G4Media.ro

Uniunea Europeană nu va elimina complet pesticidele chimice, în ciuda unei inițiative…

Foto: Pixabay

Uniunea Europeană nu va elimina complet pesticidele chimice, în ciuda unei inițiative cetățenești

Comisia Europeană nu va propune o nouă reglementare a pesticidelor pentru salvarea albinelor, în ciuda unei Inițiative a Cetățenilor Europeni (ICE) semnată de peste un milion de oameni din cele 27 de țări ale Uniunii, transmite Euronews Italia, citată de Rador.

Susținătorii inițiativei cer eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035, refacerea biodiversității și o reformă a sectorului agricol pentru a favoriza culturile la scară mică, diversificate și durabile, după cum a explicat inițiatorul Martin Dermine.

„Există o corelație puternică între starea de sănătate a albinelor, cea a mediului, expunerea cetățenilor la pesticide și sănătatea fermierilor. Așa că această inițiativă cetățenească va ajuta cu siguranță albinele, deoarece sunt primele afectate de pesticide. Reducerea pesticidelor va fi bună atât pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale cât şi pentru cetățenii care le ingerează în alimentele pe care le cumpără și le mănâncă”, explică Martin Dermine.

O treime din speciile de insecte polenizatoare sunt pe cale de dispariţie în Europa: o problemă majoră pentru ecosistem, având în vedere că 80% din culturi și flora sălbatică depind de aceste animale.

Comisia este de acord cu scopul inițiativei, însă nu va propune nicio legislație nouă, concentrându-se în schimb pe cea deja prezentată și aflată în curs de negociere între statele membre, care urmărește ca până în 2030 să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice.

Cea privind protecția albinelor este a șaptea inițiativă cetățenească europeană examinată de Comisie, care are obligația de a răspunde fiecărei cereri cu cel puțin un milion de semnături din șapte state membre. (Traducerea Cătălina Păunel)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează