G4Media.ro

Un medicament împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă, sugerează…

Sursa foto: Unsplash / James Yarema

Un medicament împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă, sugerează o cercetare timpurie

Cercetătorii care au studiat medicamentul împotriva cancerului Keytruda la pacienţii cu HIV care suferă totodată şi de cancer susţin că imunoterapia ar putea contribui la dislocarea virusului din celulele sistemului imunitar uman, oferind un domeniu de studiu promiţător pentru tratamentul infecţiei cronice cu HIV, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Tratamentele antiretrovirale permit în prezent multor pacienţi cu HIV să ducă vieţi normale, însă medicamentele nu elimină în totalitate virusul din organism. Rezervoare ale virusului rămân în acesta, ceea ce înseamnă că pacienţii nu sunt niciodată vindecaţi cu adevărat de infecţie.

Keytruda, cunoscut şi sub denumirea de Pembrolizumab, este un anticorp monoclonal proiectat pentru a ajuta sistem imunitar al organismului să se apere de cancer blocând o proteină, denumită receptor Programmed Death (PD-1), folosită de tumori pentru a se sustrage acţiunii celulelor care lupta împotriva bolii.

Astfel de medicamente acţionează eliberând „frânele” moleculare pe care tumorile le folosesc pentru a evita sistemul imunitar al organismului, permiţând astfel celulelor acestuia să recunoască şi să atace celulele canceroase în acelaşi fel în care luptă împotriva infecţiilor provocate de bacterii şi virusuri.

Potrivit unei cercetări realizate în colaborare internaţională, au fost descoperite dovezi potrivit cărora Pembrolizumab poate contracara latenţa HIV – abilitatea virusului de a se ”ascunde” în interiorul celulelor persoanelor care trăiesc cu HIV şi urmează terapie antiretrovirală.

La studiul publicat miercuri în revista Science Translational Medicine au luat parte 32 de persoane care sufereau atât de cancer, cât şi de HIV, înrolate prin intermediul Centrului pentru cercetări în domeniul cancerului Fred Hutchinson din Seattle. Participanţii au fost de asemenea trataţi cu medicamente antivirale eficiente împotriva HIV.

”Pembrolizumab a reuşit să perturbe rezervorul HIV”, a declarat într-un comunicat profesoara Sharon Lewin, directoare a Institutului Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, Australia.

Echipa ei a analizat mostre de sânge colectate de la participanţii la studiu înainte şi după tratamentul cu Pembrolizumab.

Lewin a precizat că va continua studierea mostrelor pentru a înţelege modalitatea prin care Pembrolizumab modifică răspunsul imunitar la HIV. Potrivit acesteia, cercetătorii speră că vor ”accelera sistemul imunitar pentru a distruge celulele infectate cu HIV într-o manieră similară în care el acţionează asupra cancerului”.

Sursa foto: Unsplash / James Yarema

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. banuiesc ca de la anul se anuleaza cancerul

  2. „Cercetare timpurie”? Ce înseamnă aia cercetare timpurie. Poate cercetare preliminară.