G4Media.ro

Un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța susţine că unitatea…

Un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța susţine că unitatea medicală se află în pericol să îşi piardă avizul dacă nu îşi reia activitatea în şase luni de la incendiu

Medicul Corina Mitroi-Maxim, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, susţine că unitatea medicală se află în pericol să îşi piardă avizul din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, dacă nu îşi reia activitatea în şase luni de la incendiu, în aceeaşi structură pentru care a primit avizul respectiv, adică de 220 de paturi. Medicul solicită autorităţilor să ia toate măsurile pentru a se urgenta punerea în funcţiune a unităţii spitaliceşti, transmite News.ro.

“Subliniez că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa se află la riscul ca în 6 luni de la incendiu, să-şi piardă avizul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) dacă nu-şi reia activitatea in structura pentru care şi-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi! Au trecut deja 2 luni… În contextul în care, pentru a respecta normele legislative aflate în vigoare, de 7 mp/pat, se va tăia un număr semnificativ de paturi, pentru obţinerea avizului de funcţionare din partea DSP… În contextul in care jumătate din clădire, tocmai ce aflarăm că nu va mai fi exploatată prea curând pe motiv că structura de rezistenţă este afectată grav….deşi in planul strategic publicat pe site-ul spitalului, reiese că a fost consolidată cladirea în 2017-2018…. În contextul în care modularul, care după informaţiile pe care le avem, nu va acoperi deficitul de paturi pierdute din clădirea principală, nu este la această oră, la două luni de la incendiu, nici măcar contractat de vreo firmă producătoare şi nici nu se cunoaşte numărul exact de paturi pe care îl va deservi…”, a afirmat medicul Corina Mitroi-Maxim, luni, pe pagina sa de Facebook.

Ea a mai precizat că se teme că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase îşi pierde identitatea.

“În contextul în care Spitalul Policlinic Municipal ce urmează a fi construit în curtea SCBI, pe aceeaşi adresă, Ferdinand 100, ca sa primească avizul de la MS, are nevoie de nişte paturi iar numărul de paturi de acuţi, aprobat de către Ministerul Sănătăţii este unul fix…conform legislaţiei în vigoare… În contextul în care, într-un interviu recent al domnului primar Chiţac, aflăm că acesta nu cunoaşte diferenţa de finanţare dintre paturile de acuţi si cele de cronici, amestecându-le cu uşurinţă…şi oricum atinge subiectul fierbinte al soartei spitalului, de abia după o oră şi 20 de minute de discuţii cu reportera, după ce a abordat problema echipelor de fotbal constănţene că doar astea primează în pandemia care a luat viaţa a peste 2000 de constănţeni…. În tot acest context, se cam justifică temerile noastre…ca infecţioasele să-şi piardă identitatea obţinută cu greu, de colectivul de medici înaintaşi…cei care au pus bazele Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (care nu se mai numeşte Municipal de multă vreme…domnule Primar)!”, a mai transmis medicul de la SCBI Constanţa.

Corina Mitroi-Maxim a precizat că orice constănţean îşi doreşte realizarea unui spital nou, dar dacă acesta se va înfiinţa în detrimentrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, atunci această idee ar trebui respinsă din faşă.

“Orice constănţean îşi doreşte să se realizeze un spital nou, inclusiv noi, infecţionişii, ne dorim pentru pacienţii noştri, consulturi interdisciplinare iar acest spital Policlinc Municipal ar putea să asigure aceste consulturi, dar dacă acesta se va înfiinţa în detrimentul Infecţioaselor (la acest moment, legea nu îţi permite să creşti numărul de paturi ca un elastic…e cam ca la birourile notariale…), într-o perioadă pandemică în care am demonstrat că performăm şi că este nevoie ca de oxigen, de un Spital de Boli Infecţioase, atunci, această decizie nu ar fi deloc salutară şi ar trebui respinsă din faşă!”, consideră Corina Mitroi-Maxim.

Ea solicită autorităţilor locale şi centrale să ia toate măsurile pentru urgentarea punerii în funcţiune a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

“În calitate de cetăţean al acestei urbe, în calitate de medic titular, infecţionist, angajat in SCBI din 2009, cu toate gradele profesionale atinse, solicit celor care sunt în măsură, autorităţi locale dar şi centrale, să întreprindă, cu titlu de prioritate, toate măsurile care se impun pentru a se urgenta punerea în funcţiune a SCBI Constanţa, fie şi sub formă de modular dar cu acelaşi număr de paturi, ca înainte de incendiu, pentru a avea o şansă reală împotriva COVID 19 (toţi constănţenii şi nu doar cei cu pile, pentru care sună telefoanele ca să se găsească câte un pat) dar şi împotriva celorlalte patologii specifice, bolile infecţioase fiind mereu emergente şi reemergente…”, a mai declarat medicul Corina Mitroi-Maxim.

În urmă cu o lună, Prefectura Constanţa anunţa că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis parţial în luna decembrie.

De asemenea, tot la începutul lunii noiembrie, Primăria Constanţa informa că va face o investiţie de 5 milioane de euro la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, lucrările având ca scop creşterea eficienţei energetice a clădirii.

Un puternic incendiu a izbucnit, în 1 octombrie, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, şapte pacienţi pierzându-şi viaţa. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi internaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au pierdut viaţa.

Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. de ce ,, un medic ,, trage un semnal de alarma cind sint oameni platiti sa faca asta si sa ia masuri( dir tehnic , manager …)

 2. eroina in alba a terminat de salvat toti pacientii din sectie, dar nu i-a mai ramas pastile pentru problemutele ei de la mansarda

  • Probleme la mansardă avem noi.. cei care stăăăm ca legumele și așteptăm să se întâmple ceva bun fără să luăm atitudine la toate nedreptățile care se întâmplă în jurul nostru, băgăm capul în pământ că struțul.
   Și uite așa.. se privatiza și spitalul de boli infecțioase
   Că orice privatizare de succes urmează să fie tăiat la fier vechi
   Vreți spitale… La Viena

 3. Daca este preconizata desfiintarea spitalului de boli infectioase din Cta, atunci ceea ce se intimpla (cu buna stiinta), este o crima adusa umanitatii. In plina pandemie si nu numai ,avem nevoie de acest spital (adus la alte standarde evident) si de medicii care lucreaza aici . Cred ca fiecare dintre noi am avut de-a lungul timpului rude,prieteni, cunostinte ,internate aici si intelegem necesitatea lui. Acest oras are nevoie de mai mult, iar unii medici specialisti, infectionisti ,citeodata lanseaza un strigat de alarma care se pare ca nu prea ajunge la urechile politicienilor care au alte interese sau poate au otite netratate. D-voastra D-le Primar ce prerogative aveti ? Acest spital este in subordinea Primariei…incetati cu promisiunile desarte in ceea ce priveste construirea unui spital ; se pare ca nu sinteti in stare sa le mentineti la un nivel de plutire pe cele construite in anii „raposatului”. Depuneti minimum de efort sa aduceti un plus acestei urbe in care sint convinsa ca nu apelati la serviciile medicale. Incercati sa nu lasati orasul se se scufunde , va ajuta flotabilitatea.

 4. Am lucrat în acest spital foarte mulți ani ca asistenta medicală la sectia de copii și cu mare dezamăgire spun ca este incredibilă nepăsarea de care dau dovada cei care răspund de aceasta problema.Au fost tratați de a lungul timpului în acest spital foarte mulți pacienți care cred ca mi împărtășesc nemulțumirea și disperarea.Fac un apel din suflet:domnilor guvernanți,domnule primar ,nu distrugeți acest spital de care avem nevoie toți constănțenii și nu numai,nu lăsați sa se piardă un spital atât de important!!!