G4Media.ro

Uniunea Europeana exclude SUA de pe lista cu propunerile de ţări ai…

Uniunea Europeana exclude SUA de pe lista cu propunerile de ţări ai căror cetăţeni să aibă acces pe teritoriul UE

Statele membre trebuie să decidă asupra unei liste de 15 ţări ai căror călători vor putea intra pe teritoriul UE de la 1 iulie şi din care SUA sunt excluse, dar care include China sub rezerva reciprocităţii, informează AFP citând surse diplomatice.

Lista a fost întocmită vineri seara în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor din statele membre UE şi spaţiul Schengen. Nu toate statele au avut intervenţii, iar capitalele statelor membre au termen până sâmbătă la ora 18:00 GMT să transmită punctul lor de vedere după care preşedinţia croată a UE va decide cum se va proceda, potrivit mai multor surse europene.

Lista propusă conţine 14 ţări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adaugă China, sub rezerva reciprocităţii, potrivit unei surse diplomatice. Călători din Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino ar urma să fie de asemenea admişi.

Lista nu include SUA, cea mai afectată ţară de pandemia noului  din punct de vedere al numărului de decese şi de infectări, dar nici Brazilia sau Rusia.

Conform unei surse europene, lista ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Controlul la frontieră este o competenţă naţională a statelor, iar UE se străduieşte să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulaţie se reia în spaţiul Schengen odată cu ridicarea restricţiilor impuse pentru combaterea noului .

Călătoriile neesenţiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie.

„Cerem să se ajungă la un acord rapid”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Maria Jesus Montero.

Propunerea europeană stabileşte mai multe criterii epidemiologice pentru ca o ţară să fie inclusă pe listă, printre care: o rată de noi  de COVID-19 apropiată sau care să nu depăşească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar şi o tendinţă de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare, precum şi aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Mai multe state membre au considerat „problematică” fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de statele terţe, în special de China.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. În SUA iar au explodat cazurile de Covid și idiotu ăla tot face pe deșteptu în continuare,până și senilu Baidăn are șanse mai mari să iasă președinte.

 2. Aberati face merkel ce vrea doar este Hitler reinviat

  • Adevarat a-nviat

  • Am mari dubii ca unul care nu știe să scrie si nu folosește niciun semn de punctuație (fraza de mai sus parca e scrisa de un copil care acum învață să scrie), se pricepe la politica mondială! Nivel de „România TV, Antena 3”. Urmează să ne spună ca „Merkel e șefa lui Iohannis, care a furat 6 case” sau ceva de felul!

  • Daca tot ai internet, înscrie-te la școală online, și începe cu clasa 1!! Ești un pericol social

 3. Decizie pur politica!Nici covidul nu stie de ce parte sa se „ataseze”.

 4. Problema este ca odata cu reluarea calatoriilor va creste si nr. infectatilor.
  Acum e vara si tocmai cei care nu cred in existents si virulenta virusului vor merge in vacanta.
  16 e o valoare destul de mare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.