G4Media.ro

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: România ar trebui să facă între…

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: România ar trebui să facă între 5 și 10 mii de secvențieri ale coronavirusului într-o lună / Costurile pentru analiza unei probe, sub o mie de lei

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava precizează, într-un comunicat de presă, că, potrivit recomandărilor Comisiei Europene, România ar trebui să facă între 5 și 10 mii de secvențieri ale coronavirusului într-o lună, iar costurile pentru analiza unei probe sunt sub o mie de lei.

Conform sursei citate, la momentul actual, în principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org, se află înregistrate 159 de secvente originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare. Dintre acestea, 62 de probe au fost secvențiate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 29 la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” din București, 27 la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București și 1 la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – Bucureşti, iar alte 40 de probe recoltate de la pacienți din România au fost secvențiate în laboratoare din străinătate.

Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună în România. La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se pot secvenția lunar aproximativ 500 de probe, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvențiere folosită de USV situându-se sub 1000 lei, se mai arată în comunicat.

Citește și

Comisia Europeană solicită statelor membre să facă analize pentru a depista noile tulpini ale coronavirusului pentru cel puțin 5% din testele pozitive / Vlad Voiculescu în urmă cu zece zile: În România se poate face secvențierea doar în 3 laboratoare și „costă relativ mult”

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.