G4Media.ro

Un medicament experimental pare să încetinească progresia bolii Alzheimer, dar ridică probleme…

sursa foto: Pexels

Un medicament experimental pare să încetinească progresia bolii Alzheimer, dar ridică probleme de siguranţă/ Lecanemab, salutat ca o descoperire importantă

Primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer – Lecanemab – a fost declarat un succes istoric şi important, transmite BBC, citat de News.ro.

Studiul clinic pune capăt unor decenii de eşecuri şi arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer – cea mai frecventă formă de demenţă.

Cu toate acestea, medicamentul, Lecanemab, are doar un efect redus, iar impactul său asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor este dezbătut. În plus, medicamentul acţionează în stadiile incipiente ale bolii.

Lecanemab atacă grăsimea lipicioasă – numită beta-amiloid – care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Pentru un domeniu medical plin de eşecuri, disperare şi dezamăgire, unii consideră că aceste rezultate ale testelor reprezintă un punct de cotitură triumfător.

Alzheimer’s Research UK a declarat că rezultatele au fost „importante”.

Unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani, profesorul John Hardy, a declarat că este un rezultat „istoric” şi că este optimist: „Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer”.

Profesoara Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că rezultatele sunt „un lucru important, deoarece avem o rată de eşec de 100% de mult timp”.

În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a le ajuta să îşi gestioneze simptomele, dar niciunul nu schimbă evoluţia bolii.

Lecanemab este un anticorp – precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca viruşii sau bacteriile – care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier.

Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

La acest studiu pe scară largă au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Au fost administrate perfuzii de Lecanemab la fiecare două săptămâni.

Rezultatele, prezentate în cadrul conferinţei Clinical Trials on Alzheimer’s Disease din San Francisco şi publicate în New England Journal of Medicine, nu reprezintă un leac miraculos. Boala a continuat să le răpească oamenilor puterea creierului, dar acest declin a fost încetinit cu aproximativ un sfert pe parcursul celor 18 luni de tratament.

Datele sunt deja evaluate de autorităţile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă Lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă. Cei care l-au dezvoltat – companiile farmaceutice Eisai şi Biogen – intenţionează să înceapă procesul de aprobare în alte ţări anul viitor.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. „Lecanemab atacă grăsimea lipicioasă – numită beta-amiloid”
  „Amiloidul este o proteină care se aglomerează”
  Deci, ce e? Grăsime sau proteină?
  Ar trebui să încetați să mai plag1ați și să angajați jurnaliști competenți!

  • Eu am inteles tot, este foarte clar, ar trebui sa primesti medicamentul poate iti mai revii!

  • @Mihai++ – E o eroare de traducere, evident. BBC spune ”Lecanemab attacks the sticky gunge – called beta amyloid” in care gunge se refera de fapt la consistena proteinei, nu inseamna grasime in niciun caz.

 2. @kafka
  Evident că e o eroare de traducere!
  Niciodată nu m-am îndoit de calitatea plag1atorilor de la această fițuică!

  • Nici de propria ta inteligenta nu te-ai indoit, dar ai avea motive sa o faci, fiindca agresivitatea superoara pe care o afisezi nu este deloc un semn bun…

 3. Nu e nimeni obligat sa citească fițuici.