G4Media.ro

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”: Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader este…

Sursa Foto: Facebook

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”: Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader este unicul candidat pentru un post de lector universitar / Cum a reușit Ionuț Toader să bifeze criteriile – cheie în mare viteză

În timp ce Tudorel Toader este rector la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, fiul său cel mare avansează rapid în cariera academică la aceeași instituție de învățământ superior. Ionuț Alexandru Toader este unicul candidat pentru un post de lector la Facultatea de Drept din UAIC, înscrierile încheindu-se pe 21 iunie.

Mai mulți apropiați ai rectorului Toader sunt implicați, într-un fel sau altul, în derularea cu succes a procedurii de avansare a juniorului. Acesta a devenit cadru didactic la UAIC, cu acte în regulă, în primul mandat de rector al lui Tudorel Toader, beneficiind de o prevedere controversată dintr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului din care făcea parte tatăl său.

Conform documentelor oficiale, Ionuț Alexandru Toader candidează pentru postul de lector în Departamentul de Drept Privat, disciplina ”Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele”. Primul criteriu (pondere 60%) este dosarul de înscriere în care trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții, cele mai importante fiind publicarea unui volum, a lucrării de doctorat și a zece articole științifice.

Al doilea constă într-o prelegere în fața unei comisii, ponderea acestei probe fiind de 40%. Salariul indicat în documentația de concurs pentru acest post este de circa 4.400 de lei. Președinte al comisiei de concurs este Ioana Maria Costea, numită, anul trecut, decan al Facultății de Drept de către Tudorel Toader. Soțul Ioanei Costea a fost consilier personal al actualului rector în mandatul acestuia de ministru al Justiției (2017-2019).

Cel mai greu criteriu – publicarea de către Toader Junior a unei cărți – a fost îndeplinit tot cu ajutorul unui cadru didactic de la Facultatea de Drept, loc unde Tudorel Toader este profesor universitar și unde a fost decan între 2004 și 2016.

Este vorba de Carmen Tamara Ungureanu care conduce Școala Doctorală a facultății deși petrece mult timp în Grecia, unde este căsătorită de mai mulți ani. Ungureanu a publicat, în calitate de autor unic, trei ediții ale cărții ”Drept civil. Partea generală. Persoanele”, pentru ca, la ediția a IV-a ”revizuită și adăugită” și apărută în 2019, pe copertă să apară și numele lui Ionuț Alexandru Toader.

Un răspuns al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” către G4Media indică faptul că îndeplinirea cerinței ”carte publicată” poate avea loc și din postura de coautor. G4Media a studiat comparativ edițiile a III-a (autor unic Carmen Tamara Ungureanu, publicată în 2016) și a IV-a (autori Carmen Tamara Ungureanu și Ionuț Alexandru Toader) pentru a încerca identificarea contribuției fiului rectorului.

Cuprinsul celei mai recente ediții nu prezintă autorii capitolelor, dar există precizarea, la începutul volumului, că a fost ”revizuită și adăugită de asist. univ. dr. Ionuț Alexandru Toader”. Ediția a III-a are 488 de pagini, iar a IV-a – 602 pagini. Un indiciu despre diferențe este oferit de autori în ”Cuvânt-înainte”: ”(…) în ediția a patra au fost adăugate o serie de întrebări de evaluare și am reorganizat structura lucrării, în sensul că am adăugat după fiecare capitol întrebările din evaluare și grilele aferente (…)” (Nota G4Media: în ediția a III-a, grilele erau la sfârșitul volumului).

Carmen Tamara Ungureanu este o apropiată a lui Tudorel Toader și l-a ajutat pe acesta într-o situație extrem de delicată: acuzele de plagiat din teza procurorului Codruț Olaru, fost doctorand al actualului rector, caz în care universitatea ieșeană a tărăgănat, mult timp, trimiterea unui punct de vedere către CNATDCU, instituție care avea pe rol o sesizare în acest sens.

