G4Media.ro

Un primar francez amenință cu o taxă de 15.000 de euro pentru…

Sursa foto: Unsplash / Marc Kargel

Un primar francez amenință cu o taxă de 15.000 de euro pentru a urca pe Mont Blanc, pentru a acoperi costurile de salvare și posibilele înmormântări

Un primar francez spune că, în prezent, condițiile de pe Mont Blanc sunt atât de periculoase încât alpiniștii ar trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile de salvare și posibilele înmormântări, relatează BBC.

Jean-Marc Peillex este primarul din Saint-Gervais, un sat situat la poalele celui mai înalt munte din Europa de Vest, al cărui vârf se află la 4.807 m.

Cei care au ignorat avertismentele și au luat traseul Goûter pe munte au jucat „ruleta rusească”, a spus el.

Valul de căldură a sporit căderile de pietre.

Primarul Peillex a declarat că costul mediu al unei salvări pe munte este de 10.000 de euro, iar costurile de înmormântare sunt de 5.000 de euro. „Este inacceptabil ca contribuabilul francez să acopere aceste costuri”, a spus el într-un comunicat de presă.

Declarația sa de pe site-ul oficial al satului a precizat că ghizii montani refuză acum să mai ducă alpiniștii pe popularul traseu Goûter – cunoscut și sub numele de Calea Regală – din Saint-Gervais sau din stațiunea alpină Chamonix, aflată în apropiere. Decizia lor este în vigoare cel mai devreme până la jumătatea lunii august.

Primarul Peillex a criticat unii „pseudo-alpinisti” care au insistat să încerce ascensiunea „cu moartea în rucsac”.

El a declarat pentru BBC: „Am vrut să-i fac pe oameni să reacționeze, să înțeleagă că astăzi este foarte periculos, aproape sinucigaș să urci”.

El a închis până la noi ordine refugiile montane de la Goûter și Tête Rousse din cauza căderilor de pietre.

El nu a emis încă o hotărâre legală cu privire la plata propusă, dar are puterea de a o impune, a declarat el pentru BBC. El a spus că suma „trebuie să fie surprinzătoare pentru a atrage atenția asupra acestui lucru”. „Dacă cineva crede că este ilegală, poate merge în instanță pentru a o contesta”, a adăugat el.

Primarul a afirmat că un grup de români a fost găsit pe munte pe 30 iulie, purtând pantaloni scurți și adidași. Un elicopter al poliției le-a ordonat prin intermediul unui megafon să se întoarcă, a spus el, „și în timp ce au făcut acest lucru, au spus că se vor întoarce a doua zi”.

Impactul climatic

Lipsa zăpezii din timpul iernii și căldura extraordinară din această vară au destabilizat rocile și au îngreunat trecerea prin crevase. Căldura – atribuită schimbărilor climatice – a crescut, de asemenea, riscul de avalanșe în Alpi, pe măsură ce ghețarii se topesc.

Un ghid expert din Chamonix citat de agenția de știri AFP, Olivier Greber, a declarat că doar o duzină sau 20 de alpiniști calificați reușesc să ajungă pe vârf în fiecare zi, față de 100-120 de obicei.

Mont Blanc are 11 vârfuri de peste 4.000 de metri în Franța și Italia și atrage în mod normal sute de mii de turiști în fiecare an. În afară de Goûter, alte câteva rute care urcă pe munte, inclusiv din Courmayeur, în Italia, rămân deschise în ciuda pericolelor.

Primarul Peillex a declarat că nu are puterea legală de a închide traseul Goûter.

El a spus că numărul salvărilor și al deceselor în masivul Mont Blanc nu a crescut în acest an. În majoritatea anilor se înregistrează sute de salvări în masiv și câteva zeci de decese ale alpiniștilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asa ca omu merita sa distruga tot pamantul nu ?

  2. Ar trebui pus si la noi taxa vitejilor care urca pe tocuri pe munte.
    Vrei sa urci, garantie, dai cu cardul, blocam suma cand cobori ti-o returnam.