G4Media.ro

Un refugiu din Alpii francezi, închis ”definitiv”, victimă a încălzirii globale /…

Un refugiu din Alpii francezi, închis ”definitiv”, victimă a încălzirii globale / Gheţarul, care juca rolul de contrafort al soclului din granit, a ”pierdut aproape 50 de metri din grosime de la începutul anilor 1990”

Refugiul Pilatte, situat la o altitudine de 2.577 de metri în Alpii francezi, a fost închis ”definitiv” din motive de securitate, încălzirea globală destabilizând soclul stâncos pe care a fost construit, a indicat Federaţia franceză a cluburilor alpine şi montane, informează AFP, citată de Agerpres.

Refugiu din masivul Ecrins, deschis în 1954, şi care a fost utilizat ca tabără de bază pentru numeroase expediţii de alpinism, a fost închis însă din vara lui 2021 din cauza topirii accelerate a gheţarului Pilatte, la originea unui ”fenomen paraglaciar” care a provocat apariţia unor importante fisuri la nivelul refugiului. Aceste fisuri au fost monitorizate anual de experţi începând cu anii 1990.

Gheţarul, care juca rolul de contrafort al soclului din granit, a ”pierdut aproape 50 de metri din grosime de la începutul anilor 1990”, a explicat Federaţia într-un comunicat publicat pe pagina sa de internet.

Măsurile de monitorizare geologică desfăşurate în paralel în jurul construcţiei au indicat o ”accelerare nouă şi brutală” în primăvara lui 2021, ”antrenând o fragilizare a structurii refugiului”, a precizat federaţia.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Unde sunt petroliștii care mint că nu există încălzire globală?

  • Discutia daca e sau nu e o schimbare climatica se poarta doar intre zăluzi, adevarata discutie e despre ce provoaca schimbarea asta, unii spun ca omul, altii spun ca-i naturala.

  • Nu contează cauza, trebuie acționat pentru a răci planeta, fiindcă temperatura tot crește, fără încetare și la un moment dat vom muri, fiindcă nu va mai crește grâul.

  • Sau vor muri albinele si atunci nu va mai creste mai nimic

  • Petrolistii sunt la Davos WEF, au investit in ultimul deceniu numai in green energy si ESG dar ce sa stie romanlache

 2. Asteptam dacii liberi din Romania, gradina Maicii Domnului, mari pupatori de icoane, sa vina sa ne spuna cum ca de fapt asta e propaganda lui Soros care ne vrea inrobiti

 3. Vă rog să analizați comentariul lui @Vladimir… cu Pfizer, ăla cu grâul și cum vom muri! E un deliciu pentru oricine își face un doctorat în grava problemă a r.e.t.a.r.d.u..l.u.i. la copii de vârstă matură 😀😀😀

 4. Păi nu ziceau șoșocii si rusnacii ca nu există așa ceva ? Dacă zice Șoșoaca, Simion si Putin ca nu există, chiar dacă simt și văd încălzirea eu tot in șoșoci și ruși mă încred!