G4Media.ro

Ungaria interzice prin Constituţie graţierea în cazul infracţiunilor comise asupra minorilor /…

Sursa foto: Twitter / Katalin Novak

Ungaria interzice prin Constituţie graţierea în cazul infracţiunilor comise asupra minorilor / Fosta președintă a grațiat un bărbat condamnat pentru pedofilie

Parlamentul ungar a aprobat marţi un amendament constituţional prin care interzice graţierea persoanelor condamnate pentru delicte comise asupra minorilor, măsură adoptată în urma unui scandal provocat în februarie de graţierea de către fosta preşedintă Katalin Novak a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, transmite agenţia EFE, transmite Agerpres.

În urma protestelor declanşate de acea graţiere, preşedinta Katalin Novak şi titulara Ministerului Justiţiei, Judit Varga, au demisionat, iar premierul conservator Viktor Orban a promis revizuirea Constituţiei pentru a exclude posibilitatea graţierii celor condamnaţi pentru pedofilie.

Amendamentul constituţional adoptat acum prevede că preşedintele Ungariei nu mai are prerogativa de a dispune graţierea celor condamnaţi pentru delicte împotriva minorilor.

Parlamentul a aprobat în paralel şi o reformă legislativă ce stabileşte că delictele sexuale comise asupra persoanelor minore sunt imprescriptibile. Va fi de asemenea interzisă începând cu 1 iulie eliberarea condiţionată a persoanelor condamnate pentru astfel de delicte.

Graţierea semnată în februarie de fosta preşedintă Katalin Novak cu ocazia vizitei Papei Francisc la Budapesta a pus într-o situaţie stânjenitoare guvernul ungar, în condiţiile în care protejarea copiilor şi susţinerea familiei tradiţionale sunt repere importante ale politicii premierului Orban.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...