În final, doi membri ai unei comisii de analiză din universitatea din Iași au decis că lucrarea lui Olaru trebuie incriminată ca plagiată. Al treilea membru – Carmen Tamara Ungureanu – a făcut opinie separată, susținând că teza nu este plagiată. Raportul celor trei a fost trimis Comisiei de Etică din universitate care, în mod ciudat, a mers pe mâna lui Ungureanu și a trimis către CNATDCU opinia că teza lui Olaru nu este plagiată.

În ceea ce privește îndeplinirea criteriului ”zece articole” am putut observa o efervescență științifică a lui Ionuț Alexandru Toader exact în perioada ultimelor luni, după ce Consiliul de Administrație al universității a aprobat scoaterea la concurs a postului de lector pentru care, în final, acesta s-a înscris. Unul dintre aceste articole este scris în calitate de coautor alături de lectorul Olga Urda de la aceeași facultate.

Acest articol și un altul, în care Toader Junior este unic autor, au fost publicate în Analele Științifice ale UAIC, numărul 1 din 2021, număr a cărui apariție a fost anunțată pe pagina de Facebook a Editurii Universității pe data de 5 iunie 2021, cu 16 zile înainte de data-limită de depunere a dosarului de înscriere.

Urda a ocupat postul de consilier al lui Toader la Ministerul Justiției, de președinte al Comisiei Electorale la alegerile de anul trecut pentru funcția de rector, fiind unul dintre cele mai apropiate cadrele didactice ale rectorului din Facultatea de Drept. Tudorel Toader, Carmen Tamara Ungureanu și Olga Urda au publicat împreună o carte, la sfârșitul lui 2020.

Până la ora editării acestui articol, nu a putut fi identificat volumul care cuprinde teza de doctorat a lui Ionuț Alexandru Toader, cel mai probabil acesta fiind tipărit cu puțin timp înainte de depunerea dosarului de concurs. El a declarat pentru G4Media că ”Toate condițiile de înscriere din dosar au fost îndeplinite.”

Ionuț Alexandru Toader este asistent universitar la UAIC din 2017, ”titularizarea” pe post având loc un an mai târziu, în urma unui concurs controversat. Ministrul Educației de la acel moment a recunoscut că, în 2018, Toader  a putut fi angajat asistent universitar pe perioadă nedeterminată, fără concurs (anterior fusese angajat temporar), cu ajutorul unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului din care făcea parte și Tudorel Toader, ca ministru al Justiției. (Ziarul de Iași)

Ordonanța conținea următorul articol: ”Contractul de muncă pe perioadă determinată dintre o universitate şi un asistent universitar, încheiat în baza unui concurs la care au fost îndeplinite standardele de ocupare specifice funcţiei prevăzute de art. 301. alin. (1), se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, conferind calitatea de titular.”

”Nu este o chestiune de care să fiu foarte încântat, am luat decizia în urma dialogului social, nu a fost un pilon al ordonanţei respective. Nu ştiam atunci că a beneficiat şi fiul lui Tudorel Toader. Am auzit după aceea”, a declarat Popa pentru Ziarul de Iași, în 2019.

”Nu răspund la această întrebare pentru că, în trecut, am mai dat declarații pentru canale media și răspunsurile mele au fost răstălmăcite. Am 10 ani de când sunt cadru didactic universitar”

Nu numai cariera de la universitate i-a fost influențată lui Ionuț Alexandru Toader de către influentul său tată. Notar cu un post în mediul rural, el s-a detașat, mulți ani, pe lângă un notar din municipiul Iași. Breasla pentru care locurile sunt scoase la concurs prin semnătura ministrului Justiției nu a avut mult timp ocazia de a putea candida pentru un post pe Iași, motivul fiind numărul mare de notari din municipiu.

În mandatul lui Toader s-a produs, însă, minunea: a fost scos la concurs un astfel de post, la care, însă, s-au înscris mai mulți candidați, iar Ionuț Alexandru Toader a ieșit pe locul 3.

În final, rezolvarea problemei a venit tot de la tată, care, în același mandat de ministru, a beneficiat de o lege nouă ce prevedea că foștii judecători de la Curtea Constituțională (situația sa) pot primi un post de notar, fără concurs, unde vor ei. Toader a ales unul în municipiul Iași și l-a luat alături pe fiul său – nu există informații că rectorul ar fi practicat această meserie. El s-a și suspendat din postul de notar, în 2020, preferând să redevină avocat.

Întrebat de G4Media dacă fiul său ar mai fi ajuns asistent, și, cel mai probabil, lector la UAIC dacă el nu ar fost profesor la Drept, respectiv rector, Tudorel Toader a răspuns: ”Sunt convins că da. Are 11 ani de activitate în învățământul superior, 10 ani în activitatea practică de notar. Dacă nu eram eu tatăl lui, nu ar fi existat situații și abordări de genul celor prezente.”

Realizările familiei Toader la Facultatea de Drept nu se opresc aici.

În 2015, fiul cel mic al rectorului, Teodor Andrei, a fost admis printre ultimii la această facultate.

Ulterior, datorită notelor mari, a ajuns rapid în topul studenților din anul său, schimbându-și statutul de la ”fără frecvență”, la ”regim cu taxă” și, apoi, pe ”locurile subvenționate de la buget”. După absolvire, unde a luat doar nota 6.70 examenul la licență, el a picat examenul de intrare în Barou ca avocat stagiar.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

60 comentarii

 1. asta nu se opreste. incredibil cat tupeu. si dupa aia se da dizident. fmm tudorele. nici rechinii nu il mananca pe asta. nici ursii.

  • Sobolanii de la Iasi se perpetueaza. Universitatea Iasi este o pata , o buba a invatamantului romanesc.

 2. soparla-de-bahlui-secretara-lui-draknea-angajatoru-lu-fiusu loveste din nou

  pe ce loc e in lumea UAIC condus de 2dorel? parca mai conteaza prestigiul acestei institutii capusate de 2dorei

 3. Ca la noi! Dacă ești bazat, poți ajunge ce vrei, dacă ești un oarecare, chit că te ajută intelectul și pregătirea profesională, vei rămâne în anonimat. Interesant este că avem pretenția să fim sau să ajungem o țară civilizată, dar uzând de metode și metehne specifice unei țări bananiere… Să fim totuși serioși! când va zbura porcul!

 4. Halal „universitate”. Si mai trist e ca ceilalti profesori se complac in aceasta mizerie, tipic romanesc.

  • Faptul ca la CNA a fost tot un singur candidat (Cristina Pocora) nu e mizerie? Popor de cretini.

 5. Aschia…. Bine macar ca e frumusel ala micu’, daca o da in bara cu justitia ca tac-su, se poate reprofila spre lumea modei.

 6. Mezeria ”mediului academic” și conivența cu cei care … ”poate primesc eu ceva”, evident la nivelul unei sticle de ulei, o tigaie, o găleată.
  Mediu academic are nevoie de ONOARE

 7. Există rușine la asemenea specimene? Sau se numește …meritocrație!

  • Din păcate, e un caz din nenumărate altele. Există oare vreo universitate românească fără rubedenii promovate ? Poate la Cluj…sau nu am eu toate informațiile

 8. Se creează o odioasă dinastie la Facultatea de drept a UAIC Iași. Dar dacă profesorii acceptă, sper să tragă consecințele.

 9. Universitatea din Iași il merita cu prisosinta pe dl Ionuț Toader!

  ….Cum, întreg mediul academic romanesc il merita, dupa ce a fost posibil ca Tudorel Toader, care dincolo de efortul domniei-sale de a distruge justiția romana, a scris o motivare penibila pentru revocarea doamnei Kovesi, sa devina Rectorul unei universități !

 10. Nimeni nu ar mai trebui sa meargă la așa o Universitate . Sa rămână numai Tudoreii. Eu nu m-as înscrie niciodată la așa o școală.

 11. Prin corupţie.

 12. Haha, ce ratat, cât o fi tras tac’su sforile sa ia și șasele ala amărât la examenul de licență…

  • problema cea mai mare stii care e? ca fi-su considera ca i se cuvine. nici macar nu considera ca s-a facut ceva imoral/ilegal. nu nene, e DREPTUL lui. si pe linia asta va continua.

 13. Un imbecil nu poate avea plozi decât tot imbecili. Are totuși o satisfacție: este sigur că plozii sunt ai lui.

 14. Cand Ciolos a fost pus secretar de stat, viteza a fost chiar mai iute, iar postul un picut mai interesant.

  • Înainte să scrii, citește, informează-te, chiar dacă partidul tău nu vrea asta ! Citește CV ul lui Ciolos și ai să vezi imediat diferența. Eu am o părere extraordinar de proasta deste această universitate. Am cunoscut 2 medici, soț/soție, cu vârsta de 56 de ani, așadar cu experiență, care au terminat medicina la Iași, el a absolvit cu 10, ea cu 9.97. Amândoi sunt praf și pulbere, din punct de vedere profesional. Profesează amândoi, de la absolvire, în Piatra Neamț. Ăsta este rezultatul porcariilor astea făcute de nataraii care sunt sprijiniti de ceilalti natarai. Așa este poporul ăsta ! De ce credeți că suntem pe ultimul loc în Europa ca țară ??!!

 15. Poate ca e capabil si foarte bine pragatit profesional. Stie asta careva din cei care „comenteaza” aici?

  • Clanuri așa se numesc: în sistemul de învățământ, în sistemul de justiție, în sistemul medical, în administrație.
   Clanurile au oameni extrem de bine pregătiți deoarece tinerele generații nu trebuie să își mai tocească coatele învățând , sunt o rasă superioara care au moștenit genetic întreaga informație de care au avut nevoie de la bunici, părinți, unchi, mătuși, nași , moși și chiar de la amanți și amante🤣🤣🤣😭

 16. @Rin Tin Tin
  Total de acord. Ba poate si Ministrul Justiției sau al Educației, vezi cariera lui Tîmpeanu…

 17. Cu ce obraz ‘ pot intra acesti oameni in sala de curs? Cate ceruri trebuie sa se naruie’ pentru ca astfel de specimene sa dispara din sistemul de invatamant romanesc? Nimeni ‘ dar nimeni nu poate face curatenie ? De ce? Domnule T. Toader’ RUSINE! Tinere A. Toader RUSINE! Stimati profesori universitari RUSINE!

 18. O coaliție mai proasta ca asta! pe care o avem acum nu am mai vazut.Nu au sânge în instalație pentru a schimba legi care sa nu mai permita accederea unor șmecheri pe functii.Concursuri pe bune transparente și nu pe relații de prietenii.Tudorel are un tupeu fantastic pentru că are cu cine.

 19. Nu sunt îndreptățite comentariile. Dl TUDOREL TOADER este o capacitate, onest și cu multe calități. Păcat ca unii oameni arunca cu noroi în cei pe care ar trebui sa ii prețuim.

 20. Daca tot va pasioneaza ia vedeti la UMF cariera fulminanta a fiului rectorului Scripcariu.Este si mai tare!

 21. gresit, il vad ministrul justitiei si in CC ca tactsu – e in geana sau gene sau ma rog in singe undeva.

 22. Aveti probe pe care sa va bazati? Atunci reclamati-l sau dati-l in primire la dna! Nu sunteti siguri de probe? In situatia asta e cazul sa va vedeti de treabă si dai anonime la politie!😰

 23. Corupția, supunerea față de tot ce reprezintă PSD.
  PSD e încă foarte puternic.
  Uitați-vă ce se întâmplă și în viața sportivă, ce sa întâmplat cu Hagi, plus reacția lui Iordănescu la spusele lui Lucescu. Da PSD încă mai au putere să îngroape multe prin România.

 24. Din păcate în învățământul universitar românesc nu e unicul exemplu de acest fel. Universitatile românești au ajuns un fel de feuda personală a unor familii de asa ziși „telectuali” care cred ca si nepoții nenăscuți sunt cercetatori universali. Rezultatul acestui fapt , de succes familiar, este ca in acest moment nu mai avem nici o universitate in primele 1000 din lume. Ar trebui pentru acest rezultat deosebit președintele sa acorde „Steaua Romaniei” tuturor acestor familii de merituoși.

