G4Media.ro

Un tribunal din Kmelniţki eliberează primii doi deţinuţi care vor să lupte…

Sursa foto: Pexels / LukasJohnns

Un tribunal din Kmelniţki eliberează primii doi deţinuţi care vor să lupte voluntar în armată. Ei au fost condamnaţi cu privire la furt şi urmează să intre cu contract în Garda Naţională ucraineană. Peste 3.000 de deţinuţi au cerut să lupte împotriva ruşilor

Un tribunal ucrainean a dispus miercuri eliberarea primilor – doi – deţinuţi care s-au oferit voluntari să lupte în cadrul armatei, în virtutea unei noi legi privind mobilizarea unor militari suplimentari în lupta împotriva invaziei ruse, relatează AFP, conform News.ro.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 3.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a intra în armată în schimbul eliberării.

Un tribunal din oraşul Hmelniţki (vest) a anunţat că a aprobat marţi eliberarea a doi dintre ei, un bărbat născut în 2000, iar celălalt în 1981, amândoi condamnaţi cu privire la furt, pentru a intra în Garda Naţională ucraineană.

”Tribunalul le-a admis cererile şi a ordinat centrului de Detenţie Hmelniţki să-i elibereze imediat pe bărbaţi de pedepse pentru a efectua un serviciu militar sub contract”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, tribunalul.

”Fiecare dintre bărbaţi este apt de serviciul militar, a trecut de o selecţie profesională şi psihologică şi are un nivel suficient de pregătire fizică”, precizează tribunalul care examinează în prezent aproximativ 50 de cererei de acest fel.

La începutul lui mai, deputaţii ucraineni au adoptat o lege, promulgată de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care permite anumitor categorii de deţinuţi să se ducă să lupte pe front în schimbul unei eliberări condiţionate.

Legea nu se aplică deţinuţilor condamnaţi cu privire la anumite infracţiuni grave, şi anume omucideri cu premeditare a peste două persoane, violenţe sexuale, atingeri la adresa securităţii naţionale sau în dosare de corupţie.

În Rusia, începând din 2022, gruparea paramilitarăWagner a recrutat în închisori ruse zeci de mii de deţinuţi care au fost decimaţi apoi în atacuri extrem de sângeroase, mai ales în Bătălia de la Bahmut.

Directorul ONG-ului ucrainean ”Protecţie pentru deţinuţii din Ucraina”,Oleg Ţvlî, declara AFP în mai că se teme că deţinuţii ucraineni vor avea aceeaşi soartă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...