
Un raport avertizează cu privire la ”butoiul cu pulbere” din Regatul Unit din cauza imigrației și politicii de azil
În ajunul împlinirii unui an de la revoltele de vara trecută provocate de omorurile din Southport a apărut un nou raport care avertizează cu privire la „butoiul de pulbere” al tensiunilor sociale și clivajelor politice de pe tot cuprinsul Regatului Unit, în privința cărora nu se ia nici o măsură, potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Raportul, publicat de asociațiile British Future și Belong Network, conchide că „un «cerc vicios blestemat» al inacțiunii, crizei și răspunsurilor parțiale nu a fost în măsură a consolida fundațiile comunităților din întreaga țară”. Ar trebui să fie un semnal de deșteptare la realitatea pentru establishment-ul politic, care însă tot nu conștientizează unele dintre cele mai mari probleme care exercită o presiune altfel evitabilă asupra coeziunii sociale britanice.
Autorii abordează „dezbaterile polarizante” cu privire la imigrație și politica de azil. Ei mai învinovățesc și „dezbaterea aprinsă din presă și de pe internet” care contribuie la atmosfera tensionată, deplângând totodată „ocaziile limitate” pe care le au comunitățile deja consacrate de a se întruni și interacționa cu noii-sosiți. Ei par a sugera că o mare parte din polarizarea care înconjoară problematica imigrației și azilului ar putea fi soluționată prin asanarea conversației. Situația ar putea fi ameliorată prin existența mai multor ocazii de apariție a unor forme de „participare civică”, capabile a cultiva un „sentiment al apartenenței împărtășite” între britanici și străinii nou veniți.
Însă adevărul e acela că, în ciuda progresului real înregistrat în privința relațiilor comunitare, numai o reformă fundamentală a regimului lax de imigrație și a sistemului disfuncțional de azil ale Regatului vor putea îmbunătăți coeziunea socială.
Firește că opiniile anti-imigrație și anti-azil nu se datorează neapărat absenței contactelor între comunitățile deja consacrate [de imigranți mai vechi – n.trad.] și noii sosiți. Mai degrabă se poate afirma că acele opinii se datorează comportamentului și atitudinilor culturale ale imigranților recenți.
Deși raportul nu face decât o singură referire (bună și aceea) la marea răzmeriță din Leicester din august-septembrie 2022 și o pune pe seama „tensiunilor dintre hinduși și musulmani”, realitatea este de fapt mult mai complicată. Pentru a lua acest oraș drept exemplu, acolo există o tendință a localnicilor mai vechi [tot imigranți – n.trad] din clasa mijlocie – dar și a unor imigranți de primă generație din aceeași clasă, deopotrivă hinduși și musulmani – de a da vina pentru tulburări în principal pe imigranții proaspăt sosiți din Asia de Sud, „mai tineri”, „anti-sociali” și „prost integrați”.
Criza migrației ilegale peste Canalul Mânecii – provocată predominant de bărbați tineri emigrați din țări cu cutume culturale extrem de diferite [de cele occidentale – n.trad.] – exercită o presiune enormă asupra coeziunii sociale. Chiar și cel mai bine chibzuit proiect comunitar ori inițiativă de integrare civică ar avea mari dificultăți în a compensa faptul că unele dintre cele mai defavorizate zone ale acestei țări sunt folosite pe post de loc de descotorosire de cei aduși de criza în curs a imigrației ilegale peste Canal.
Situația e agravată și mai mult de corelațiile pe care începem să le constatăm între naționalitățile care solicită cel mai frecvent azil și naționalitățile din fruntea clasamentului criminalității sexuale. Și, într-adevăr, auditul realizat luna trecută de Baroneasa Casey privind exploatarea sexuală și violarea copiilor de către grupuri organizate a evidențiat legătura dintre imigrația ilegală și bandele de violatori de minore. Referitor la criminalitatea sexuală, British Future pomenește în raport de recentele tulburări violente din Ballymena din Irlanda de Nord, numai că asociația nu mai precizează în text și că făptașii adolescenți ai „presupusului atac sexual asupra unei adolescente” au avut nevoie în instanță de un translator de limba română pentru a-și putea confirma numele și vârsta.
Pentru a o spune pe șleau: șansele integrării și coeziunii de a se materializa depind enorm de tipurile de imigranți și refugiați care vin în Regat. Întrebările cu privire la potențialul lor de a deveni contributori neți la economie, la valorile lor sociale și culturale, respectiv la comportamentul lor în general fac toate obiectul interesului principal al publicului britanic. Până când politicienii nu vor adopta un mod realist de gândire Regatul va continua pe actuala lui traiectorie de amplificare a ostilității anti-establishment și de agravare a fragmentării sociale.
Sursa: UNHERD.COM / Rador Radio România / Traducerea: Andrei Suba
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii