G4Media.ro

Unități mobile de ATI sunt așteptate la Târgu Mureș și la Medgidia…

Unități mobile de ATI sunt așteptate la Târgu Mureș și la Medgidia pentru pacienții cu COVID în stare gravă. O problemă este lipsa de personal

Spitalul Clinic Județean Mureș împreună cu Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Combatere și Coordonare a Intervenției, Prefectura și DSU discută despre mărirea capacității de terapie intensivă la Târgu Mureș pentru pacienții în stare gravă cu COVID și iau în calcul instalarea unei unități mobile.

Deocamdată se fac eforturi pentru găsirea de personal specializat, aceasta fiind o problemă la nivel național, precizează pentru Radio Târgu Mureș managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan: „Necesitatea paturilor de terapie intensivă este din ce în ce mai mare și am avut discuții în acest sens și varianta optimă ar fi o unitate mobilă pe care s-o instalăm acolo unde găsim sursele – oxigen, curent, apă/canal – optime. Unitatea mobilă se referă la acel tir care este o unitate de terapie intensivă cu 6/8/10/12 paturi. Se fac eforturi am văzut la nivel național pentru redeschiderea altor unități și găsirea unor resurse, de fapt, resurse de personal, pentru că asta este o problemă, pentru a face față acestui val patru”.

În ultima săptămână a fost mărită capacitatea de spitalizare a pacienților cu COVID în Spitalul Județean Mureș iar paturile de ATI sunt ocupate la capacitate maximă, mai spune dr. Ovidiu Gîrbovan: „În ultima săptămână am crescut numărul de paturi pentru pacienții COVID pozitiv astfel că astăzi avem autorizate 164 de paturi în diferite secții dar, în special, în Infecțioase 1 și 2, Pneumologie și ATI. La ora actuală avem 98 de pacienți internați cu formă medii și severe dintre care 10 sunt în formă gravă la terapie intensivă”.

La Spitalul Clinic Județean Mureș au fost tratați până în momentul de față 4.500 de pacienți cu COVID în stare gravă și medie, dintre care 90% au fost vindecați.

În județul Mureș sunt la această dată 55 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții în stare gravă cu COVID, iar o extindere a capacității se ia în calcul și la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș, precizează purtătorul de cuvânt al unității, Voichița Pantea: „În momentul de față, sunt 22 de paturi pe zona tampon din cadrul Spitalului non-ATI COVID, cinci paturi pe zona ATI și 25 de paturi în Unitatea suport medical COVID-19. În funcție de situația epidemiologică se va analiza dacă este necesară creșterea numărului de paturi”.

Medicii fac apel la populație să ia în serios măsurile de igienă, distanțare, purtarea măștii și vaccinare, pentru a preveni îmbolnăvirile.

Cu o rată de infectare în creștere și fără vreun loc liber la ATI, și Spitalul Municipal Medgidia se pregătește, în aceste zile, pentru folosirea unității mobile de Terapie Intensivă. Managerul spitalului, Eugen Aglițoiu, spune că unitatea mobilă urmează să fie conectată la stocatorul de oxigen, astfel încât să poată deveni funcțională până la sfârșitul acestei săptămâni, transmite Radio Constanța.

Cele 12 paturi ale unității mobile se vor adăuga celor 15 locuri de la Terapie Intensivă de la Spitalul Municipal Medgidia, în prezent, totate ocupate. Și Spitalul Municipal Mangalia a rămas fără paturi la ATI, singurele cinci locuri disponibile pentru bolnavii de COVID din județul Constanța fiind la Spitalul de Urgență.

Sursa: Rador

Foto: DSU

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Poate desemnează PNL-ul ceva ,,animăluțe politice” pentru posturile care nu-s ocupate. Nu mai au reprezentanți pentru …a munci? Sau ei doar posturi de conducere, urmăresc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.