G4Media.ro

Ungaria își construiește un cap de pod major în Moldova: OTP cumpără…

Ungaria își construiește un cap de pod major în Moldova: OTP cumpără una dintre marile bănci din Chișinău

Mobiasbancă, o bancă din Republica Moldova deținută de grupul francez Societe Generale, urmează să fie cumpărată de banca maghiară OTP, după un acord preliminar încheiat săptămâna trecută. În comunicatul de presă emis de Mobiasbancă se arată că „tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, sub rezerva obținerii autorizației din partea autorităților corespunzătoare de reglementare bancară, a concurenței și pieței financiare”.

„Adițional, Societe Generale și OTP Bank au semnat un acord de cooperare, care cuprinde prestarea serviciilor reciproce în diverse domenii de activitate (și anume: investiții bancare, piețe de capital, finanțare, gestiunea numerarului și a lichidității). Ungaria face parte din acest acord de cooperare; Bulgaria și Croația se vor alătura curând. Albania, Serbia și Moldova vor fi parte a acestuia după finalizarea tranzacțiilor”, se mai arată în comunicat.

Guvernul controlat de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc tocmai a primit astăzi sprijin de la Viktor Orban. Aflat sub tirul UE și al SUA pentru presiunea tot mai mare pusă pe opoziție și pe societatea civilă, guvernul lui Plahotniuc a fost lăudat de ministrul de Externe maghiar, Péter Szijjártó, care a atacat UE pentru criticile la adresa Chișinăului.

Ministrul de Externe maghiar a declarat într-o conferință de presă la Chișinău că Ungaria nu susține și nu este de acord cu declarațiile critice ale UE la adresa Republicii Moldova. Totodată, acesta afirmă că Ungaria nu este de acord nici cu suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE, calificând acest lucru ca un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. Vezi detalii aici.

Banca maghiară OTP a încercat fără succes să cumpere Banca Românească la începutul anului trecut, dar tranzacția nu a fost autorizată de Banca Națională.

Banca Naţională a României a anunțat atunci că se opune intenţiei OTP Bank România de a achiziţiona o participaţie de 99,28% din Banca Românească, conform unui articol G4Media.ro.

O altă bancă din Republica Moldova, Viktoriabank, a fost cumpărată la începutul anului trecut de Banca Transilvania. Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova.

OTP Bank România face parte din grupul OTP ce furnizează servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia.

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Iar ai nostri pun taxe pe activele bancare . . .

  2. Ungurii sunt speriați de Unire !!
    Până acum mergeau cu geanta cu banii pentru organizațiile antiromânești. De aici înainte vor da ,,credite” pe care nu le vor mai cere niciodată.

  3. foarte probabil ca banca a fost cumparata de fapt de rusi cu scopul de continua spalarea banilor rusesti prin bancile moldovenesti

    • Aveți perfectă dreptate: în acționariatul OTP este un oligarh rus, aflat pe lista persoanelor interzise.
      De aceea (dar fără să spună…) a interzis BNR cumpărarea Băncii Românești de către OTP !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.