G4Media.ro

Un marinar a fost rănit într-un atac al rebelilor houthi asupra unei…

Sursa foto: NASA

Un marinar a fost rănit într-un atac al rebelilor houthi asupra unei nave comerciale în Golful Aden

Un marinar a fost rănit grav joi în urma a două tiruri cu rachete din partea rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, în Golful Aden, a anunţat armata SUA, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.

Din noiembrie, rebelii houthi au luat ca ţintă navele ce tranzitează Golful Aden şi Marea Roşie, în semn de solidaritate, după cum argumentează ei, cu palestinienii din Fâşia Gaza. Aceste atacuri perturbă puternic comerţul maritim, dar rareori se soldează cu victime.

În urma unor tiruri cu rachete, nava comercială Verbena, sub pavilion Palau, a semnalat „pagube şi incendii la bord” şi „un marinar grav rănit”, potrivit unui comunicat al Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Marinarul rănit a fost evacuat de forţele americane pe un alt vas pentru a i se acorda îngrijirile necesare, a adăugat CENTCOM. „Acest comportament nesăbuit al rebelilor houthi, susţinuţi de Iran, ameninţă stabilitatea regională şi pune în pericol viaţa marinarilor în Marea Roşie şi Golful Aden”, se menţionează în text.

Houthi au afirmat joi că au atacat trei nave în ultimele 24 de ore, între care şi Verbena, „ca represalii faţă de crimele comise împotriva poporului nostru în Fâşia Gaza şi ca ripostă la agresiunea americano-britanică împotriva ţării noastre”.

Agenţia de securitate maritimă britanică UKMTO a semnalat de asemenea o explozie care nu a provocat nici daune şi nici victime în apropierea unei alte nave comerciale în Marea Roşie, la aproximativ 80 de mile marine (148 de kilometri) nord-vest de Hodeida, oraş yemenit ocupat de rebelii houthi, care controlează o bună parte din Yemen.

Verbena, „proprietate ucraineană şi operată de Polonia”, a fost vizată pentru a „doua oară în 24 de ore de o rachetă balistică antinavă lansată dintr-o zonă controlată de rebelii houthi din Yemen în Golful Aden”, relevă CENTCOM.

Într-un raport despre evoluţia situaţiei din zonă, armata americană a confirmat distrugerea în ultimele 24 de ore a unui radar în teritoriile aflate sub controlul houthi şi a unei drone lansate de rebelii yemeniţi.

Din noiembrie, rebelii houthi au efectuat mai multe zeci de lovituri cu drone şi rachete împotriva navelor aflate în tranzit în Marea Roşie şi în Golful Aden, perturbând comerţul maritim mondial în această zonă strategică.

Ca răspuns la atacurile houthi, SUA au creat în decembrie o forţă multinaţională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie şi desfăşoară, cu ajutorul Marii Britanii, lovituri împotriva poziţiilor rebelilor în Yemen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...