G4Media.ro

Universitatea de Medicină din Târgu Mureș nu a primit locuri pentru un…

Sursa foto: Pexels

Universitatea de Medicină din Târgu Mureș nu a primit locuri pentru un liceu teoretic în municipiu și deschide colegiu la Târnăveni / ”Acolo există interes”

În iulie anul trecut, Consiliul Național ARACIP a aprobat înființarea Liceului UMFST “George Emil Palade” din Tg. Mureș cu două clase de învățământ liceal, de Științele naturii și de Matematică-informatică, ambele bilingv engleză.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a decis însă săptămâna trecută să nu includă în planul de școlarizare din acest an, înființarea celor două clase, anunță genția de presă Rador care citează Radio Târgu Mureș.

Decizia vine după ce atât Tribunalul cât și Curtea de Apel Târgu Mureș au suspendat, de curând, decizia inițială a ISJ.

Liceul UMFST nu va putea funcționa anul acesta la Târgu Mureș deoarece nu are Filă de plan, a precizat pentru Radio Târgu Mureș inspectorul școlar general, Sabin Pășcan.

„Liceul, deocamdată, cu toate că este în SIR nu are Filă de plan. Fila de plan este aprobată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului și acolo sunt toate clasele de început de ciclu. Este transmisă spre Inspectoratul Școlar conform Calendarului, în fiecare an până la sfârșitul lunii aprilie. În momentul în care în Fila de plan nu mai există suplimentare de clase, și nu mai am clase, nu pot să ofer Filă de plan pentru școlarizare la nici o unitate de învățământ”, spune Pășcan.

Universitatea de Medicină va avea însă un colegiu la Târnăveni unde există deschidere din partea autorității locale, a declarat rectorul UMFST, Leonard Azamfirei.

”Este o altfel de structură pe care UMFST-ul a organizat-o și anume nivelul de învățământ post-liceal care, nu este Universitatea care succedă învățământului liceal. Este învățământ de trei ani în urma căruia se formează asistente medicale generaliste și programul se va desfășura la Târnăveni. Acolo există interes pentru că exista și încă există școală post-liceală privată. Este o arie geografică a județului limitrofă Sibiului și pe noi ne interesează să acoperim și județele limitrofe și, nu în ultimul rând, acolo am găsit deschidere din partea autorităților locale pentru a face acest proiect”, a anunțat rectorul.

Colegiul UMFST va funcționa anul acesta la Centrul Cultural din Municipiul Târnăveni, anul viitor urmând să-și schimbe locația.

Practica cursanților va fi asigurată de Spitalul Municipal din Târnăveni, precizează directorul Colegiului UMFST, Andrea Năznean.

„Noi am propus 4 clase de câte 28 de elevi. În primul an, cursurile vor avea loc la Centrul Cultural din Târnăveni iar din anul II vom primi spațiu la Liceul Tehnologic din Târnăveni, tocmai pentru că vor fi 8 clase. Noi sperăm să se înscrie atâția anul ăsta… Eu așa am înțeles de la domnul primar din Târnăveni și de la cei din Consiliul Local că cereri sunt foarte multe. Mai sunt școli postliceale la Mediaș și la Blaj dar acelea sunt cu taxă. La noi sunt la buget și atunci, acest lucru ne avantajează”, a declarat directorul.

Înscrierile la Colegiul UMFST „George Emil Palade” filiala Târnăveni au loc în perioada 10 – 23 iulie 2023.

Pentru anul universitar 2023-2024 sunt scoase la concurs 112 locuri bugetate la specializarea Asistent medical generalist.

Admiterea candidaților se face prin concurs de admitere organizat pe bază de dosar, fără probe de aptitudini și de concurs.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...