G4Media.ro

Un român a luat primul examenul de Medicină în Italia, dintre 60.000…

Foto: Facebook Norbert Kereszeny

Un român a luat primul examenul de Medicină în Italia, dintre 60.000 de candidați: În România poți trece examenul doar dacă eşti tocilar și înveţi toată teoria pe de rost

Un tânăr român a intrat pe primul loc la Facultatea de Medicină a Universității din Milano, din peste 60.000 de candidaţi, şi nu va plăti nicio taxă, scrie Corriere della Sera, preluat de Rador. Tânărul de 19 ani a plecat din Sighetu Marmației în urmă cu 10 ani și spune despre examenele din România că sunt foarte diferite de cele din Italia: “testele sunt la nivel local, iar întrebările sunt foarte mnemonice. Poţi trece examenul doar dacă eşti tocilar și înveţi toată teoria pe de rost”.

În ceea ce privește examenul de admitere la medicină pe care l-a trecut în Italia, tânărul român Norbert Kereszeny spune pentru Corriere della Sera că „eram îngrijorat că ar putea fi multe de cultură generală. Am greşit una despre viaţa lui Leonardo Da Vinci; dar în general nu erau grele. Nu am avut ezitări la matematică (chiar dacă erau foarte grele exerciţiile de trigonometrie şi cu ecuaţia exponenţială), sau la chimie şi la fizică, care au fost materiile mele preferate la liceu”.

Pe 1 octombrie, la 8:00 dimineaţa, Norbert Kereszeny din Castellanza, în provincia Varese, şi-a asociat numele cu sigla «15MP9MM4SKQ7211», care în clasamentul testului de Medicină publicat de MIUR (Ministerul Educaţiei, Universităţilor şi Cercetării din Italia) corespunde celui mai bun dintre peste 60.000 de participanţi care, pe 3 septembrie, au completat chestionarul. Norbert a avut şi confirmarea: este primul, cel mai bun dintre aspiranţii medici care vor ocupa cele 11.658 de locuri aflate la dispoziţie în facultăţile de Medicină şi Chirurgie şi de Stomatologie şi Proteză Dentară din întreaga Italie, notează Corriere della Sera, potrivit Rador.

Tânărul a obţinut un punctaj total de 82,4 puncte dintr-un maxim de 90 de puncte. Norbert are 19 ani împliniţi în ianuarie, a luat Bacalaureatul cu 10 la Liceul Tosi din Busto Arsizio, locuieşte în Italia de zece ani, de când a sosit împreună cu familia din localitatea sa natală, Sighetu Marmaţiei, în România, pentru a se reuni cu părinţii, asistenţi medicali la Spitalul din Castellanza.

 

Sursa: Corriere.it/ Rador/ Traducerea: Oana Avram / Sursa Foto: Facebook Norbert Kereszeny

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. De ce atunci medicii romani cu facultatea si practica facuta in tara sunt atat de apreciati in lume,oriunde?SI pentru ca au fost tocilari ,medicina nu inseamna sa fii doar felcer!Sa faci practica fara cunostinte de anatomie,biologie ci doar fizica si chimie ajungeai cel mult un farmacist .

    • Nu sunt. Erau dar nu mai sunt. Acum sunt apreciați numai dacă sunt foarte ieftini, altfel nu.

    • Putini sunt angajati in spitale de top, majoritatea ocupa locurile refuzate de medicii lor, in general in suburbii

  2. N-am prea inteles ; adica ,admiterea consta intr-un fel de test de cultura generala , iar clasarea pe o anumita pozitie da dreptul la alegerea unei forme de studiu ? imi amintesc de un medic din Milano ,cunoscut intamplator ca vilegiaturist ,care se minuna -cand i-am spus ca Romania se afla prin zona centrala a Europei ,langa Marea Neagra : „Doamne,cat suntem de inculti!”;asa ca nu m-am mai mirat la Paris ca la un chiosc unde se vindeau ilstrate si timbrele aferente,cel aflat „la tejghea” caruia i-am cerut un timbru postal ca sa trimit acasa o ilustrata sustinea ca Romania nu e in Europa (la ei,marcile postale sunt diferite ,in functie de continente)