G4Media.ro

Unul dintre cele mai vechi violoncele din lume, în concert la Ateneul…

Sursa Foto: Daniel Bradea

Unul dintre cele mai vechi violoncele din lume, în concert la Ateneul Român / A fost construit la Milano în 1663

Violoncelistul Cristian Florea va cânta, în 10 aprilie, la Ateneul Român, pe un violoncel Giovanni Battista Grancino construit la Milano în 1663. Alături de artist va fi şi pianistul Viniciu Moroianu. Programul recitalului cuprinde lucrări de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Robert Schumann şi Serghei Rahmaninov, anunţă Filarmonica „George Enescu”, transmite News.ro.

Violoncelistul Cristian Florea este laureat al concursurilor din Belgrad, Colmar (1978), Geneva (1979), München (1982) ş. a. A evoluat pe scene din România, Elveţia, Germania şi s-a bucurat de colaborări cu dirijori celebri, precum Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondraşin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager ş. a. A cântat multă muzică de cameră în diferite formaţii: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur şi Orchestra de Cameră omonimă din Elveţia, Ansamblul 13 din Baden Baden, a ocupat funcţia de prim-violoncelist în Orchestra Tonhalle din Zürich.

Activitatea artistică a îmbinat-o întotdeauna cu cea pedagogică, fiind profesor de violoncel în Germania, la Şcoala Superioară de Muzică din Freiburg (1985) şi Trossingen (1985-1990) şi profesor de muzică de cameră şi orchestră în Spania, la Conservatorul Diputació de Tarragon. Susţine numeroase cursuri de măiestrie şi este invitat în juriul unor prestigioase concursuri internaţionale din România (Jeunesses Musicales), Germania (Kurt Masur), Spania (Primer Contractem), Armenia (Aram Haciaturian).

În 1986, a fondat Kammerorchester „Cristian Florea” la Freiburg, în calitate de dirijor. După 1989 a devenit director general şi dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat de infrastructura centrelor muzicale „Hermania” şi Sala „Thalia”. În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene, cu colaborări cu artişti de prestigiu: José Carreras, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Plácido Domingo, Ainoah Arteta. Până în 2020 a fost solist al Filarmonicii din Sibiu, iar în prezent este prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus în concertele din cadrul ediţiilor 2011 şi 2015 ale Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Pianistul Viniciu Moroianu este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali (1981) pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. Activitatea sa artistică include peste 1000 de apariţii scenice. A participat la festivalurile internaţionale „George Enescu”, „Dinu Lipatti”, precum şi în Slovacia, Austria, Costa Rica, Republica Moldova, Franţa. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Germania, Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveţia, Suedia. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară, precum şi cu orchestre din Marea Britanie, Elveţia, Austria, Bulgaria şi Republica Moldova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...