 25. Vai cata „coruptie”! Daca asta a fost intentia, exemplul esueaza complet.

  Aveti senzatia ca amaratele de posturi de lector din universitati sunt cine stie ce super-job-uri, vanate de toata lumea si pe care sa se inscrie nenumarati candidati?! De-abia mai gasesti in prezent, sau nu mai gasesti deloc, persoane dispuse sa se angajeze In invatamant (inclusiv in cel universitar).

 26. sotul Clotildei s-a angajat la Institutul Bugetar de Teorema lui Pitagora la Dacul Liber, unde lucra si tac-su

  in curand se vor angaja acolo si progeniturile Moronilor, in vreme ce Maimuta cu Cercei va tuna si fulgera pe fb despre familiile care lucreaza in aceasi institutie

 27. Aschia de sare departe de copac. Asa tata, asa fiu. Au comunistii astia o pata pe creier sa aiba ei zeci de functii si sa le spuna lumea dl. presedinte, dl. profesor, dl. doctor de nu am vazut. Parca pleaca cu titlul in mormant. Nu pleaca, chiar daca si-l scriu pe cruce.

 28. Această familie de antinationalisti ar trebuie dată că exemplu și să fie expulzați din țară la cât rău au făcut doar imaginii țării ca să nu mai vorbim despre răul propriu-zis.

 29. @ diana – daca ai fi avut facultate atunci ai fi stiut ca acest post este o rampa de lansare pentru mai tirziu

 30. Ticalosi din tata-n tata.

 31. Îmi este scârbă de îmbuibați ăștia, de jegurile astea🤮Își pun neamurile, amantele în funcții pe banii noștri! Scarbosilor! I au bani degeaba! Îmi este silă de tara asta și de îmbuibați astia🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 32. Ce tot cantati invatamantul romanesc, nu e nevoie odata ce partidul de pune in functii te umple de bani si iei pensie speciala.
  Halal primate avem

 33. Universitatea din Iași o să-și schimbe numele în ”Universitatea Ionuț Tudorel Toader”.

 34. Prafu’ sa se aleagă de ei!

 35. Clan de infractori la rectoratul UIAC.

 36. Credeam ca Moldova ne daruieste cele mai frumoase prezentatoare TV. In realitate Moldova ne daruieste cei mai competenti si cinstiti cetateni in functiile publice (ministere, tribunale,regii de stat,guvern.,oameni de afaceri..etc)

 37. SLUGARESTI PARTIDUL, ACESTA TE AJUTA PE TINE SI FAMILIA TA….

  • Zdrențele tot zdrențe.Sunt atâția copii deștepți și ne miram de ce pleacă toți afara din tara. Tudor el azorel dc a supt-o cum trebuie acum vin rezultatele. De ce nu îl baga ăștia la zdup după ce a făcut?

 38. Bravo tati tudorel, ești de neînvins 🤣🤣🤣

 39. Dragi viitori studenti. Alegeti alte facultati/universitati. Nu va inscrieti la o astfel de institutie unde clanurile ajung sa predea o non-stiinta. Aveti grija de viitorul vostru si lasati coruptii sa ramana singuri in cladirile lor de beton.

 40. Este o farsa care ii descalifica pe tata si pe fiu si pe complicea lor , prof. Ungureanu ! Concursul este trucat , acest om nu indeplineste conditiile necesare ! Este o aparenta de legalitate ! Piticul bubos si comlexat isi ajuta , cu orice risc , progeniturile sa ajunga bogati fara talent si munca ! ps- Drept pedeapsa , ii voi transforma in broscoi cu ochii bulbucati !

 41. Îl vor urmarii frostratii pe Toader pana-n pânzele albe. A reușit revocarea Codrutei-Pauker pentru INCOMPETENTA MANAGERIALA și ABUZ. Bizonul, chiar dacă e prost, nu uita.

 42. tribuborel e cel mai abject specimen pe care l-am vazut in viata mea!