G4Media.ro

Un nou summit european la Bruxelles pentru a înarma mai bine Kievul/…

sursa foto: MARIO TAMA/ GETTY IMAGES NORTH AMERICA/ Getty Images via AFP

Un nou summit european la Bruxelles pentru a înarma mai bine Kievul/ Macron: ”Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia”

La summitul de la Bruxelles, care va avea loc joi şi vineri, liderii europeni vor încerca să înarmeze mai bine Ucraina, în faţa a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare rusă din ce în ce mai îngrijorătoare. Ajutorul occidental se epuizează şi mai mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi că Ucraina ar putea fi învinsă de o Rusie care nu se va opri aici, transmite News.ro.

„Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia”, a avertizat săptămâna trecută preşedintele francez Emmanuel Macron.

Prin urmare, europenii caută o cale de ieşire şi îşi intensifică anunţurile în încercarea de a consolida arsenalul ucrainean, precum şi propria industrie de apărare, în condiţiile în care un ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari este încă blocat în Congresul de la Washington.

La summitul european sunt mai multe idei pe masă. Cei 27 vor discuta un plan de utilizare a profiturilor excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate în Europa la scurt timp după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

În ultimii doi ani, aceste active, evaluate la peste 200 de miliarde de euro în UE, au generat venituri pe care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a estimat la peste 3 miliarde de euro pe an.

Ideea este de a folosi cea mai mare parte a acestor venituri pentru a finanţa achiziţiile de arme pentru Kiev.

Sunt luate în considerare şi alte forme „inovatoare” de finanţare. Paisprezece ţări europene, printre care Franţa şi Germania, doresc ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să poată finanţa industria de apărare a UE, ceea ce nu este încă cazul la mai bine de şaizeci de ani de la crearea sa.

Dar timpul este esenţial: de câteva săptămâni, forţele ruseşti recâştigă iniţiativa pe câmpul de luptă împotriva ucrainenilor care duc lipsă de muniţii şi arme.

Rusia, la rândul său, a primit sute de mii de obuze din Coreea de Nord. „Vara va fi decisivă” pentru Ucraina, a avertizat marţi Josep Borrell.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Polonia nu isi permite s-o atace (cel putin in urmatorii ) 5-6 ani. Dar cand va veni prietenul portocaliu la putere,daca pica Ucraina, in Moldova si Romania va face ce a vrut sa faca in 2022 in Ucraina: in 3 zile va instala un guvern „prietenos”. Si e posibil chiar si visul de a fi primita armata rosie cu flori de catre 9% dintre „patriotii” romani.

  2. Cu siguranță către Polonia va fi doar o „fentă” ca să demobilizeze forțe inutil plus atacuri hibride „demonstrații”, „sindicate”, etc.
    „Pumnalul” ce va fi înfipt până la plăsele, și răsucit va fi in cazul României și, dacă nu cedează și Bulgariei. In cazul acestora se va trece de la războiul hibrid la cel clasic. Pe un fond de NATO desființat de Trump, Franță Donquijotească, Germanie care nu vrea să supere Rusia, Turcie care isi primește in Azerbaidjan dreptul la influența versus închiderea ochilor la „taierea mielului” România, Ungarie care nu lasă ajutoarele să curgă către România pentru că este „neutră” forțele române de 30.000 soldați reali vor fi zdrobite rapid. Apoi va urma faza Bucea, pe România, femeile violate, copiii și bărbații uciși degeaba, fără vreo judecată, de „dumnezeii” pe Pământ, trupele învingătoare. Doar că peste aceste atrocități se va așterne liniștea, la fel că după cele din 1944-1965.