aș dori ca, într-o zi, acest lucru să devină adevărat. “Ca să vedeți omul din mine, susțin în fața dumneavoastră că am îmbrățișat tot ceea ce este bine pentru România, pentru poporul român, pentru lumea întreagă. Am trecut prin multe în viață, dar n-am fost un pasiv. Mai mult decât atât, pe unde merg, învăț. Sunt un mare susținător al păcii. Ceea ce îmi revendic, cu o anumită stare de mulțumire sufletească, în mod deosebit, a fost implementarea conceptului de “cunoaștere reciprocă spre recunoaștere reciprocă”. Am militat pentru deschiderea largă a porților și a ferestrelor noastre către lumea înconjurătoare”.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi costum

UPDATE Ora 14:07 

Federația Comunităților Evreiești din România: ”S-a stins din viață Dr. AUREL VAINER, președinte de onoare al F.C.E.R. Născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, jud. Botoșani, AUREL VAINER, devenit mai târziu doctor în economie, a fost, în primul rând, un om în adevăratul înțeles al cuvântului.

Ein Mensch, cum îi plăcea să spună despre cei puțini, aleși la suflet, ca și el, care meritau acest calificativ. Venea dintr-o familie evreiască pe care o pomenea adesea și de la care a moștenit dragostea pentru muncă, iubirea față de aproape, respectul față de demnitatea proprie și a celor din jur, pe care s-a străduit mereu să nu îi umilească, să nu îi strivească sub autoritatea sa. Când era sfătuit să țină seama de vârsta lui, anii adunându-se implacabil, îți răspundea întotdeauna: „Cât vrea Dumnezeu, vreau și eu”.

A avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești. A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării.

S-a dăruit întru totul punerii în lumină a contribuției evreilor la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a dispus organizarea de evenimente culturale și editarea de cărți demonstrând participarea evreilor la războaiele duse de România pentru întregirea țării și a neamului.

A fost și un apreciat politician, membru al Camerei Deputaților din partea comunității evreiești. Și aici s-a remarcat și s-a impus datorită calităților sale umane, inteligenței, culturii, echilibrului și dorinței de a promova înțelegerea și conlucrarea, niciodată confruntarea.

Fără Aurel Vainer, lumea a devenit mai săracă, iar cei care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu el, au avut un privilegiu. Din păcate, Dumnezeu l-a chemat la El pe Aurel Vainer, iar noi, cei rămași, vom putea doar să ne întrebăm, din când în când, atunci când dăm de greu, ce ar fi făcut Aurel Vainer în respectiva situație.

Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021, ora 14:00 la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București. Odihnească-se în pace! Să îi fie amintirea binecuvântată!”, a transmis Federația Comunitățile Evreiești din România.

UPDATE Ora 13:28 

Maximillian Marco Katz, director al organizației Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului: ”A decedat Aurel Vainer, fost Presedinte FCER…. se spune ca despre morti trebuie vorbit numai de bine…. asa ca nu am nimic de spus…. sunt sigur ca Dumnezeu ii va asigura odihna pe care o merita conform faptelor sale pe acest Pamant”.

UPDATE Ora 13:03 

David Saranga, ambasadorul Israelului în România: ”Am aflat cu mare tristețe vestea decesului Dr. Aurel Vainer, fost Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Deputat în Parlamentul României. Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români și de a pune în lumină istoria și contribuția acesteia la dezvoltarea țării. De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de exceptie. Vom prețui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunității evreiești, relația lui strânsă cu Israelul și contribuțiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”.

sursa foto: Facebook/ David Saranga

UPDATE Ora 12:59

Alexandru Muraru, consilier al premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism: ”E o pierdere importantă pentru spațiul public românesc pentru că domnul Vainer a fost o personalitate nu doar a comunității evreiești, dar a spațiului public românesc. A fost ultimul președinte al comunității evreiești supraviețuitor al Holocaustului. Are și meritul de a fi unul dintre cei care au cotribuit esențial la introducerea pe agenda publică românească a memoriei Holocaustului și, de asemenea, atât timp cât a fost și reprezentantul comunității culturii mozaică în Parlament, a avut numeroase inițiative legislative care au contribuit și sunt astăzi parte din legislația românească care protejează memoria victimelor Holocaustului și care condamnă discriminarea pe motive etnice sau religioase și folosirea simbolurilor fasciste sau naziste în astfel de acțiuni. De asemenea, domnia sa s-a născut la Ștefănești, în Botoșani, deci unul dintre locurile cu comunități de evrei așkenazi și, din păcate, cu domnia sa dispare o lume care făcea trecerea între perioada dificilă a anilor 30-40 pentru comunitatea evreiască și traversase perioada comunistă și depunea eforturi ca memoria victimelor Holocaustului să fie protejată”, a declarat Alexandru Muraru pentru G4Media.

UPDATE Ora 12:51

Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești de la Constanța: ”Un Om pe care l-am apreciat enorm și care știu că m-a apreciat sincer. A insistat mult să preiau onoarea de a fi președinteele Comunității Constanța. Și sper că nu l-am dezamăgit. Singurul regret – că nu a văzut Sinagoga Mare renovată. Un om de o inteligență ieșită din comun și o personalitate analitică, echilibrată. De multe ori m-a temperat. Un înțelept. Dumnezeu să-l odihnească, fiindcă merită. Iar noi să-i celebrăm o viață împlinită și să mulțumim că am avut onoarea să-l cunoaștem și să-i fim în preajmă. Zihrono Livraha”.

UPDATE Ora 12:50 

Aurel Vainer era președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) din noiembrie 2020, după ce în precedenții 15 ani fusese președinte al FCER și în perioada 2004 – 2016 deputat FCER, predecesor al actualului deputat și președinte FCER, Silviu Vexler. De profesie economist, Aurel Vainer a fost după 1990 vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României. În vara lui 2021 el a fost criticat de mai multe personalități ale vieții publice din România pentru participarea la o sesiune a Academiei Române în care a fost marcat centenarul descoperirii insulinei, atribuită de academicieni profesorului de fiziologie Nicolae Paulescu, unul dintre cei mai virulenți antisemiți în primele trei decenii ale secolului XX.

Vainer s-a născut in 1932 la Ștefănești, un shtetl evreiesc de pe malul Prutului care desparte astăzi Romania de Republica Moldova. Una dintre amintirile sale timpurii era despre un comando al Mișcării Legionare, care era atunci la guvernare, spunându-i tatălui său că toate proprietățile lui urmau să fie confiscate pentru că era evreu, este citat el de site-ul Balkan Insight.

La scurt timp după ocuparea României de către Armata Roșie, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Vainer s-a alăturat unei mișcări sioniste de tineret de stânga, Dror Habonim, cu care s-a mutat într-un kibbutz din apropierea portului Constanţa de la Marea Neagră, în pregătirea emigrării în Israel. “Am dus o viață colectivă. Lucram în port, unde încărcam și descărcam nave”, își amintește el.

Dar, când a sosit nava care urma să-i ducă în Palestina, membrii Comitetului Democrat Evreu, aliniat comuniștilor, s-au urcat în schimb. Vainer și tovarășii săi au fost lăsați la țărm. Autoritățile comuniste au interzis în curând emigrarea, iar Vainer nu și-a îndeplinit niciodată visul din tinerețe de a se stabili în Israel.
“Mi-am acceptat destinul”, spune Vainer, care și-a dedicat viața “misiunilor” care i-au fost date ca evreu din diaspora, mai scrie Balkan Insight.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Cum zic evreii: Binecuvântată fie amintirea lui. Zihrono li-vraha.

 2. Nu ,nu e singurul supravietuitor al holocaustului ,mai stiu citiva care vin de3-4 ori pe an in Romania „holocaustului „lui muraru . Oricum el e intr-o lume mai buna . Fie-i tarina usoara !

  • Ce-ar fi să citiți cu atenție articolul înainte să comentați: „A fost ultimul președinte al comunității evreiești supraviețuitor al Holocaustului.”

 3. Chiar voiam sa stim ce a zis Muraru. Macar daca am face deosebire intre cei doi Murari…

 4. A dispărut un OM , dar rămân în urmă renovarile de Sinagogi si toate acțiunile sale care au făcut ca mica comunitate evreiască din România sa aibă nu numai cu ce se mândri, dar totodată confirmă încă odată dacă mai era nevoie contribuția ei incontestabilă la conservarea patrimoniul cultural românesc și la menținerea vie a flacarii iudaismului pe aceste meleaguri.
  Dumnezeu sa- l aibă în pază. Z.L.
  PRESEDINTE COMUNITATEA EVREILOR GALATI.

 5. S-a terminat de 76 ani și 6 luni.
  Rezistenți oameni, față de cei din zilele noastre.

 6. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

 7. Sa i fie amintirea binecuvantata!A fost un OM intre oameni.Am avut privilegiul sa l ascult si sa-i vorbesc cu ocazia numeroaselor intalniri organizate de FCER.DRUM LIN.SPRE STELE!

 8. !Ion

  dumneata chiar nu ai nimic sfant in sine? ceva acolo…oleaca de omenie…de respect…

  aceeasi atitudine dispretuitoare fata de moartea unui om ai aratat-o pe forumul care anunta decesul lui Doru Dinu Glavan…

  cand citesc din astea prima intrebarea pe care mi-o pun este * ce parinti au avut astia de arata in halul asta?*!

 9. Zihrono livraha! Era un om deosebit . Am avut si onoarea si plaerea sa-l cunosc si sa stau de vorba cu Dsa.
  Dumnezeu sa-l odihneasca!