G4Media.ro

Universitatea Ovidius din Constanţa vrea să înființeze program de studii islamice. De…

Universitatea Ovidius din Constanţa vrea să înființeze program de studii islamice. De asemenea, o catedră de Limba Română va fi înființată la Universitatea Trakya din Edirne -Turcia

Universitatea Ovidius din Constanţa continuă demersurile pentru înfiinţarea programului de studii „Teologie islamică pastorală”, precum şi a Catedrei de Limba română în cadrul Universității Trakya din Edirne -Turcia, au informat joi reprezentanţii instituţiei.

Instituţia a găzduit o nouă întâlnire bilaterală pentru evaluarea etapelor parcurse privind realizarea obiectivelor din cadrul parteneriatului de colaborare cu Universitatea de stat Trakya, din Edirne – Turcia.

„Discuţiile au reiterat interesul partenerilor pentru înfiinţarea unei catedre de Limbă şi civilizaţie română în cadrul Departamentului de Limbi balcanice, la Universitatea Trakya, şi posibilitatea organizării unor programe bilaterale de studii, cu dublă licenţiere, prin Programul Erasmus. În acest context au fost aprofundate detalii tehnice necesare înfiinţării programului internaţional de Limba şi literatura română, cu dublă licenţiere, în parteneriat cu Universitatea Trakya din Turcia”, reiese din comunicatul transmis de Universitatea Ovidius.

Întâlnirea, prezidată de rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, a avut loc, miercuri, cu ocazia vizitei la Constanţa a prorectorului Universităţii Trakya, prof. dr. Murat Turkyilmaz.

„Suntem bucuroşi că întreprindem noi paşi în vederea realizării proiectelor din parteneriatul cu Universitatea Trakya şi că putem identifica noi oportunităţi de lucru în diverse domenii de studiu şi cercetare”, a declarat rectorul UOC, citat în comunicat.

La rândul său, prorectorul Murat Turkyilmaz a afirmat că, anual, peste 25.000 de studenţi străini solicită înscrierea la Universitatea Trakya şi aproximativ 5.000 sunt admişi, unii dintre aceştia putând să opteze, în viitor şi pentru studiul Limbii şi literaturii române în cadrul unui program internaţional, ce poate să fie acreditat de ambele universităţi.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, oaspeţii au fost informaţi despre faptul că UOC, prin Facultatea de Teologie, răspunde favorabil solicitării de înfiinţare a programului de studii Teologie islamică pastorală, rectorul Dan Marcel Iliescu explicând că urmează să se iniţieze demersuri oficiale în acest sens.

Prezent la reuniune, Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, a declarat: „Mă bucur să îmi aduc aportul pentru realizarea acestui program de teologie islamică, unic, scopul nostru fiind să avem o programă analitică foarte bine pusă la punct şi să sprijinim calitatea actului educaţional”, relatează Agerpres.

Sursa Foto: Info-sud-est

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Ca sa fie echitabil, ar trebui ca turcii sa deschida un seminar teologic. Sau in Constanta se se infiinteze o catedra de limba turca, nu de islamism.

  • Las ca cine intra la „studii islamice” o sa fie trecut pe o lista scurta la SRI

  • Nu cred că s-a dorit vreo paritate. Și n-o văd ca fiind necesară neapărat.

   Muftiatul avea nevoie de o școală locală în care să își educe viitoare generații de slujitori ai cultului (nimic rău în asta atâta vreme cât nu va fi vreo pepinieră salafistă). Au obținut ce au dorit.

   România nu avea neapărată nevoie de ceva la schimb, dar a obținut catedra asta. Nicio pierdere, niciun mare câștig. Mă indoiesc că vor fi prea mulți studenți dornici de asemenea specializare.

 2. După primul laborator de „islamism aplicat cu vesta” rămân fără profesor și jumătate din studenți! 😀

 3. Cred că o catedră de limba turcă sau de civilizație și cultura islamică/ orientală ar fi mai utile ! Mai ales pentru nativii români ( care nu știu prea multe despre cultura islamica/ orientală ).

  • Eu zic că ar trebui să vezi tu cum e cu civilizația islamică/turcă într-un cartier din Köln sau Gent. Sau du-te in Pakistan, tara islamica getbeget. Daca esti alba si iesi de acolo neviolata, neabuzata, nebatuta, sa ma scuipi in gura tu si astia care o ardeti islamofili cu civilizatia plii.

  • Citește și tu mai sus ce scriu.Cât de backwards sunt oamenii ăștia.Ai dreptate ,Cristina!

 4. decat sa fie scoliti prin arabia saudita sau turcia, mai bine sa fie scoliti imamii musulmani in Romania, dupa o progama clara de invatamant, asa cum au si alte culte religioase.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.