G4Media.ro

Ungaria strânge legăturile cu China printr-un nou pact de securitate. Guvernul de…

sursa foto © Zagorskid | Dreamstime.com

Ungaria strânge legăturile cu China printr-un nou pact de securitate. Guvernul de la Beijing e recunoscut pentru supravegherea pe scară largă a cetățenilor

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a semnat un pact de securitate cu China, inclusiv un acord pentru patrule de poliție comune, transmite The Times. E un nou semn al politicii Budapestei de a permite Beijingului să se impună mai mult în Uniunea Europeană.

Ministrul chinez al securității publice, Wang Xiaohong, a vizitat Budapesta în weekend, la începutul unui turneu în Europa. Deși a intrat în conflict cu omologul său american, secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, pe teme care variază de la tratamentul aplicat de oficialii americani din domeniul imigrației cetățenilor chinezi la comerțul internațional cu opioide, acesta a fost primit cu căldură în Ungaria.

Orban, considerat un cal troian al regimurilor autoritare din Rusia și China, a promovat intens investițiile chinezești în Ungaria ca o contrapondere la UE, pe fondul scăderii accelerate a nivelului de trai.

Chiar și așa, un „pact de securitate” între un stat membru al UE și NATO și Partidul Comunist aflat la putere în China este extrem de neobișnuit, potrivit The Times.

Textul complet al acordului, semnat de Wang și de ministrul de interne al Ungariei, Sándor Pintér, nu a fost făcut public, iar detaliile au rămas vagi în declarațiile publice ale celor două părți, care au fost făcute publice abia câteva zile mai târziu.

Cu toate acestea, în declarația ungară s-a spus că acesta va implica „consolidarea cooperării în domeniul aplicării legii și a patrulărilor comune”.

Pactul pare să fie modelat după un acord similar din Serbia, care se află în afara UE, dar al cărei lider naționalist, președintele Vučić, este un apropiat al lui Orban. Acolo, poliția chineză în uniformă s-a alăturat ofițerilor locali pentru a patrula în zonele cu un număr semnificativ de turiști și firme chinezești.

Italia, care are de departe cea mai mare populație rezidentă chineză din Europa, a găzduit, de asemenea, pentru scurt timp, polițiști chinezi, dar a pus capăt acestei colaborări după ce în 2022 a fost descoperită prezența unei rețele de secții de poliție sub acoperire în orașe din Europa, inclusiv în Marea Britanie. Au existat acuzații că stațiile erau folosite pentru a exercita presiuni asupra cetățenilor chinezi în timp ce se aflau în străinătate.

S-a descoperit că și Ungaria găzduia astfel de stații de poliție, dar a lăsat rapid în urmă controversa. „Cooperarea viitoare se va baza pe prietenia de lungă durată dintre cele două țări”, a declarat Orban.

Wang a spus că speră că „cele două țări vor aprofunda cooperarea în domenii precum combaterea terorismului, combaterea infracțiunilor transnaționale, securitatea și consolidarea capacităților de aplicare a legii”, potrivit presei de stat chineze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează